Имигранти в Москва – „лагерът е затворен, проблемите остават“,

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Закриването на лагера за нелегални имигранти в московския район Голяново. Част от чужденците са депортирани, останалите – преместени в център за настаняване на чужди граждани в Подмосковието, напомня в. „Росийская газета“ и посочва, че според столичните власти не се предвижда изграждането на нови подобни лагери.

Печатът обаче информира за задържани вчера от московската полиция нови 30 имигранти – те работели и живеели в цех, произвеждащ сладкарски изделия, рибни продукти в херметични опаковки и пластмасови торбички.

По случая е образувано наказателно дело за незаконно влизане в Русия. Междувременно съдилищата в Подмосковието за пръв път в страната започнаха да разглеждат дела за депортиране на чужденци на място – там, където се намират и работят имигранти, пише „Росийская газета“.

Според Федералната миграционна служба процедурата „става много по-бърза и проста“. От началото на годината в Подмосковието са постановени вече над 3700 решения за прогонване на незаконни имигранти, посочва вестникът.

Той опровергава твърдения в медиите, че при мащабни проверки в Русия най-често арестуват обикновени работници, без да обръщат внимание на „каналджиите“. В Москва и Санкт Петербург например активно образуват дела срещу собствениците на апартаменти, използвани за фиктивни регистрации, посочва официозът. „Росийская газета“ припомня, че столичен бизнесмен се опитал да регистрира на един адрес над 4500 нелегални пришълци. Според вестника в страната уволняват и предават на следствените органи длъжностни лица, прикривали незаконната миграция.

„Къде ще слагат мигрантите след закриването на палатковото градче в Голяново“ – пита се „Комсомолская правда“ и напомня, че центърът за настаняване на чужденци в Подмосковието разполага само с 400 легла, което е твърде малко за 12-милионния мегаполис.

Полицията обещава да махне оттам допълнително сложените палатки, „но ще има нови проверки, значи и нови задържани нелегални“, изтъква изданието, като дава за пример случай със „заловени в незаконна фабрика (. . .) 1200 виетнамци наведнъж“.

Изданието описва бюрократични трудности, свързани със заминаването на мигранти от страната и временното им настаняване преди това, по-специално протестите на хора от Москва и региона срещу изграждане на нови центрове за целта.

„С онези, които не се поберат (в сегашните), ще тъпчат полицейските участъци. Или ще трябва да действат, както си знаят – да ги пускат. И все тъй, до появата на нови идеи. А през това време нелегалните се връщат под други имена“, коментира „Комсомолская правда“.

След като бе закрит лагерът в Голяново, руски правозащитници изразиха опасения, че гоненията срещу имигрантите ще продължат, пише „Новие известия“.

Хайките срещу незаконни имигранти може да предизвикат „експлозия“ в Русия, предупреждава пред вестника Вячеслав Поставнин, бивш заместник-директор на Федералната миграционна служба и председател на фондацията „Миграция 21-и век“. Действията на властите водят „до фашизация на Русия, грубо нарушават правата на мигрантите“, твърди Елена Рябинина от неправителственото сдружение Институт за правата на човека.

Излавянето на нелегални е неизгодно и за руския бюджет – „депортирането и настаняването им в лагери се прави за сметка на данъкоплатците в Русия. А като бивш служител от Федералната миграционна служба ще ви кажа, че това никак не е евтино“, заявява Олга Воробьова, бивш зам.-директор на агенцията. Самата служба по миграцията отказала на вестника коментар и настояла за официално запитване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.