Спрял ток осигурява „романтични вечери“ на свещи на Санторини

Много гръцки плажове остават празни това лято. Снимка: Уебшотс

„Прекрасен остров, дори и на свещи“ – коментарът на британска туристка на форум на острова сякаш дава тон за начина, по който посетителите в Санторини се отнасят към проблема, възникнал на острова след авария в електрозахранването, предизвикано от пожар в централна електростанция.

„Токовият удар“ остави в мрак красивия остров, а неговият кмет обяви, че ще съди националната електрическа компания. Проблемът създаде неудобства на почиващите на острова през последните няколко дни.

Повечето от тях обаче посрещнаха настъпилия мрак стоически и с необходимото чувство за хумор и не склониха глава пред спирането на тока, даже и пред недостига от вода заради проблем в много райони на острова.

„Всички са на плажа и си прекарват чудесно“, каза председателят на съюза на хотелиерите на Санторини Евангелос Фитрас.

Те проявиха разбиране и в никакъв случай не са си и помисляли да си тръгнат от острова. Обслужихме ги подобаващо, допълва шефът на туроператорите, представени на острова. Доставихме им вода и непрестанно ги държим в течение за това какво става с електрозахранването, допълва той.

Новината за спирането на тока бе обявена и в популярен сайт за туристите в Санторини.

„За жалост през последните денонощия Санторини остана без електричество. Молим всички посетители на острова да проявят разбиране, тъй като Националната електрическа компания и общината полагат усилия, за да отстранят повредата възможно най-скоро“, се казва в информация на сайта.

Преживявал съм много спирания на тока на Санторини през всичките тези години, но никога толкова продължително не сме стояли на тъмно, писа турист, изказвайки надежда, че проблемът ще бъде решен.

Хладък душ и вечери на свещи, и това вие наричате проблем, контрира го друг турист под съответната новина за спирането на тока, уточнявайки, че „вечерите тук са романтични“ дори и на свещи и въпреки „топлата бира“.

Пред най-големи проблеми обаче бяха изправени собствениците на ресторанти. Шефът на гилдията им Василис Захаракис се оплака, че повредата е станала в най-лошия момент, когато хладилниците на всички заведения са били пълни догоре и заради християнския празник Голяма Богородица.

За щастие няма жертви от експлозията при пожара в електроцентралата, казва той, но уточнява, че щетите са сериозни.

Все пак за жалост повечето ресторанти на Санторини нямат агрегати, като например в много други райони на страната. Проблемът с тока принуди много ресторантьори да пренесат стоката си във фризери на друго място, там, където има ток.

Определени вечери някои ресторанти предлагаха само студена кухня, а други затвориха до отстраняване на повредата.

Щетите обаче са големи, не само заради загубата на пари в тези дни на криза, а и защото много храни ще бъде изхвърлени на боклука, жалват се от бранша.

Те обаче приканват контролните органи да бъдат нащрек и да си свършат както трябва работата, след като бъде възстановено електрозахранването, тъй като не е изключено в заведенията да се появат развалени храни.

По никакъв начин не бива да се допуска да има натравяния. За жалост обаче несъзнателни хора има, както във всички професии, казват още те.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.