„Мюсюлмански братя“ отслабват, но не са съкрушени

Ройтерс

До понеделник вечерта Фарид Исмаил бе един от неколцината лидери на „Мюсюлмански братя“, които все още отговаряха на телефоните си, въпреки че много от другарите му бяха арестувани или преминаха в нелегалност.

Към вторник сутринта Исмаил не можеше да бъде открит никъде, след като през нощта властите задържаха върховния водач на движението Мохамед Бадия.

Армията изглежда решена да обезглави най-старото и може би най-жилавото ислямистко движение в Близкия изток, за да му попречи да подготви евентуалното си завръщане в политиката, след като Мохамед Морси – един от висшите му лидери – бе свален от власт на 3 юли.

Арестът на Бадия означава, че най-опитните и уважавани водачи на „Братята“ в момента са зад решетките. Други като Исмаил, ако остане на свобода, сега трябва да се съсредоточат върху това да не влязат в затвора.

Стратегията на военните изглежда ясна – да отстранят върха на пирамидално устроената организация с надеждата, че остатъкът надолу ще рухне.

Членовете на „Братята“ получават заповедите си от 120-членния консултативен съвет „Шура“ и 18-членно Ръководно бюро, което спуска директиви чрез няколко ешелона представители.

Твърдата тактика на армията вече донесе ползи.

„Братята“, които в продължение на шест седмици успяваха да поддържат големи протестни лагери в Кайро с искане да бъде върнат Морси, сега изпитват трудности да изкарат хора на улицата. Властите пък в това време затегнаха хватката си с помощта на комендантски час, който е в сила от мрак до зори.

„До известна степен те успяха. Активността по улиците е ниска“, каза Халил Анани, който е експерт по ислямистки движения. „В краткосрочен план на Братята бе нанесен голям удар“.

Подкрепяното от военните управление показа, че ще действа безмилостно, възприемайки много по-твърда линия от повечето предишни египетски правителства. Лидери и членове на „Братята“ са били по затворите десетилетия наред, но движението никога не се е изправяло срещу подобна кръвопролитна вълна.

ДЕМОНИЗИРАНЕ НА „МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ“

Силите за сигурност убиха стотици хора, изгонвайки принудително на 14 август участниците в седящите протести на ислямистите. Други загинаха два дни по-късно в организирания от „Мюсюлмански братя“ „Ден на гнева“.

Говорител на съюз, подкрепящ движението, заяви, че общият брой на загиналите сред поддръжниците на Морси е около 1400 души – значително повече от официалните данни за около 900 жертви през последната седмица, включително около 100 войници и полицаи.

Армията положи извънредни усилия, за да представи „Братята“ като терористична организация – един наратив, който подсказва, че репресиите няма да свършат скоро. Унижението изглежда също е част от стратегията.

На кадри, излъчени по местни медии само часове след ареста на Бадия, се вижда как брадатият лидер седи на диван с мрачна гримаса на лицето, облечен в сива роба и със събрани ръце, а до него стои мъж с автомат.

Генералът, който командва парада – началникът на армията Абдел Фатах ас Сиси – възприе по-агресивна линия спрямо „Братята“, отколкото предишни подкрепяни от военните управници на Египет. Той спечели широка обществена подкрепа за това, което нарича „кампания срещу тероризма“.

Но не е ясно дали твърдата кампания на Ас Сиси може да е успешна в дългосрочен план.

„Братята“ имат дълъг опит в това да са под натиск. Лидерите им са понасяли страдания по затворите и периоди на преследване при някогашния президент Гамал Абдел Насър и приемниците му.

В ерата на дългогодишния автократ Хосни Мубарак забраненото по това време движение „Мюсюлмански братя“ също усети сериозна доза натиск от страна на държавата.

Печатният орган на политическото му крило Партия за свобода и справедливост съобщи, че бившият заместник на Бадия, Махмуд Езат, е бил избран за временен лидер, което подсказва, че вече е бил подготвен авариен план в случай че върховният водач бъде арестуван.

Езат, който е член на движението още от детските си години, се смята за един от най-влиятелните хора в организацията.

Седейки в каирско кафене, Нидал Сакър, политически стратег на „Братята“, хвърли поглед към новинарска емисия, в която ставаше дума за Бадия.

„Това не е нищо ново. Всичко това сме го виждали и преди“, каза той, изчислявайки, че властите са задържали над 3000 лидери от средния и висшия ешелон на движението в цял Египет.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНФРАСТРУКТУРА

Сакър прогнозира, че „Братята“ ще преживеят поредния удар и ще се завърнат в политиката до две или три години, защото ще се приспособят, както винаги са го правили.

Едно от ключовите неща за оцеляването им, каза той, може да бъде огромната им и силно организирана мрежа за социални грижи, която ги направи популярни в Египет.

Ако тези институции се запазят, „Братята“ може и да успеят да устоят на постоянните атаки на държавата в дългосрочен план.

„Организацията се опира на социални отношения със семейства, квартали, училища, болници, институции и сиропиталища“, каза Сакър.

„Ако искаш да намериш подход към „Братята“, трябва да намериш подход към обществото“, посочи той. „В организационен смисъл движението може да бъде спряно. Но не можеш да го извадиш от обществото“.

„Братята“ със сигурност ще разчитат на сплотените си структури, за да преживеят яростната атака на силите за сигурност. Като цяло връщането на общественото доверие е другото предизвикателство за тях.

Едногодишното управление на Морси убеди много египтяни, че организацията е заинтересована най-вече да монополизира властта. Неуспехът му да поправи крехката икономика също подкопа привлекателността на движението.

„Хората вече не приемат речите на лидерите на „Мюсюлмански братя“, които не са в затвора. Нито един от тях не може да се разхожда безопасно по улиците“, каза бившият активист Камал Хелбауи.

