Изкуството на политическото оцеляване в Китай

Бенджамин Канг Лим
Ройтерс

Служител в китайска банка струпва пари в брой за касите. Снимка: БТА

Преди три години кметът на големия китайски град Чунцин беше помолен да опише колко добре се разбират с тогавашния си началник, амбициозния лидер от Комунистическата партия Бо Силай.

„Като водата и рибата“, отговори едрият Хуан Цифан на репортерите по време на годишната сесия на парламента, използвайки китайски израз, означаващ почти симбиотични отношения. „Всичко е чудесно и прекрасно. Целият секретариат на Комунистическата партия работи гладко заедно в пълно единодушие.“

Бо беше свален драматично от последния си пост миналата година след сензационни обвинения в корупция и убийство. Хуан, който все още е кмет на Чунцин, заяви тази година, че наследството на Бо е било „премахнато“ и че никога няма да бъде позволено да бъдат изпълнени „мегаломанските проекти“, които той лансираше и които „уморяваха хората и поглъщаха много пари“.

Бо се яви пред съда днес, но фактът, че Хуан запази поста си, е сигнал, че Китай се колебае да заеме изцяло обичайната си твърда линия срещу високопоставени партийни членове, изпаднали в немилост.

Няколко по-нископоставени чиновници загубиха работата си или бяха задържани, защото са били близки до Бо, но Хуан е един от двамата му високопоставени съюзници, които не попаднаха под ударите на чистката, а това подчертава предпазливостта на ръководството в момент, когато новият председател на Китайската народна република Си Цзинпин търси начин да опази стабилността и единството.

Бо подкрепяше популистки, леви социални политики и свалянето му показва идеологическите разделения, които все още съществуват в партията и обществото.

Си има нужда от безрезервна подкрепа на партийния пленум по-късно тази година, за да приеме амбициозна програма за ребалансиране на втората световна икономика, поради което ще иска скандала с Бо да премине с минимум шум. Оцеляването на Хуан, което беше малко вероятно, стана гарантирано, след като се отрече от бившия си покровител.

Кметът беше считан за мозъка зад грандиозните икономически планове на Бо за мъгливия Чунцин, които включваха амбициозна схема за обновяване на града и свиване на рязката разлика в приходите между градските и селските жители.

Той беше дясната ръка на Бо дори когато ръководните позиции на партийния лидер започнаха да се сриват, след като началникът на полицията Ван Лицзюн потърси политическо убежище в американското консулство в близкия град Ченду през февруари миналата година.

Хуан накарал силите за сигурност да обградят американската мисия, според източници с връзки до ръководството или пряко запознати със случая.

Ван избяга там, след като дръзна да информира Бо, че Гу Кайлай, чаровната му съпруга адвокатка, е убила общия им приятел, британския бизнесмен Нийл Хейуд. С това започна скандала, довел до падението на Бо.

Ван се кри в консулството повече от 24 часа, докато чиновници от Пекин го убедиха да излезе и го натовариха на полет за столицата, където той съобщи подробностите за убийството на безопасно разстояние от Бо. Както Ван, така и Гу бяха изпратени в затвора тази година.

ИЗКУПЛЕНИЕ

След падането на Бо Хуан се спаси, като си написа самокритика – връщайки се към практиката от ерата на Мао на саморазобличаване за политически и идеологически грешки – и предавайки Бо, казват източниците.

„Той разобличи амбициите на Бо Силай“, каза източник, свързан с ръководството, като имаше предвид едва прикритата обществена кампания на Бо за място в могъщия вътрешен кръг на Комунистическата партия, Постоянния комитет на Политбюро.

„Хуан Цифан разкри и подслушване от страна на Ван Лицзюн“, каза източникът, имайки предвид подслушването на телефонните разговори между тогавашния президент Ху Цзинтао и пратен от централната власт експерт по антикорупционни разследвания, който бил в Чунцин.

„Политически той (Хуан) е човек, който не може да бъде свален“, заяви източникът. „Но той остана и за да стабилизира Чунцин“. Източниците отказаха да обяснят това.

„След като Бо Силай падна, хората го изоставиха и мисля, че Хуан Цифан е много добър пример за това“, казва Бо Чжъюе, експерт по политиката на китайския елит в националния университет на Сингапур, който не е свързан с Бо Силай.

„Стига да се дистанцирате от този човек, да го критикувате, да предложите доказателства или каквото и да е, да сътрудничите на властите и ще сте ок“, добави той.

Много от най-близките приятели и поддръжници на Бо обаче са били уволнени или задържани, включително Ся Цзелян, партиен секретар на квартала Нанан на Чунцин, както и Сюй Мин, строителен предприемач, чиито отдавнашни връзки с Бо продължават повече от 20 години.

Друг високопоставен съюзник на Бо, който оцелява засега, е Чжоу Йонкан, някогашният влиятелен ръководител на Политическата и съдебната комисия на Китайската комунистическа партия.

Слухове миналата година твърдяха, че Чжоу се е поколебал да подкрепи действията на партията срещу Бо. Репутацията му обаче беше накърнена и когато миналата година силите за сигурност не успяха да попречат на слепия дисидент Чън Гуанчън да избяга в посолството на САЩ в Пекин от домашния си арест в близка провинция.

Внушителният, мрачен 70-годишен Чжоу се оттегли заедно с повечето членове на Постоянния комитет на 18-ия конгрес на партията през ноември.

Неговият приемник не успя да получи място в Постоянния комитет, а само членство в по-широкия състав на Политбюро, което показа опасенията на партията, че позицията по вътрешната сигурност е станала прекалено могъща, както и че Чжоу е изпаднал в немилост.

Спекулациите продължават да обграждат Чжоу, подхранени по-рано този месец от статия на базирания в САЩ китайски новинарски сайт Довей, в която се съобщава, че той е следствен за подкупи. Статията обаче беше оттеглена по-късно, а правителството не е коментирало.

Трима от съюзниците на Чжоу в момента се разследват, включително Ли Чунчън, заместник-партийният лидер на провинция Съчуан, който от много години надзирава развитието на проспериращата столица на провинцията, Чънду.

Източници, свързани с ръководството и анализатори обаче са скептични, че Чжоу ще бъде арестуван, имайки предвид неписаното правило, че действащите и пенсионираните членове на Постоянния комитет имат имунитет от преследване.

„Нормата винаги е била да се избягват атаки срещу действащи и бивши членове на Постоянния комитет, защото ако го направят, това отваря кутията на Пандора“, заяви Бо от Университета на Сингапур.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.