Саудитска Арабия помага с противотанкови ракети на бунтовниците в Сирия

Ройтерс

Бунтовници в Южна Сирия използваха неотдавна противотанкови управляеми ракети, доставени им от Саудитска Арабия, с които Рияд подпомага опозицията в борбата й срещу президента Башар Асад, съобщиха източници от бунтовниците, разузнаването и дипломати.

Няколко противотанкови оръжия „Конкурс“, руско производство, са били използвани при нападение на бунтовници тази седмица срещу позиции на армията в Дераа, в близост до границата с Йордания, съобщи източник от бунтовническа бригада, свързана с подкрепяния от Запада Върховен военен съвет.

Ракетен обстрел имаше и в района на Ладжат, бастион на бунтовниците в хълмистия регион, простиращ се на север от предградията на Дамаск, твърди Фаик ал Абуд, член на бригадата „Мутасим Билла“, чиито думи бяха потвърдени и от други бойци.

Неотдавнашните оръжейни доставки от Саудитска Арабия отразяват безпокойството в Рияд от бавния напредък на бунтовниците в южната част на Сирия и притеснението, че свързаните с Ал Каида групировки могат да се възползват от безизходното положение, за да увеличат присъствието си, заяви западен дипломатически източник.

Бунтовниците се натъкват на различни препятствия в централната част на Сирия, където войските на Асад завзеха малки и областни градове с помощта на Иран и на бойци на ливанската организация „Хизбула“.

Армията увеличи присъствието си и в някои градове в южната част на страната – там винаги е имало силно военно присъствие заради близостта на този район с окупираните от Израел Голански възвишения – след като бунтовниците постигнаха няколко значителни победи там.

Бунтовници и военни експерти твърдят, че противотанковият ракетен комплекс“Конкурс“, с обсег на ракетите от 4 км, дава стратегическо предимство пред по-добре оборудваните сили на Асад – силите на режима разчитат на стотици руски танкове Т-72 и по-стари модели, с които предприемат сухопътни нападения и контролират градове.

Други експерти твърдят, че евентуален успех на бунтовниците зависи от това какви колко още преносими ракетни системи от типа на противотанковите ракетни комплекси „Конкурс“, „Корнет“ и „Червена стрела-8“ ще получат бойците през идните месеци.

„Ако оръжията пристигнат в правилните количества, те ще окажат силен ефект върху ситуацията на бойното поле“, заяви йорданският генерал от запаса Файез ад Дуири.

Финансираните от Саудитска Арабия доставки на ракети от последните седмици бяха внесени през Йордания след месеци на дискретен натиск от страна на Саудитска Арабия Аман да отвори пътя за доставки.

Йордански държавни служители споделиха в частни разговори, че са притиснати между това да успокояват саудитците и опасността от отмъщение на Асад, който по-рано през годината предупреди Аман, че „си играе с огъня“, ако подкрепя сирийските бунтовници.

Макар и малко на брой, пристигналите наскоро противотанкови ракети вече дадоха психологическо предимство на сражаващите се на юг бунтовници, твърдят бойци и източници от службите за сигурност, които знаят за доставките.

Бунтовниците в Дераа, люлката на протестите срещу Асад през 2011 г., отдавна изразяват недоволство, че за разлика от техните другари на север, не разполагат със значителни количества оръжия, тъй като и Западът, и Йордания се притесняват да въоръжат бунтовници толкова близо до територията на Израел.

Въпреки че видео отпреди няколко месеца показва, че бунтовниците имат достъп до противотанкови оръжия от бивша Югославия, вероятно доставени отвън, те си набавят голяма част от запасите си от съвременни оръжия, плячкосвайки военни бази.

Според експерти обаче има признаци, че неотдавнашните оръжейни пратки са началото на мащабна линия за доставки на оръжие в Южна Сирия от Саудитска Арабия, ключов съюзник на САЩ и най-изтъкнатата регионална сила сред няколкото сунитски държави, подкрепящи опозицията срещу Башар Асад, чиято алауитска секта е клон на шиитския ислям.

Източници от службите за сигурност от Близкия изток, бунтовници и дипломатически източници изтъкват дейната роля на принц Салман бин Султан, племенник на саудитския крал Абдула и висш служител на структурите за сигурност. Салман е началник на команден център в Аман, където често се събират съюзници и дават инструкции на високопоставени сирийци.

Още преди първата доставка на „Конкурс“, натискът на Салман върху Йордания осигури доставката на гранатомети и друга смъртоносна техника. Според тях това е крачка напред в сравнение с предишни доставки от Йордания, от които бунтовниците се оплакваха, че са съдържали предимно излишно количество муниции и остарели автомати АК-47.

Следващият ход се състои във внимателна координация, преглеждане и проследяване на оръжията от страна на саудитското, американското и йорданското разузнаване, за да не попаднат в „неподходящите ръце“ на ислямистки бойци, заявиха за Ройтерс дипломатически източник и източник от службите за сигурност на арабска държава.

Решението на Саудитска Арабия да въоръжи бунтовниците с модерни оръжия и да промени патовото положение на бойното поле бе продиктувано от страх от появата на джихадистки анклав, в случай че не бъде предоставена помощ на умерената въоръжената опозиция, която до момента все още доминира в южната част на Сирия.

Силното безпокойство на Рияд идва от влиянието, което един анклав на Ал Каида, действащ само на 100 км от саудитско-йорданската граница, може да окаже върху млади недоволни саудитци, смята западен агент от разузнаването, който следи положението в Сирия.

Практическият подход на Саудитска Арабия към доставките на оръжие контрастира с двойствената роля на Йордания през последната година – роля, която й коства загубата на подкрепата от бунтовниците. Те смятат Йордания отчасти за отговорна за обрата, настъпил след извоюваните от тях победи, заявиха източници на бунтовниците.

„Йордания през цялото време целеше да поддържа връзките си със сирийския режим. Колкото до Саудитска Арабия, чувстваме колко сериозно отварят път за доставки, което помага да се наклонят везните в наша полза“, заяви Абуд от бригадата „Мутасим Билла“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.