Фотогалерия: Кукери, кръв и рок в Триград

Tурист топва пръст в още топлата кръв на принесен в жертва овен.

Орфическите мистерии в Триград всяка година събират желаещи да се докоснат до древността и магията на Родопите. „Мистериите” пресъздават езически ритуали, свързани с култа към Орфей и обреди, характерни за региона през различни епохи. Напяват се китки за здраве, кукери прогонват злото, нестинари танцуват върху жарава. Прави се ритуално жертвоприношение, а гостите се белязват с кръвта на убитото животно. Факелни шествия осветяват пътя от селото към пещерата Дяволското гърло – откъдето според легендата Орфей слязъл в подземното царство да търси любимата си Евридика. Празниците задължително завършват с рок концерти пред входа на пещерата, а изгревът се посреща с глътка мурсалски чай, наричан „родопската виагра”.

Вижте в снимки тазгодишните Орфически мистерии, които огласиха Триград в последната седмица на юли.

Чан от кукерски костюм. Снимки: Нели Томова

Чан от кукерски костюм. Снимки: Нели ТомоваМомче се е белязало за здраве с жертвена кръв. Tурист топва пръст в още топлата кръв на принесен в жертва овен. Кукери обикалят около огъня на поляна край Триградското ждрело. Снимки: Нели ТомоваКукер.Триградска крава пресреща туристите на път към поляната. Кукерското шествие. Снимки: Нели ТомоваПредводителят на шествието се сгрява градусова напитка.  Дървена табела в началото на Триград. Снимки: Нели ТомоваПродавач на мурсалски чай е изложил стоката си близо до Дяволското гърло.Мед с мурсалски чай, за който местните твърдят, че има безброй лечебни свойства. Снимки: Нели ТомоваШарен китеник, изложен на площада в Триград. Фенове се забавляват на рок концерта пред Дяволското гърло. Вокалистът на пънк групата Q-check, която остана на сцената дълго след полунощ. Снимки: Нели ТомоваЧаст от феновете вече са на градус.  Кукерите приключват с танците малко преди смрачаване. Местни деца са повели факелното шествие към пещерата Дяволското гърло. Снимки: Нели ТомоваМъж от публиката се пробва като нестинар. Нестинар минава през горещата жарава. Публиката в очакване на нестинарите. Снимки: Нели ТомоваМестните хора също не пропускат Мистериите. Момиче свири на гайда на поляната край Триградското ждрело. Снимки: Нели Томова
България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.