Гръцки надежди в туризма за тласък на икономиката

Типичен плаж в Гърция на полуостров Пелопонес. Заливчетата не са застроени. До плажа има 2-3 ресторантчета, и само няколко постройки до 2 етажа. Снимка: e-vestnik

Гърция възлага големи надежди на туризма, който вече играе ролята на „тежка индустрия“ за страната. Прогнозите и първите индикации за притока на туристи през настоящия летен сезон са особено положителни и се очертава да дадат жадувания тласък и растеж на икономиката, пише във вторник гръцкият сайт Репортер, цитиран от БТА.

Данните на гръцките туристически агенции показват, че за първите пет месеца на годината броят на туристите в Гърция е нараснал на 2 441 276, което е ръст от над сто хиляди в сравнение със същия период на миналата година. Досега пристигналите туристи в популярни местни курорти са много по-многобройни, като сред тях о-в Миконос държи първото място.

Броят на туристите там е отбелязал ръст от 125 на сто в сравнение с 2012 г. Следват о-в Закинтос, където този ръст е 33,2 на сто, о-в Кефалония – 29,5 на сто, Ханя – 26,3 на сто, о-в Санторини – 22,7 на сто, Корфу – 23,9 на сто, о-в Кос – 20,2 на сто, Скиатос – 18,3 на сто и други.

Позитивни са и индикациите, идващи от летищата за движението на туристите в страната. Поставената от правителството в Атина цел и на заетите в туристическия бранш са тази година да бъдат привлечени 17 милиона туристи.

Признаци за ръст на туристите се наблюдават и в големите градове. През май Атина е посетена с 10 на сто повече туристи, а Солун – с 14 на сто.

За отбелязване е, че сред традиционните за Гърция туристически пазари, като тези на Германия, Англия, Франция и скандинавските страни, се забелязва оживление и даже ръст, който според туроператорите възлиза на 10 на сто.

Като изключителен се оценява притокът на туристи от Русия и Украйна. В сравнение с 2012 г. техният брой е значително по-голям и с поне 300-400 хиляди повече.

За разлика от тях спад се наблюдава на туристите от Италия и Испания, като това се обяснява с икономическата криза, ударили и тези страни.

Гръцките туроператори очакват ръст на туристи тази година и от Източна Европа, Балканите и Близкия изток. Като проблемен се определя потокът от Кипър и Турция.

На фона на тази картина поставената от правителството цел за 17 милиона туристи и 11 милиарда приходи за 2013 г. засега поне изглежда постижима. Амбициозни проекти има и за привличане на туристи от чужбина през зимния сезон.

Надежди за нарастване на потока от туристи се възлагат и на стартиралия, макар и с голямо закъснение, процес на приватизация на регионални летища и пристанища в Гърция, които обаче се нуждаят от сериозна рехабилитация.

От данните за 2012 г. се вижда, че харчовете на всеки турист са били около 650 евро. Очакванията за тази година са приходите да са по-големи и основанията за това са продиктувани от факта, че все по-голям брой и по-платежоспособни туристи от Източна Европа посещават страната и че този процент расте.

Идващите от Русия и други съседни страни туристи вече почиват по-дълго и харчат повече пари в сравнение с тези от балканските държави. Руснаците се смятат за най-доходоносните туристи в Гърция. Смята се, че всеки руснак остава най-малко по хиляда долара.

След тях се нареждат американските и германските туристи.

В последно време се наблюдава и тенденция за прилив на руснаци с цел инвестиции в гръцкия туризъм. Очаква се този процес да получи по-ясни изражения в следващите месеци.

Общата сума пари, която туристите харчат в гръцките хотели, е между 5 и 6 милиарда евро годишно. След пет години на криза обаче гръцките хотели са изправени пред сериозни проблеми и се нуждаят от свежи пари, тъй като задълженията им към банки и туроператори са огромни.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.