Лондон – столица на бегълците от закона

Правда.ру

Борис Березовски беше обявен за “враг номер едно” на Русия. Снимка от телевизионния екран

Който извърши престъпление в страната си, да заминава за Лондон. От Лондон екстрадиция няма. Британската правосъдна система е изградена така, че там може да получи убежище престъпник от всяка държава с изключение на САЩ. Не само убежище, а и възможност да живее спокойно, без да се озърта за полиция. Неслучайно мнозина олигарси са се снабдили с жилища в Лондон.

През 2012 г. британското МВР установи самоличността на сто души, заподозрени във военни престъпления. Всички те са подали в имиграционните служби молби за постоянно жителство в кралството. Повечето живеят в страната вече дълги години. Пристигнали са от Афганистан, Ирак, Иран, Либия, Руанда, Шри Ланка и Сърбия.

Кралското вътрешно министерство заявява, че прави всичко възможно Великобритания да не се превръща в убежище за военни престъпници. Реално обаче нещата стоят по-различно. Юридическите инстанции най-често блокират депортирането на такива престъпници с мотива, че в родината им може да ги очакват изтезания или смърт. А правозащитните сдружения настояват наказателните процеси срещу такива лица да се водят в британски съдилища.

От началото на миналата година британските полицаи са проучили близо 800 дела срещу заподозрени във военни престъпления и престъпления против човечеството. С отрицателни препоръки са резолирани молбите на 99 души за политическо убежище или разрешение за пребиваване в кралството. Други 16 престъпници са подали молби за входни визи във Великобритания. От 99-те установени заподозрени са депортирани едва трима. Двайсет души не са получили убежище, а на 46 е отказано гражданство. Какво е станало с другите – засега не се знае.

От 2005 до 2012 г. британското МВР е открило в страната над 700 военнопрестъпници. По данни на лондонската полиция в момента се разследват 56 заподозрени във военни престъпления. Всички те се намират сега във Великобритания. Председателят на парламентарната междупартийна група за предотвратяване на геноцид Майкъл Маккан заявява, че официалната информация за пребиваване на престъпници на британска територия трябва да стане по-прозрачна.

„Дейността на службата по тези въпроси стигна до провал. Допуснати бяха огромен брой най-различни грешки“, възмути се парламентаристът. „Страхувам се, че МВР ни спестява твърде много неща, и предлагам подробно да разнищим тези факти, за да успокоим обществото“.

През май т. г. във Великобритания бяха арестувани петима руандийски граждани. Подозират ги, че са замесени в геноцида от 1994 г., причинил гибелта на около 800 000 души. Интересно как някои от заподозрените са живели в кралството над 10 години. Трима от тях са в затвора, а двама – освободени под гаранция. Всички отричат да са замесени в геноцида. През 2009 г. властите се опитаха да изгонят от страната тези хора, но всичко приключи с провал. Висшият съд постанови, че е твърде вероятно тези хора да не стигнат до процес в Руанда.

Този случай според правозащитници ярко илюстрира проблемите, съпътстващи гледането на подобни дела в кралството. „Полицията трябва да получи допълнителни възможности за разследване на такива престъпления“, смята Кевин Лауе, юрисконсулт на благотворителната организация Redress. „За целта обаче се иска политическа воля, също и да бъдат отпуснати исканите ресурси“.

Беата Увазанинка, оцеляла от геноцида в Руанда, споделя, че я побиват тръпки от едничката възможност да срещне военни престъпници от страната си из лондонските улици. „Такива хора трябва да бъдат изпращани в страната, където са вършели престъпления. Ако това не може да стане, нека ги съдят във Великобритания. За да разберат другите, че наказанието е неотвратимо, където и да се крият престъпниците“, смята жената.

Руандийски престъпник работил няколко години в дом за стари хора в Есекс. Много британски агенции за подбор на персонал не проверяват дали са осъждани кандидатите за работа. Заради тази небрежност при престарелите може да бъдат пращани болногледачи, осъждани за кражби или насилствени прояви.

Последните проверки откриха над 220 агенции, наемащи неквалифицирани и неблагонадеждни кадри. За една бирмингамска служба работели 23-ма души с криминално минало, при все че фирмата имала лиценз за такава дейност и договор за 800 000 лири с градските власти.

Островът отдавна е станал втора родина за мнозина престъпници от различни страни. Защото човек може да извърши чудовищни престъпления в страната си, да „изпере“ парите, да замине за Англия и спокойно да си живее там. Традицията датира доста отдавна. Престъпникът трябва само да влезе някак в кралството, да заяви, че е преследван в родината си по политически, расови, религиозни или други уважителни мотиви, и да помоли за убежище.

Щом се озове във Великобритания, един бежанец получава от държавата всичко най-необходимо: безплатно жилище, помощи за безработни, право да работи и перспективи скоро да се сдобие с гражданство. Единствен проблем е забраната да се връща обратно в страната си. И защо всъщност да стъпва там, където го издирват правоохранителните органи?

Освен обикновени крадци и изнасилвачи, на Острова идват хора, извършили някакви машинации в страната си, спечелили са огромни пари, но са си докарали и проблеми с местните органи на реда. Те обаче могат да започнат нов бизнес в кралството.

Всички знаят, че Великобритания е страна на широки бизнес възможности. Още повече за хора с големи капитали. Те купуват там недвижими имоти и стават британски граждани. А властите на Великобритания никога не биха предали някой паралия на друга страна. И точно от това се възползват разни предприемачи измамници, сиреч гешефтари.

Великобритания е станала „резерват“ за престъпници от Русия, заяви още през 2009 г. посланикът на федерацията в Лондон Юрий Федотов. Той изрази съжаление, че във Великобритания могат „спокойно да се укриват“ извършители на тежки криминални престъпления. По думите на посланика, на Острова има близо 20 души, обявени за издирване в Русия. Той посочи по-специално Ахмед Закаев, емисарят на чеченските терористи.

По данни на руската Федерална служба за сигурност Закаев е планирал да организира въоръжени отряди в Чечения и Дагестан, да възстанови нелегалната бандитска мрежа. През 2001 г. той бе обявен за издирване заради обвинения, че е организирал убийства на мирни жители и служители на правоохранителните органи. Освен това е обвинен от руските власти в тероризъм.

Лондон обаче съзря процесуални злоупотреби в преследването на Закаев и предостави на този престъпник политическо убежище. По думите на Федотов Русия редовно изпраща запитвания до британските компетентни ведомства, придружава ги с материали, събрани от руската генерална прокуратура, но британските съдилища не ги разглеждат.

Британците отвръщат, че е невъзможно да екстрадират лица, получили политическо убежище. Може да си припомним тук Березовски, обвинен в укриване на данъци, Андрей Бородин – бившият шеф на „Банката на Москва“, обвинен в измами, и други. Все хора, които са се укривали или се укриват във Великобритания. Други пък имат жилища в Лондон, за да могат при образуване на наказателни дела тутакси да кацнат на запасното летище.

Престъпниците бягат във Великобритания, защото са сигурни, че няма да ги екстрадират. Това обаче не може да трае дълго – в един момент те ще започнат да прилагат пагубните си умения и в кралството, влошавайки криминогенната ситуация. Ако британските власти не променят своя подход, след време ще берат горчиви плодове, родени от недалновидна политика.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.