Мило Джуканович, водачът на глутницата

Мило Джуканович. Снимка: ЕПА/БТА

Лесно е да си представим как Мило Джуканович, премиерът на Черна гора, си подсвирква песента „Водачът на глутницата“ на път за работа. Безспорен „сървайвър“ в балканската политика, той ръководи своята страна на един или друг пост от 1989 г., което го прави може би най-успешният държавник в Европа. И все още е само на 51 години.

През 2006 г. той поведе Черна гора към независимост от остатъчния съюз със Сърбия. След като Хърватия се присъедини към ЕС през юли, неговата страна, която започна присъединителни преговори миналата година, е на стартова линия да я последва, изпреварвайки както Сърбия, така и други четири стремящи се към членство балкански страни.

Но г-н Джуканович е изправен пред нови проблеми удома. Неговите по-малки партньори в управляващата коалиция – социалдемократите, действат като опозиционна партия, парламентът започна да упражнява повече власт, а официалните представители на ЕС настояват за повече действия срещу престъпността и корупцията. Това намалява пространството за маневри на г-н Джуканович, казва Далиборка Уляревич, водеща гражданска активистка, посочвайки, че „това го изнервя“.

Това означава също, че политическият пейзаж се променя, макар и бавно. Нито едно правителство на Черна гора не е било сваляно на избори, но такъв изход може би няма да е немислим. През април Миодраг Лекич, бивш дипломат, се размина на косъм от спечелването на президентския пост от Филип Вуянович, подкрепен от г-н Джуканович. Поддръжниците на г-н Лекич обявиха, че има фалшификаци и твърдяха, че той е спечелил. Дори да не е спечелил, президентът продължава да бъде нелегитимен, защото няма право на трети мандат, настоява Ранко Кривокапич, лидер на Социалдемократическата партия СДП.

Тези избори се състояха след изтичането през февруари в медиите на запис на г-н Джуканович и лидери на неговата партия, в който те могат да бъдат чути как обсъждат как да уредят президентските избори, като злоупотребяват с държавни пари, давайки на хората работа срещу гласове. Този вид нечестно поведение от страна на всички партии е общоизвестно, но сега изведнъж бе казано открито и вече не можеше да бъде игнорирано. Но точно това се опитаха да направят властите, докато не се намесиха представители на ЕС и настояха за действия. Парламентарното разследване се оказа неубедително и държавният прокурор все още трябва да реши необходими ли са законови действия.

Следващият удар за г-н Джуканович дойде на 1 август, когато той бе принуден да се откаже от парламентарно искане за актуализация на бюджета, защото социалдемократите отказаха да го подкрепят. Неговото намерение бе да плати част от дълга на огромния алуминиев комбинат в страната. През 2005 г. с много шум той следеше продажбата на комбината на руския магнат Олег Дерипаска. В миналото алуминиевият комбинат е произвеждал цели 40 процента от общия износ на Черна гора.

Алуминиевата сделка обаче се провали катастрофално. Миналия месец предриятието бе обявено за банкрутирало. То използва толкова много електричество, че 61 милиона евро 81 милиона долара от неговите дългове са към държавната електрическа компания, която е частично притежавана от италианска фирма, която сега гръмогласно се оплаква. Още по-лошо, на 13 август представител на г-н Дерипаска заяви, че планира да съди черногорското правителство за един милиард евро, малко под една трета от БВП на страната.

Г-н Джуканович се оплаква, че страната се е превърнала в затворник на „парламентарната диктатура“. Нищо от това обаче няма да доведе до незабавното падане на неговото правителство. Г-н Кривокапич казва, че иска да осигури покана за Черна гора да се присъедини към НАТО идната година преди да обмисли да се оттегли от поста си. Но това сигнализира, че се приближава краят на епохата, в която г-н Джуканович бе неоспорим господар на Черна гора.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.