Пламък от природния газ в Кипър ще бъде запален в средата на септември

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Американската компания Нобъл енерджи смята, че е постижимо в средата на септември да бъде запален пламък от природния газ в „Блок 12“ в кипърската икономическа зона, заяви кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис. Министърът поясни, че запалването на огъня ще стане, за да бъде контролирано налягането и качеството на природния газ.

В средата на юни въпросната компания започна нови сондажи, за да потвърди открития от нея преди две години природен газ край бреговете на средиземноморския остров.

Нобъл енерджи бе натоварена от правителството в Никозия да търси газ в шелфа на Кипър в края на 2011 г. Компанията пое ангажимент да установи точния размер и надеждността на откритото газово находище „Блок 12“, в най-югоизточната част на кипърската икономическа зона.

Блокът е близо до огромно израелско газово находище. В контекста на откритото гориво се разисква и възможността за изграждане на газов терминал на острова с участието не само на Нобъл енерджи, но и на други компании с цел по-пълна експлоатация на находището, а също и за пренос на гориво чрез тръбопроводи.

Фирмата Нобъл енерджи откри в края на 2011 г. значителни запаси от природен газ, оценявани на 140-230 млрд. кубически метра. Сега компанията провежда ново сондиране, необходимо за уточняване на обема на находището, което ще даде възможност за планиране на по-нататъшните стъпки за неговото усвояване, за доставка на газ на острова, строителство на терминал за втечнен газ и експорт на природния газ.

Кипърският енергиен министър окачестви като „ключово значими“ сондажите, извършвани в „Блок 12“, които трябва да потвърдят наличието на гориво, тъй като по думите му „това е първо откритие на местни находища“. Надяваме се, че това ще са и първите доказани находища в най-скоро време, допълни той.

Във връзка с блокове 2,3 и 9, за които кипърското правителство издаде разрешителни за проучвания на италианско-корейския консорциум ENI KOGAS Лакотрипис каза, че в началото на септември ще започнат сеизмични проучвания, а сондажите се очаква да бъдат направени през четвъртото тримесечие на 2014 г.

За блокове 10 и 11, за които има издадени лицензи на компанията ТОТАЛ, министърът каза, че френският гигант вече е започнал сеизмични проучвания. Той добави, че ТОТАЛ ще започне проучвателни сондажи през второто тримесечие на 2015 г.

Енергийният министър обаче изтъкна, че ТОТАЛ ще проучва първо за петрол в „Блок 10“ и след това за природен газ. Както той обясни, разликата между петрола и природния газ е, че когато се открие петрол това означава, че цялото находище е с петрол.

Колкото до изграждането на терминал за втечнен газ, министърът поясни, че въпросът за този терминал е в процес на планиране и че с него се цели Кипър да стане енергиен център в региона.

За Кипър изграждането на терминала в района на южното крайбрежие на острова между градовете Ларнака и Лимасол е от приоритетно значение в условията на тежката финансова криза, която преживява държавата. В момента Никозия провежда мащабно преструктуриране на икономиката по искане на Тройката международни кредитори в замяна на предоставената финансова помощ в размер на 10 милиарда евро и силно залага на газовите находища.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.