Взривът в центъра на София – газова бутилка или атентат? (обновена)

Бул. „Цар Освободител“ след взрива. Снимка: Галя Тодорова, туитър

Взрив избухна в неделя към 19.20 ч. в китайския ресторант на бул. „Цар Освободител“, срещу Руската църква в самя център на София. Бяха ранени 11 души. Според експерти причината за инцидента е взрив от газова бутилка, вследствие на което са се взривили и други газови бутилки. Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки от помещението, където е станал инцидентът. Няма опасност за населението, не се налага евакуация.

Малко след времето на взрива оттам трябваше да премине колоната на поредния протест срещу правителството на Орешарски. След взрива протестът беше прекъснат. В социалните мрежи веднага се появиха догадки, че става дума за атентат. Журналистът Григор Лилов написа във Фейсбук: „Ако се надникне по ул. „Бенковски“ между клоновете на DBank и СИБанк, ще се види, че отзад буквално има бунище от отломки – тухли, врати, прозорци, бетонни късове, части от бетонни плочи. По български обичай полицията забрани достъпа до мястото, забранява снимки и дебне никой да не фотографира.

Моята информация: ресторантът е базиран във входа точно до магазина на „Минералсувенир“ и е ситуиран в задната част на сградата.
Досега установих 3 души, откарани в ИСУЛ, 3 – в „Пирогов“, 2 – във Военна болница, 2 – в Правителствена. (общо 10) Има тежко ранени, може би и мъртви. В сградата има срутени стени по етажите, от задната страна на сградата (не от фасадата) части от бетонните плочи са паднали една върху друга (поне три етажа).

Полицията засега твърди за експлозия на газова бутилка, но тя категорично не е в състояние да причини такива щети. Възникналите пламъци след взрива не са онзи голям пожар, който винаги има при газова експлозия. Затова е вероятна версията за атентат. Още повече, че сградата е известна като офис на редица от най-едрите червени фирми (тя е бивша сграда на Политбюро – например навремето в нея живееше последния комунистически премиер Георги Атанасов).“

На място пристигнаха министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, експерти от общината, полиция, пожарна, линейки, специалисти от ЧЕЗ. След взрива на булеварда останаха стъкла и парчета от сградата. От взривната вълна има един смачкан лек автомобил, който е бил спрян в близост.

Трима от пострадалите при взрива в столицата са с леки наранявания. Те са получили медицинска помощ в ИСУЛ. Двама са получили медицинска помощ във ВМА. Три жени и един мъж пострадали има в „Пирогов”, един от тях е в по-тежко състояние.

Все още продължава огледът на сградата. Архитектът и конструкторите ще си свършат работата по предписанията за укрепване на сградата и ще се произнесат дали има нужда от това. Всичко, което е необходимо, ще бъде направено в рамките на тази вечер, каза вътрешният министър.

Работим в тясно сътрудничество със Столична община. Тук са кметът на столицата Йорданка Фандъкова и архитект Влади Калинов, директор на дирекцията по строителен контрол в общината. Ще се огледат внимателно всички щети. Взимат се абсолютно всички мерки, надявам се да няма още пострадали оттук нататък.

След няколко часа ще има категорични данни за причините, последиците от инцидента, каза вътрешният министър. Пристройка в задния двор към сградата е пострадала от взрива на газови бутилки, това каза архитект Влади Калинов от дирекцията по контрол на строителството към Столична община. По думите му – от взрива е пострадала само пристройка в сградата към задния вътрешен двор на сградата, която е двуетажна. От взрива са счупени дограми, стъкла и т.н. на сградата.

Според журналиста Николай Марченко: „Моята версия от мястото на инцидента. Аз съм ходил поне няколко пъти в този ресторант – за срутили се етажи отзад се говори, защото кухнята е вътре – зад бара и първата зала вляво от входа, втората (вдясно) излиза на „Цар Освободител“, та затова сигурно взривната вълна е „поета“ от дългия един вид „тунел“, в който се намира ресторантът. Затова фасадата отвън е „пострадала“ само в стъклената й част.“

Постройката е строена отдавна. От взрива има счупени колони. Част от плочата се е скършила – обясни Влади Калинов. Това, което огледът е показал, е, че няма никаква опасност за сградите, които са нормално построени, не във вътрешния двор. Пострадала от взривната вълна е само тази постройка и няма опасност за останалите живущи. Ще се ограничи достъпът така, че да няма притеснения дали някой ще влезе вътре, обясни архитект Влади Калинов.

В понеделник ще дойдат конструктори, които ще започнат да обследват причините и ще бъде направен преглед за това – как ще бъде премахнато това, което е счупено, за да няма опасност за останалите живущи наблизо. Премахването трябва да се прави внимателно; в по-голямата си част то ще е ръчно, защото ще има опасност за останалите сгради, ако вътре се вкара техника. Техника може да се вкара само в задната част на сградата. Не може да се правят категорични заключения в момента, каза архитект Влади Калинов.

Изнесени са газовите бутилки, за които се предполага, че са причинили взрива, обясни той. Газовите бутилки са били няколко; уточнява се колко са се взривили. Сградата на китайския ресторант е частна собственост. След като се приключи с всички следствени действия, ще се каже кой е собственикът. В такава ситуация – първо се гледа да няма опасност за хората, да се ограничи достъпът и след това – всичко останало, обясни архитект Влади Калинов.

Не се налага евакуация на живеещите в сградата, в която избухнаха газови бутилки, това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Нашата задача беше конструкторите да влязат и да видят дали има нужда от евакуация, както и дали има опасност за жителите на сградата.

Огледът показва, че не се налага евакуация и няма риск за хората, които живеят в сградата. Огледите ще продължат. Спряно е електричеството в района. В момента, в който специалистите на ЧЕЗ може да влязат, да локализират и да спрат електричеството само в сградата, ще бъде възстановено електрозахранването на живеещите наоколо, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По пътното платно останаха разпилени много стъкла и парчета от сградата. Спряно беше електрозахранването в района на инцидента, но по-късно вечерта беше възстановено и остана спряно само в пострадалата сграда.

От социалните мрежи, Агенция фокус и БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.