Тестостеронът диктува политиката в Полша

Братята-близнаци Качински са високи само 1,56 м, но обичат да се правят на политически Рамбовци. Така те се вписват идеално в полската мачо-култура, където сексуалното насилие не се наказва, а скандалите се замитат под килима.

Братята Качински са високи едва 1,56 м, но компенсират ниския си ръст с арогантност, твърдоглавие и брутално отношение. Снимка: Ройтерс

През миналата седмица в Полша две политически партии си стиснаха ръцете. Новият политически съюз се нарича „LiS”, в превод – лисица. Има ли това имe някакво скрито значение? За полските жени – да. Защото то обедини консервативната националистическа Лига на полските семейства и председателя й Роман Гетрих с радикалната селска партия Самоотбрана на Анджей Лепер. Главните действащи лица на новата коалиция са Гетрих – десен националист, който искаше да забрани миниполите, и Лепер – бившият селски лидер, който също така преследваше късите поли.

Жертвите на сексуални престъпления стават обвиняеми

Половината от новосформирания не дотам свещен съюз вече се погрижи да влезе в новинарските емисии в Полша, без да е свързан пряко с политиката: една млада жена обвини селската партия на Лепер пред телевизионните камери, че е наемала служителки срещу сексуални услуги. Темата „Работа срещу секс” няколко дни беше водеща в полските медии. По-типично за мачо-републиката Полша беше обаче продължението на историята.

Първоначално възбудата около пикантната исторя беше голяма и се оказа, че от политическата афера са засегнати половин дузина жени. Общественото мнение обаче се промени много бързо. Сега много поляци мислят, че младите жени сами са си виновни и просто са искали да преспят с някой, за да си осигурят добра работа като секретарки. Те идвали разголени на работа и затова можело да им се случат различни неща. Което важи в пълна сила за полската, доминирана от мъжете, република.

Сексът като форма на заплащане

Хората мислят, че един мъж, който има власт, не може да бъде виновен. Политиката е напрегната професия, а сексът е форма на заплащане. Един народен представител дори заяви, че сексскандалът означава, че „нашите мъже все още го могат”. Психолозите познават това поведение добре: хората предпочитат да мислят, че е виновна жената, а не искат да предположат, че техните политици, избрани от тях, правят непристойни неща. Поляците си носят последствията от този тип мислене и се наслаждават на политика, определяна от тестостерона.

Един от най-популярните атрибути на мъжествеността в Полша са мустаците. Бившият опозиционен лидер и първи президент на страната Лех Валенса също заложи на тях. Снимка: Ройтерс

Мъжествеността има нужда да показва атрибутите си, а един от най-лаконичните са мустаците. Пример за това е националният герой Йозеф Пилсудски, който донесе независимостта на страната през 1918 година. След промяната Пилсудски отново излезе на мода – със своята сабя и голям дебел мустак. Лех Валенса, легендарният опозиционен лидер, водач на профсъюза „Солидарност” и първи президент след промяната, също носеше обичания в Полша мачо-атрибут.

„Христос на народите”

Братята Качински трябва да доказват мъжествеността си по друг начин. Близнаците – единият президент, а другият министър-председател – са високи едва 1,57 м. И набират височина основно с обещания и идеи. Въпреки малкия си ръст, те носят голяма душа и го доказват с твърд подход, арогантно поведение, твърдоглавие и изпъване на нервите до скъсване. В това отношение двамата Качински са перфектен отбор.

През 19 век поетът Адам Мицкевич писа, че Полша е „Христос на народите”, която страда на кръста за свободата на всички. Днес тези думи могат да се чуят и в двете камари на полския парламент. В тях жените говорят за истинските проблеми – работата, парите, здравеопазването. Мачовците размишляват за голямата роля, която се полага на Полша в световен мащаб. Основният мотив е, че силните мъже знаят какво е добре за слабите им жени. Затова трябва да се забранят абортите, дори и при бременност след изнасилване. Учениците и ученичките не трябва да разглеждат в клас текстовете на Витолд Гомбрович, защото той може би бил хомосексуален. Това е театър на абсурда, който се оказва по-добър и от прочутата драма на Гомбрович „Фердидурке“.

Да бъдеш силна жена

Най-силният мъж на планетата е поляк. Мариуш Пудзиановски спечели тази титла три пъти на надпреварата „Най-силен мъж на планетата” и поляците намират това за съвсем естествено. Снимка: worldsstrongestman.net

В Полша вече никой не се учудва, че най-силният мъж в света е поляк. Това е Мариуш Пудзиановски с неговите красиви бицепси, добре развит гръден кош и изваяни хиляда мускули на корема и на краката. Кралят на тегленето на автомобили си извоюва титлата „Най-силен мъж на планетата” три пъти от 2002 година, а през тази година пак стана най-силен в Полша и в Европа. Братята Качински не са толкова мускулести, но също са силни. Мотото им е „ако сме ниски, поне да сме арогантни и за предпочитане брутални”. И мачо-републиката няма нищо против.

Жените-депутатки в Полша са по-малко от 15 процента. И нищо чудно, че полското общество им приписва друга роля. В крайна сметка те никога не са имали големи права в патриархалната система. В Полша жената е собственост на мъжа, след като той я е придобил, т.е. след като се е оженил за нея. От раждането си момиченцата си мечтаят да се оженят за подходящ мъж. За добър и успешен живот на жената й е нужен съпруг, а още по-добре ако е силен. Всички сапунени опери по полската телевизия се въртят около тази тема, дори когато главната героиня е адвокатка. Жените правят всичко възможно, за да бъдат силни, по възможност си купуват мощни коли, избират си мъжки професии и нямат или имат малко деца. Въпреки това мъжете са по-силни, само защото са полски мъже.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.