Село Лазарат – „Лернейската хидра“ на дрога в Албания

Полицията в Албания изглежда безсилна да проникне в дълбините на „империята“ на производителите на марихуана в село Лазарат и е започнала да използва средновековни прийоми, за да се справи с тях, като блокира отглеждането, доставките и услугите, свързани с тази дрога.

Преди дни властите попречиха на повече от сто работници от съседните райони да стигнат до Лазарат. Работниците се превозват със специални бусове на производителите на марихуана и са най-скъпоплатените в Албания.

Заради наложеното от полицията ембарго, производителите на дрога не могат да изнасят вода извън границите на селото, а сондите не са в състояние да осигурят нужното количество за задоволяване на нуждите им.

Страхувайки се от евентуално нападение на полицията, наскоро производителите на марихуана в Лазарат организираха въоръжени патрули през цялото денонощие.

През нощта изстрелите за сплашване бяха неспирни и се чуваха чак до съседното селище Дервичани, както и до предградията на Гирокастра.

На възлови места в селото пък бяха инсталирани модерни електронни средства за проверка на влизащите и излизащите от селото.

Село Лазарат, което наброява около четири хиляди жители, се смята за едно от най-богатите в Европа.

Според географски карти, публикувани наскоро от италианската полиция, в селото се обработват около 10 000 декара марихуана. Продажбата на тази дрога осигурява приходи в размер на около 300 милиона евро годишно.

Производителите на марихуана са организирани до съвършенство – най-вече що се отнася до търговията с наркотици.

Организирани мрежи за трафик на незаконната стока действат в селото, където се събира и опакова продукцията, която след това се пласира в различни европейски страни.

Първи и основни получатели на дрогата са Гърция и Италия. Приходите от пласирането на наркотика от първа ръка са много високи, но пазарната цена на стоката се утроява, когато тя се предлага на втора ръка.

Само малка част от произвоството на марихуана отива за вътрешна консумация. Това се прави с цел, за да се осигури бъдеща клиентела най-вече за твърдите наркотици, а също и за да бъдат осигурени „мулета“ за трафик на дрогата до външните пазари. На вътрешния пазар марихуаната се предлага безплатно.

Все пак обаче, въпреки усилията на полицията за премахване на това явление, изглежда, че самата албанска държава си „затваря очите“ пред тази ситуация.

Това се констатира и от различни източници, които смятат, че явлението се дължи на факта, че „мръсните пари“ от Лазарат де факто са основният източник на приходи на фона на цялата икономическа активност в южната част на Албания.

Представители на гръцкото етническо малцинство в Албания също са обект на „атаки“ от страна на богатите жители на Лазарат, тъй като, привлечени от съблазнителните цени на пазара на недвижимости и притиснати от гръцката криза, масово продават имотите си (най-вече ниви).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.