Съдебни дела и „транспарантна епидемия“ – кметска кампания в Москва

Освободеният Навални на гарата в Москва. Снимка: Иля Варламов

Руският опозиционер Алексей Навални, кандидат за кмет на Москва в изборите на 8 септември, заплашва със съд своя съперник – досегашния градоначалник Сергей Собянин, пише „Комерсант“.

Според вестника Навални, излъчен от партията РПР-ПАРНАС, настоява Собянин – кандидатът на властта, да бъде заличен от списъка, тъй като не е представил необходимото писмено съгласие от президента Владимир Путин да участва в столичната кметска надпревара. Щабът на Собянин и столичната избирателна комисия уверяват, че документът е бил представен, но отказват да го публикуват.

Експерти на изданието не вярват Навални да успее. В Русия „изборното законодателство се мени с всеки изборен сезон“, посочва един от тях. „Хартийката не бива да е по-важна от факта“, казва друг. Собянин, „ако пожелае, може да оформи документа със задна дата“, изтъква трети.

Елвира Ермакова от московската избирателна комисия заявява пред „Комерсант“, че „не е прелиствала“ документите на Собянин, но той „със сигурност е имал зелена светлина“. Според нея комисията не е длъжна да представя никому въпросното писмено съгласие, а в момента „всички обжалвания са безполезни“.

Промишлени алпинисти режат транспаранти в подкрепа на Навални от балкони на московски жилища без съгласието на собствениците, пише „Новие известия“ под заглавие „Идеологически алпинизъм“.

Вчера бил махнат например транспарантът от балкона на Наталия Фатеева – народна артистка на Русия. Тя сключила договор с щаба на Навални и отказала да свали плаката, щом пратили при нея „делегация“ от жилищното управление, включваща „кварталния и поемни лица“. При това наетите за целта алпинисти нямали съдебно постановление.

Според Леонид Волков, оглавяващ щаба на Навални, става дума за кражба, наказвана от закона, и в подобни случаи щабът подава заявление, но правоохранителните органи „смайващо бездействат“.

„Срязали са вече към стотина наши транспаранта, почти всеки случай е заснет на видео. Засега обаче нямаме никакъв отговор от полицията какво става“, казва Волков.

Този вид транспаранти са разпространени примерно в САЩ, но „според експерти Русия е още далеч от американските стандарти в агитацията и тези истории ще продължават, защото нашето законодателство по въпроса е доста мъгляво“, изтъква „Новие известия“.

„Независимая газета“ подчертава, че случаят с актрисата не е уникален и плакати се свалят от частни жилища в Москва дори нощем. Юристи твърдят пред вестника, че външната страна на апартаментите е обща собственост, а за предоставянето й другиму се изисква официално съгласие и разрешение от рекламния отдел в московската градска управа.

„Трябва да се потвърди, че транспарантът не разваля облика и архитектурата – например, на пететажна панелка. Възможно е все пак да се получи разрешение – някъде към Нова година“, иронизира политологът Алексей Макаркин.

За разлика от САЩ в Русия транспарантната „епидемия не идва от развитието на демокрацията, а от слабостта на политическата система“, пише всекидневникът. В Русия „хората нямат възможност да изразят политическите си възгледи чрез държавната телевизия или вестниците, затова разказват за изборните си предпочитания директно – през прозореца“, добавя „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.