Армията се опитва да извлече изгода от общественото настроение, но дори мерките за сигурност да държат „Братята“ в отбранителна позиция, накрая тази стратегия е възможно да постигне обратен ефект.

Без призиви за сдържаност от лидери като Бадия по-младото поколение на движението може да се изкуши да отмъсти, докато армията и силите за сигурност продължават натиска си.

„Има ожесточен дебат дали трябва да прибегнат към сила“, каза Анани, добавяйки, че съюзнически ислямистки организации също може да започнат насилие срещу държавата.

„Да предположим, че има един милион ислямисти и 10 процента от тях са въоръжени. Говорим за около 100 000 оръжия“.

Още по темата: Ал Каида ще спечели от репресиите в Египет

Мишел Муто
Франс прес

Кървавите репресии срещу „Мюсюлманските братя“ в Египет според експерти са добре дошли за Ал Каида – групировката може да се възползва от тях, за да привлече нови симпатизанти и да отвори нов фронт в Близкия изток.

Убитите и ранените се множат и нищо чудно движението, основано от Осама бин Ладен, да склони към насилствени действия и тероризъм ново поколение убедени активисти – в пламенни речи шефът му, египтянинът Айман аз Зауахири, осъжда демократичното развитие и зове към въоръжена борба.

„Мирни демонстрации бяха удавени в кръв и това може да тласне към насилие едно малцинство сред ислямистите, според което политическите действия са безполезни“, коментира за АФП Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт по политически науки (Sciences Po) и автор на труда „Нов Близък изток“, издаден от „Фаяр“. „Така египетските военни ще подхранят тероризма, с който претендират, че се борят“, добавя той.

В изявление от началото на месеца, разпространено чред джихадистки форуми, шефът на Ал Каида, чийто брат току-що бе арестуван край Кайро, се опита да убеди интернавтите, че текущите репресии доказват колко са безплодни изборите, че само джихадът и въоръжената борба могат да проправят пътя към истински ислямски режим.

„Според Аз Зауахири египтяните трябва да следват примера на Мохамед Ата, своя сънародник, водач на въздушните пирати от 11 септември, и да използват терор срещу близкия враг – египетската армия, и далечния враг – Америка, обучавала и тренирала египетските военни, откакто Садат сключи мир с Израел през 1979 г.“, коментира в своя статия Брус Райдъл, бивш служител на ЦРУ.

„Това лято в Египет се разиграва бъдещето на глобалния джихад. Ражда се следващото поколение бойци от Ал Каида“, добавя Райдъл, днес влиятелен аналитик от Брукингския институт – мозъчен център във Вашингтон.

В световната мрежа вече се множат призиви към потенциалните участници в джихада да обърнат поглед към Кайро.

На 5 юли се представи и новосъздадено движение – „Ансар аш Шариа в Египет“, което заяви, че „на исляма в Египет е обявена война“, и прикани правоверните „да се готвят, като си набавят оръжие и тренират“.

Сомалийската ислямистка групировка „Аш Шабаб“ също призовава в редица послания египетските мюсюлмани „да грабнат оръжията“.

„О, братя мюсюлмани, бойте се от Аллах! – проповядва „Аш Шабаб“ в Туитър. – Забравете апелите за демокрация, грабнете оръжията и се защитавайте от касапите, започнали да ви избиват.“

Автор на джихадисткия форум „Шумух ал Ислам“ с никнейм Абу ал Хейр ал Филистини отправя повик „бързо да изпратим Ал Каида при нашия народ в Египет, за да го брани“, сочат негови постове, публикувани от центъра за наблюдение на ислямистки сайтове SITE Institute.

Според Ален Шуе, бивш шеф на служба по сигурността към френското разузнаване DGSE – вещ познавач на региона, бъдещето се очертава мрачно, тъй като „и за двете страни е невъзможно да преговарят: никой не би дал нищо, за да не покаже слабост, защото иначе другият ще поиска двойно повече“.

Наред с мнозина други аналитици той прокарва паралели със случая от 1992 г., когато алжирската власт отмени общи избори заради риска да спечелят ислямистите. Но прави уговорката, че има и разлики.

„Технически погледнато, методът е същият (превземане на властта с военна сила), но хората в страната са други“; освен това „в Алжир имаше политическо насилие и тероризъм още от 1945 г., а Египет няма подобно минало“, пояснява той.

Привържениците на въоръжения джихад може да открият подходящи условия и да изградят нова база на Синайския полуостров, открай време зле контролиран от египетските власти, смятат специалистите.

„Синай бе управляван от военни губернатори като военна зона и това много улесни проникването на джихадистки мрежи в бедуинските племена – мрежи, които застрашават сега и Египет, и Израел“, посочва Жан-Пиер Филию.

„Продължаващата блокада на Газа подхранва между другото и една икономика от мафиотски тип, работеща точно за джихадистките мрежи и трафикантите на оръжия – добавя той. – А кървавата баня, в която египетските военни потопиха страната, много ще насърчи зараждането на джихадистка напаст, способна да обхване целия регион.“

Брус Райдъл напомня, че „джихадистите вече разполагат с база в Синай, подслонила десетки бивши затворници ислямисти след революцията през 2011 г. (…) За разлика от долината или от делтата на Нил планинският масив предлага много убежища и е населен с бедуини, твърде враждебни към войската и властите в Кайро. Идеален плацдарм за атаки срещу Израел; при това в региона има купища либийски оръжия от две години насам“.

Основната салафистка партия в Египет – „Ан Нур“, неочаквано подкрепи военните, отстранили Мохамед Морси, а главните й водачи се спотайват, откакто бяха жестоко разпръснати привържениците на сваления президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.