Бум на бронираните коли сред заможния елит в Карачи

Франс прес

Блиндирани стъкла, които са устойчиви на стрелба на „Калашников“, укрепено стоманено шаси, предпазващо от бомби, гуми, които не се пукат… В икономическата столица на Пакистан елитът харчи много пари, за да блиндира луксозните си коли, за да се предпази от вълната на убийства и отвличания, каквато не е имало досега.

„Карачи категорично е много по-опасен от Кабул“, отсича Надеем Хан, собственик на предприятия за обработка на мрамор и на фармацевтични лаборатории в индустриалната зона на града, където да си богат не винаги е добре. „Рисковете да бъдеш отвлечен са големи“, допълва мъжът, който е на около 40 години и е облечен в опалова туника.

Мегаполис с 18 милиона жители, разположен на бреговете на Арабско море, Карачи може да бъде наречен „икономическите дробове на Пакистан“ заради заводите си, пълни с „детски ръце“, работещи при по-ниски заплати, пазарите и банкерите си с коси, намазани с брилянтин. Градът е и огнището на всевъзможни напрежения, крайности и различия, каквито могат да се видят в цялята страна.

Бронирана кола. Снимка: филмен сайт

Безмилостната гангстерска война на фона на политическото и етническото съперничество, засилващата се мощ на талибаните в някои квартали и нарастването на дребната престъпност доведоха до създаването на култура на безнаказаността под безпомощния поглед на полицията.

Миналата година над 2000 души бяха убити в Карачи. Нещо невиждано досега! Към това трябва да се прибавят и 127 отвличания – друг рекорд, според Комитета за връзка между гражданите и полицията. И нищо не сочи, че нещата ще се подобрят през тази година.

При това положение хората се бронират. Преди запазена територия за политици, дипломати или високопоставени военни, бронираната кола става нещо разпространено сред заможния елит. Надеем Хан неотдавна е укрепил две от колите си. И очаква нови два колоса, блиндирани при един експерт в бранша. „Няколко пъти бях заплашван от „бхатас“, рекетьори. Така че имам бронирани коли за семейството си, за брат ми и за моя баща“, казва бизнесменът.

В безупречен цех с блестящ бетониран под, разположен в голямо предградие на Карачи, орда механици на фирмата Streit действа активно по петнасейтина разглобени луксозни джипа.

Внушителният Toyota Land Cruiser е само скелет: двигател, колела, шаси без врати, седалки, волан и електроника. Механиците монтират дебели стоманени пластини, изрязани с лазер, във вратите, укрепват пода, поставят устойчиви на куршуми стъкла и подсилват окачването, за да може да се държи един тон стомана и желязо, които са добавени към този исполин, осъден да се износи преждевременно и да гълта още повече бензин, за да тегли черупката си.

Колко струва тази хирургична намеса? „Между 30 000 и 45 000 долара“ за защита „BR6“, с която колата може да издържи на откоси от автоматично оръжие, пресмята Халид Юсаф, президент на пакистанския филиал на Streit. В Пакистан тази сума се равнява на минимална заплата, която човек печели през целия си живот… И въпреки това търсенето бележи бум за сектора, който предлага „душевен мир“ за заможна клиентела.

„Отворихме си сайт през декември и предвиждахме да бронираме по три до четири коли месечно. Само че бързо стигнахме до седем, а след това до 10, а сега вече и до 15 коли, а може би и повече в бъдеще. Това е изненадващо“, коментира Юсаф, облечен в костюм с жилетка и с луксозен часовник на ръката.

„Това е тенденция, която в момента се налага сред богатите, бизнесмените и банкерите. Преди банкерите се водеха в нормални  4×4, но през последните месеци мнозина от тях получиха заповед да бронират колите си“, отбелязва продавач, пожелал анонимност.

По-младият Саиф (това не е истинското му име) разказва, сравнявайки, че преди е познавал „приятели на приятели на приятели“, които били заплашвани. Днес негови лични познати са виждали насочено оръжие срещу тях.
„Следователно въпросът не е дали това ще ви се случи. Това ще ви се случи! Единственият въпрос е дали сте добре защитени“, посочва този служител на службите за сигурност, който е получил разрешение да блиндира своя автомобил 4×4, но все още се бави с практическото изпълнение.

Работата е там, че една стоманена черупка не гарантира оцеляването. В началото на юли Билал Шейх, шефът на силите за сигурност на пакистанският президент Асиф Али Зардари, пътувал из Карачи в хаотичния поток от коли, когато попаднал на засада. Щом шофьорът му отворил вратата си, терорист-камикадзе се хвърлил върху бронирания джип и взривил пояса си с експлозиви, прокарвайки път на огъня до вътрешността на колата. Близкият сътрудник на президента почина.

„Блиндирането на колата ви защитава от „дребната престъпност“ като въоръжените нападения“, посочва Саиф. „Само че, ако някои хора искат главата ви, в крайна сметка ще я вземат и ще чакат да излезете от колата си“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.