Комунистите в Чехия са на прага на властта

Ройтерс

Чешки младежи на бирен празник. Снимка: лидовки

Чешкият парламент гласува във вторник своето разпускане. Така бе сложено началото на процес на предсрочни избори, които биха могли да позволят на комунистическата партия да влезе във властта за първи път след безкръвната революция, сложила край на тоталитарното й управление преди две десетилетия.

Социологическите проучвания показват, че левоцентристките социалдемократи ще бъдат най-голямата партия, но за да управляват, те ще се нуждаят от подкрепата на други групи, а лидерът на партията каза, че преговаря с комунистите за изграждане на партньорство.

В съзнанието на много хора в страната с 10-милионно население комунистите са свързвани с 41-годишния период на репресии. Но тъй като е извън властта толкова дълго, партията запазва неопетнен образа си за разлика от правителствата, които управляваха след нея.

До гласуването за разпускане на парламента във вторник се стигна, след като предишното правителство падна, когато прокуратурата повдигна обвинения срещу сътрудничка на министър-председателя, която била негова любовница, че е наредила да бъде следена съпругата му.

Решението за разпускане беше подкрепено от 140 депутати в 200-членната долна камара на парламента. Сега президентът Милош Земан трябва да насрочи избори, които вероятно ще бъдат произведени в края на октомври.

Началникът на канцеларията на Земан Вратислав Минар каза във вторник вечерта, че президентът ще се срещне с партийни лидери в петък за обсъждане на дата за изборите.

Лидерът на социалдемократите Бохуслав Соботка каза в интервю за Ройтерс преди гласуването, че се надява партията му да състави правителство на малцинството, подкрепено от други групи.

„Определено е възможно да очакваме преговори с Комунистическата партия на Чехия и Моравия“, заяви той.

„Комунистите са представени в редица общински съвети и областни управи и не виждам това да създава проблеми“, каза Соботка.

Но той заяви, че партията му няма да се съобразява с програмата на комунистите или да влиза в управляваща коалиция с тях.

Това беше намек за лошата репутация, която комунистите все още имат сред много чехи, и за тревогите от отстъпление от пазарните реформи в Чехия, която е един от по-стабилните нововъзникващи пазари, привличащ значителни чуждестранни инвестиции.

Икономическа политика

Соботка обаче даде признаци, че ако партията му състави правителство, неговата икономическа политика ще бъде по-лява от тази на предишното, десноцентристко коалиционно правителство, включвайки планове за вдигане на данъците за най-богатите корпорации и хората с най-високи доходи.

Преди Вацлав Хавел, който беше номиниран няколко пъти за Нобеловата награда за мир, да поведе през 1989 г. „нежната революция“, сложила край на управлението й, комунистическата партия поддържаше властта си с помощта на страшната тайна полиция и с подкрепата на танковете на Червената армия, които смазаха въстанието на Пражката пролет през 1968 г.

Писателят дисидент Иржи Странски, лежал в затвора при комунистическото управление и приятел на покойния Хавел, каза, че според него днешните комунисти са опасни популисти.

„Мъчно ми е, че след почти 24 години страната свършва по този начин, след онова удивително начало“, заяви той.

Социологическо проучване, проведено този месец от чешкия институт САНЕП, прогнозира 27 процента подкрепа за социалдемократите на Соботка на изборите, следвани от комунистите с 16.7 процента и консервативната партия ТОП09 с 13.1 процента.

Соботка може да се опита да спечели подкрепата на други леви партии за правителство, но те вероятно ще бъдат толкова малки, че ще бъде трудно да се установи стабилно управление. Това прави партньорството с комунистите по-вероятен сценарий.

Партията се извини за репресиите от времето на комунизма, а вътрешните й политики не се различават много от тези на социалдемократите. И двете партии искат корпорациите да плащат по-високи данъци и да увеличат държавните инвестиции.

Но депутатите на комунистите все още се обръщат един към друг с „другарю“, а заместник-председателят на партията има в кабинета си портрет на Карл Маркс. Във външната политика комунистите са по-твърдолинейни. Те искат излизане от военния съюз НАТО.

Чехия е в състояние на политическа криза от 13 юни, когато полицаи, някои от които с маски, нахлуха в правителствени канцеларии.

Министър-председателят Петър Нечас подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинения срещу ръководителката на неговата канцелария Яна Нагиова, че е наредила на агенти от разузнаването да следят съпругата му. Нечас, който се развежда със съпругата си, по-късно призна, че Нагиова му е любовница.

Служебното правителство, което пое управлението от Нечас, не успя да спечели парламентарна подкрепа и това доведе до гласуването за разпускане на парламента във вторник, което беше единственият начин за излизане от безизходицата.

Политическата нестабилност почти не се отразява на пазарите, защото благодарение на фискалната дисциплина при предишните правителства Прага има най-ниските кредитни разходи от централноевропейските страни и задлъжнялост, която е наполовина на средната за Европейския съюз.

Но безизходицата забавя изработването на бюджета за 2014 г. и поражда притеснение, че без силно политическо ръководство икономиката ще се препъне точно в момент, когато започва да излиза от почти двегодишна рецесия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.