Ал Каида настъпва от Пакистан към Близкия изток

Франс прес

Този месец Ал Каида навършва 25 години, но днес центърът на тежестта на ислямисткото въоръжено движение начело на „световния джихад“ се измества от родния му Пакистан към Близкия изток и Африка, смятат експерти.

През август 1988 г. Осама бин Ладен, Айман аз Зауахири и четирима други ислямистки бойци създават официално „Ал Каида“ („Базата“ на арабски език) на среща в Пешавар – кръстопът в северозападната част на Пакистан на прага на афганистанската граница.

По онова време съветските войски започват изтеглянето си от Афганистан и бойци, дошли от цял свят да подкрепят афганистанския бунт, се опитват да направят „свещената война“ международна.

Сега от Афганистан се изтеглят западните сили, дошли да издирят Осама бин Ладен, който в крайна сметка беше убит през май 2011 г. от американски отряд командоси в Пакистан. Ръководния пост в организацията наследи 62-годишният египтянин Айман аз Зауахири, известен като опитен стратег, но не така обаятелен като Бин Ладен.

Засечени комуникации между Зауахири и шефа на подразделението на Ал Каида на Арабския полуостров – йеменеца Насер ал Уахиши, намекващи за опасност от атентати срещу западни мишени, изправиха наскоро САЩ „на нокти“. Близо 20 американски посолства бяха затворени поради опасения от атентати.

Един въпрос се налага все по-настойчиво: Водачът Зауахири ли издава заповедите или „лицензираните ползватели“ на марката „Ал Каида“, които действат на своя глава?.

„Като цяло плановете не идват от Зауахири“, казва Рахимула Юсуфзай, специалист по ислямистките движения в Северен Пакистан. „По отношение на ударната сила, влиянието и ефикасността центърът на тежестта се измести, вече не се намира в Пакистан или Афганистан. Голямата част от бойците вече не са тук“, допълва той.

„Ръководството на Ал Каида изглежда се е преместило в регионални структури в Йемен, Сирия и вероятно в Сомалия“, отбелязва Имтяз Гюл, директор на Центъра за стратегически изследвания в Исламабад.

„Ал Каида не се нуждае от харизматичен водач като Осама бин Ладен, движението разполага с достатъчно идеологическо гориво и боеприпаси, за да продължи да съществува“, казва той.

Днес групировки, вдъхновени от антидемократичната идеология на Ал Каида изобилстват в страни като Либия, Сирия или Египет, понесени от хаоса на Арабската пролет, или в държави в Западна Африка.

„Няма никаква причина твърдото ядро на Ал Каида да се съсредоточава единствено в Пакистан или Афганистан“, подчертава Давид Гартънстейн-Рос, анализатор във Фондация за защита на демокрациите – изследователски център във Вашингтон.

„Те направиха от Уахиши свой генерален директор, което значи, че той се числи към твърдото ядро. . . Има географско изместване към Йемен, но това не значи, че командният център се мести. Според мен той по-скоро се разширява“, казва Гартънстийн-Рос.

В Кабул да се спасяват кой както може

Американският президент Барак Обама миналата седмица подкрепи тезата, че „централното ядро“ на Ал Каида в Пакистан върви към „поражение“, отчасти и заради атаките с безпилотни самолети в района, но в доклад на канадското разузнаване неотдавна се говори за едно по-скоро стабилно командване.

Впрочем, приключването на мисията на НАТО в Афганистан догодина може да се окаже определящ фактор за бъдещето на Ал Каида в родните й земи.

Според канадското разузнаване командването на Ал Каида тогава може да възстанови способността си да маневрира, както и трансграничното си безопасно убежище, от което се нуждае, за да оцелее още поне пет години.

Тази глътка въздух за Ал Каида зависи по-конкретно от афганистанските мирни преговори, чиято цел е стабилизирането на страната след изтеглянето на силите на НАТО, казват местни анализатори.

„Ако различните фракции в Афганистан постигнат единно политическо виждане за страната и някаква форма на съюз. . . , за Ал Каида ще бъде много трудно да намери там убежище“, смята Сайфула Хан Махсуд, пакистански специалист по проблемите на района.

Ако гражданската война се върне в Афганистан след изтеглянето на НАТО обаче, Ал Каида ще бъде в благоприятна позиция да разшири бастиона си там.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.