Гърция – „ахилесовата пета“ за Меркел на изборите през септември

Опозицията в Германия „хвърли ръкавицата“ на канцлерката по повод на тиражираните нови сценарии за хода на гръцката финансова програма и с оглед на германските федерални избори на 22 септември.

Германското радио вече предаде, че още 30 дни до парламентарните избори в Германия „гръцкият проблем“ изглежда ще продължи да вълнува правителствената коалиция, водена от Ангела Меркел.

На свой ред Социалдемократическата партия на бившия канцлер Герхард Шрьодер съзира възможности за ръст на нейния ретийнг и инвестира в признанието на финансовия министър Волфганг Шойбле за необходимостта от нов спасителен пакет за Гърция, който би означавал германците да се бръкнат допълнително в джоба.

Волфганг Босбах, депутат от Християндемократическата партия се обяви против евентуален трети спасителен пакет за Гърция. „Прекомерните разходи“ не могат да бъдат компенсирани с нови дългове, каз той пред местен вестник.

Партийният приятел на Меркел критикува нейната политическа стратегия спрямо Гърция, изтъквайки, че с предоставянето на нова финансова помощ де факто страната „купува повече време, без да решава проблемите в техния зародиш“.

Босбах смята, че нищо не може да попречи за излизане на Гърция от еврозоната. „Страната не притежава икономически потенциал и не е международно конкурентна, за да може със собствени сили да излезе на пазарите“. Депутатът християндемократ се числи към тези, които оценяват като напълно погрешна политиката за спасяване на еврото и в миналото бе гласувал против спасителните пакети за Гърция.

Критичен е и Франк Шефлер от германските либерали. Пред местен вестник той обяви, че ще гласува в парламента против всички следващи спасителни пакети.

„Програмата за подпомагане на Гърция още от самото начало бе измамно творение. Спасителите непрестанно правеха счетоводни комбинации, данъчните приходи и икономическият растеж нямаха никаква връзка с реалността, а правените изчисления за приходите от приватизацията бяха абсурдни“, посочи Шефлер.

Със сигурност може да са каже, че предизборната борба в Германия, която досега или я нямаше или бе досадна за повечето гласоподаватели, започна да буди интерес. Социалдемократическата партия, която в допитванията изостава от християндемократите, съзря възможност за нова конфонтация на предизборната сцена.

Пътят бе открит от бившия канцлер Герхард Шрьодер, който на предизборна проява в град Детмолд в подкрепа на „безцветния“ кандидат Пеер Щайнбрюк обвини Меркел за това, че не е казала истината за истинската цена на кризата, че се готви да каже още една голяма лъжа, и настоя за яснота относно цената, която германският данъкоплатец ще бъде заставен да плати.

„Чрез прикриване и скриване на истината не се печели доверието на народа, а само с яснота“, каза Шрьодер. Целта на опитния политик, разбиращ от предизборна тактика, е да докаже, че в крайна сметка „ненакърнимата“ канцлерка има „ахилесова пета“ и тя се свежда до стратегията за разрешаване на кризата, която е грешна и вредна за германците.

С тази стратегия социалдемократите се опитват да мобилизират избирателите и да скъсят голямата дистанция в предпочитанията, която им отреждат социологическите агенции, прогнозирайки за тях, че ще получат около 25 на сто от гласовете.

В това усилие обаче бившият канцлер забравя, че Социалдемократическата партия бе дала подкрепата си за правителството по всички спасителни пакети при гласуванията в парламента. Ръководителят на парламентарната група на християндемократите припомни и още нещо на Шрьодер, че Гърция е станала член на еврозоната по време на неговото канцлерство, въпреки че не е отговаряла на всички критерии за членство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.