Турция в енергийната игра на Иракски Кюрдистан

Ройтерс

Турция тихомълком наложи сериозно присъствие в петролната и газова индустрия на Иракски Кюрдистан, обединявайки се заедно с голямата американска компания Ексон Мобайл (Exxon Mobil), тъй като Анкара залага на полуавтономния иракски регион, за да й помогне да се откъсне от зависимостта си от вноса на скъпи енергийни ресурси от Русия и Иран.

Турска държавна фирма също започна да работи през второто тримесечие на 2013 г. за извършване на сондажи за добив на петрол и газ в Иракски Кюрдистан, заявиха три източника, близки до компанията.

Стратегията ще разгневи Багдад, който настоява, че единствен има право да работи с иракския петрол, и действа в разрез с призивите от Вашингтон към Анкара да избягва проекти, които ще помогнат на кюрдите да получат по-голяма автономия.

С увеличаващ се енергиен дефицит, заради който Турция е податлива на външни сътресения и увеличаваща се нужда от енергия, която се очаква да продължи да нараства през следващото десетилетие, Турция полага усилия да намали разходите за вноса на петрол и газ.

Трудно е да се игнорира огромният енергиен потенциал на Иракски Кюрдистан и „ухажването“ на иракските кюрди от страна на Турция – стратегия, предприета от премиера Реджеп Тайип Ердоган, започна да се изплаща.

Когато имаш такъв енергиен дефицит и имаш толкова голям потенциал на границата си, не можеш да оставиш Багдад или някой друг да ти попречи, каза един от източниците, близки до турската държавна компания.

Трябва да намериш формула и да подсигуриш нещата така, че този петрол да потече през страната ти, добави източникът.

Централното арабско правителство в Багдад, което е в конфликт с управлявания от кюрдите регион заради контрола на петролните полета и подялбата на приходите, постоянно изразява недоволството си.

Правителството предупреждава, че независимите кюрдски усилия за износ на петрола може в крайна сметка да доведат до разделяне на Ирак.

Нито призивите от Багдад, нито от Вашингтон обаче са достатъчни да спрат турците, кюрдите или петролните компании. Ексон, Шеврон и Тотал вече подписаха споразумения за сондажи с Иракски Кюрдистан.

Полудържавната петролна компания ТПИК и турската държавна компания за пренос на горива БОТАШ имат дялове в нова държавна компания, която е започнала сондажи на десетки блокове в Иракски Кюрдистан, включително и в няколко петролни полета, където вече работи и Ексон.

Компанията също така преговаря за споразумение за купуване на газ с Иракски Кюрдистан, казаха източници, близки до компанията. Ексон Мобайл отказа да даде коментар по случая.

Амбицията на Турция да има по-голяма роля в енергийното бъдеще на Иракски Кюрдистан идва в момент, когато държавата води деликатен процес за мир с кюрдските сепаратисти на турска територия, за да сложи край на кървавия конфликт, датиращ от три десетилетия.

Разделени основно в Иран, Турция, Ирак и Сирия кюрдите често са описвани като най-голямата етническа група без собствена държава.

Намесата на Турция стига и до нов тръбопровод на ираксите кюрди, който е почти готов и ще позволи на кюрдите да изнасят суровия си петрол от петролните полета Так Так точно до границата с Турция, без да се налага да се карат за плащанията с Багдад.

Според последните планове тръбопроводът ще бъде свързан със съществуващия петролопровод Киркук – Джейхан на турска територия, вместо на иракска, като по този начин ще бъде заобиколен Багдад.

Миналата година Иракски Кюрдистан спря да изнася по 200 хиляди барела петрол дневно по иракските федерални тръбопроводи заради спорове за подялбата на приходите и вместо това започна да търгува с по-малки количества петрол за Турция.

Полуавтономният регион има амбициозни планове да увеличи износа до над 1 милиона барела дневно до края на 2015 г. или над 1 процент от световните доставки.

Източниците казват, че тръбопроводът е почти готов и по него ще се транспортират по около 200 хиляди барела петрол дневно в края на годината. Турция изразходва около 700 хиляди барела петрол дневно.

Петролът на Ирак, който е член на ОПЕК, може от дълго време да е център на вниманието, но за Турция интересът от газа е възможно да се окаже дори още по-голям.

Очаква се Турция да надмине Великобритания като третия по големина потребител на енергия в Европа за десетилетие. Турция купува природен газ от Русия, Иран и Азербайджан и втечнен газ от Нигерия и Алжир за производството главно на енергия.

За Турция подсигуряването на природен газ от полетата в Северен Ирак, където Турция също ще бъде партньор, е от много голямо значение. Има голям напредък по въпроса, каза един от трите източника.

Другите двама представители заявиха, че държавната турска компания опитва да финализира споразумения за купуване на газ с кюрдското регионално правителство идните месеци.

Министърът на енергетиката на Иракски Кюрдистан Ашти Хаурами заяви тази година, че Иракски Кюрдистан планира да започне да изнася газ за Турция до 2016 година.

Десетина турски частни компании са подали молби в турския енергиен регулатор ЕПДК за лицензи за внос на газ от Ирак. Дневните потребности на Турция от газ възлязоха на около 125 милиона куб. м. в края на 2012 г. и е вероятно да се увеличат до около 220 милиона по време на суровите зимни месеци, казаха представители на министерството на енергетиката.

„Това всъщност е игра за газа. Основната причина, заради която Турция поема този политически риск в Ирак, е заради привлекателните газови ресурси, каза източник от сферата на енергетиката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.