За пръв път ли видяхте как изглежда електоратът?

Недоумявам.*

Много хора тук (поне от тези, с които си контактуваме) са „потресени“, „възмутени“, „погнусени“, защото са видели очи в очи „нещастници мръсни, страхливи и подли“, „убийствени портрети“, „Ниво на средновековни диваци“. Други – били в клас и чели, но домързяло ги да измислят нещо свое, ползват класици:

„…изпокъсани
кални
гладни
навъсени
измършавели от труд
загрубели от жега и студ
уродливи
сакати
космати
черни
боси
изподрани
прости
диви
гневни
бесни
– без рози
и песни…“

Извинете, днес за първи път ли видяхте (по-)голямата част от електората в България? Не сте ги чували, не сте ги виждали? Не знаете за платени гласове? Или просто ви е гнус (и страх), да се разходите из Факултето или Столипиново? Джамии и минарета сте виждали само по картинки във Фейсбук, а мюезина сте чували (евентуално) само в You Tube. И не знаете как се организират?! Ха дано сте разбрали, с какво си имате работа.

Между другото – имам идея за две нови живи картини – „Запорожки казаци пишат писмо на турския султан“ и/или „Болшевики пишат писмо на Чембърлейн“. Според ситуацията. Може да помогне.

–––-

* Б. р. – коментарът е по повод контрапротеста около приемането на бюджета в София, на който дойдоха и роми, селяни от турски райони и др. от провинцията. Фейсбук опростява и схематизира представата за протестиращи и власт. Затворен кръг от групи живеят с мисълта, че те са умните, красивите, европейците, а онези, които поддържат властта, са грозните, простите, необразовани и престъпници. Но в живота няма елементарни образи и типажи като в киното. Нито бялото е съвсем бяло, нито черното е съвсем черно. В обществото цветовете преливат. Нито от страната на протестиращите са най-честните, почтените, умните и образованите, нито от страната на поддръжниците на властта са само грозни престъпници. И едните, и другите трябва да се опознават тепърва и да проумеят, че управлението трябва да балансира интересите в обществото, а не едните да бият другите. Не са възможни две Българии в една. Който има в съзнанието си само една, трябва да отвори очи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.