Химическото нападение в Сирия фокусира международната безпомощност

Има множество аспекти в най-новите съобщения за нападение с химически оръжия в Сирия, които са вън от съмнение. Макар и числата да предстои да се уточняват, е ясно, че се е случило нещо ужасяващо и с голям мащаб. Съобщението за атаката наподобява на някои предишни сведения за употреба на химически вещества от режима на Асад – твърдения за смесена атака, при която е използвана комбинация от конвенционални и химически боеприпаси.

Симптомите изглеждат също до голяма степен сходни с употребата на отровен газ. Макар и да имаше възражения за това какво точно е използвано, изглежда ясно, че нещо ужасно се е случило в Гута и че най-вероятният кандидат за авторство трябва да е режимът на Асад.
По-озадачаващ обаче е въпросът защо правителството му ще иска да ескалира конфликта точно сега, използвайки химически оръжия само няколко дни след пристигането на екип от инспектори на ООН по химическите оръжия.

През последните месеци анализатори отбелязаха относителен спад в броя на съобщените нападения с химически оръжия, за които се твърди, че са били извършени в Сирия. Една от теориите, които се появиха, за да обяснят това, е, че верните на Асад сили се радваха на относителен успех на бойното поле в последно време и не са имали нужда да използват подобна тактика. Това идва да покаже, че очертаващата се сирийска доктрина за употреба на химически вещества – както бе описана от поне един дезертьор – е, че целта им е да всяват смут, да са трудно забележими (например химическо оръжие, смесено с конвенционални снаряди) и преди всичко да нарушат „психическото равновесие“ в контролираните от бунтовници райони, а не да причиняват гибел с мащабите на Халабджа.

Но ако се потвърди, че в ранните часове на вчерашния ден са били поразени множество места с голям брой жертви, нападенията в Гута определено говорят за нещо съвсем различно.

Имайки предвид, че балансът на вероятностите говори за действителна употреба на химически оръжия от страна на режима, едно от възможните обяснения е за сериозна промяна в анализите му за изгледите за значима международна реакция, както и за още по-тревожно развитие в сирийската военна доктрина за употреба на подобни военни средства.

Това, което е сигурно, е, че гражданската война в Сирия вече не съществува във вакуум като нещо сдържано и ограничено в рамките на страната. Тъй като конфликтът се усложни още повече, привличайки джихадисти, заплашвайки да дестабилизира целия регион и усилвайки вече съществуващото напрежение между регионалните играчи, Западът изглежда все по-малко желае да бъде въвличан, неизпълнявайки предишни обещания – не на последно място на президента Барак Обама – че евентуална широка употреба на химически оръжия ще е червена линия.

Безпомощността на международната общност по отношение на преврата в Египет, растящата нестабилност в Либия, както и засилващото се напрежение в Тунис, вероятно са затвърдили мнението в Дамаск, че няма особено желание за интервенция. На бойното поле самата Гута също бе упорит проблем, заплашващ столицата, и изглеждаше, че ще устои на усилията на режима да си я върне – което може би е насърчило прилагането на по-крайна тактика.

Друго обяснение, което се появи вчера, е, че освен Гута другият адресат на посланието от нападението са всички в Сирия, които все още подкрепят бунтовниците; че целта е била да се драматизира колко слаба и разединена е международната общност за Сирия и да се подчертае плашещото усещане, че режимът може да действа още по-безнаказано.

Но както винаги, тъкмо подробностите, които трудно се узнават, но които са изключително важни, трябва да се установят, за да се разбере значението на това поредно зверство. Не се знае много за координираността между сирийската армия и политическото й командване и контрол; например каква свобода имат отделните командири върху това какви оръжия използват и по какъв начин.
Едно нещо обаче е сигурно: който е наредил това нападение и по каквато и причина да го е направил, то ще придаде едно опасно усещане за ескалация на конфликта, което ще обхване целия регион, а това определено е доста плашещо.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.