Въздухария 2013 г. – фестивал на свободния полет

Световноизвестни акро пилоти идват в Сопот

От 5 до 8 септември 2013 г. вятърът ще довее единствения по рода си безплатен фестивал за безмоторното летене на Балканите.  За трета поредна година в небето над Стара планина и Манастирските ливади на град Сопот, съобщават организаторите.

Въздухария е празник на всички хвъркати хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. И усмивка в очите на полетелите за първи път. (На миналогодишното издание на фестивала 360 души се издигнаха за първи път в тандемен полет).

Свободен полет на Въздухария 2012. Снимка: Виктория Атанасова


Тази година ще летим още повече с небесното шоу на световноизвестните акро пилоти Жил Шнайдер (Gill Schneider), Джим Нугарол (Jim Nougarolles), Максим Широн (Maxime Chiron) и Сабрина Тиелен (Sabrina Thielen)  членове на APPI (Асоциация на парапланеристите пилоти и инструктори) от Франция, Непал, Швейцария и Македония, част от програмата на проекта FLYMORE. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария  чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

Изданието включва и отворени дискусии по парапланеризъм – аеродинамика, метеорология и техника на пилотиране. Майстор инструкторът по парапланеризъм Матю Абрард (Mathieu Abrard) ще представи системата за обучение  на международна организация за парапланеризъм, призната в целия свят – APPI, и лиценза, издаван от APPI , който сертифицира всички нива по парапланеризъм според високите стандарти на FAI (Международна федерация за въздушни спортове) и всички международни федерации по парапланеризъм.

За музикалното оформление на въздуха близо и високо над земята грижа ще имат Kayno Yesno Solnce, GooseBumps, Синият заек, DJ Skill, DJ Invoke, DJ Dancing Angel, DJ Olaja, DJ Fly Filip и DJ BassBlooper.

Освен това ще има и демонстрации и отворена тренировка по кунг-фу, йога, тай масажи, вело приключения с Клуб на пътешественика и велосипедите Compass, преминаване по трасе за планински борд и  велосипед, ленти за ходене, както и подвижна стена за катерене от „Уолтопия“.

На дневна светлина ще се проведат и редица работилници като тази на цирк „Кумбо“ за балони, въздушна акробатика и жонглиране, както и други за хартиени самолетчета, кръжок по авиомоделизъм, хвърчила за малки и големи, оригами, ръчно рисувано стъкло, за плетен на една кука, тай масаж, играчки от естествени материали и ръчно изработени бижута.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.