Сърбия събира видни съветници по пътя към ЕС

Бивш австрийски канцлер няма да има лека задача, ако стане съветник в сръбското правителство

Ангажирането на бившия австрийски канцлер и бивш лидер на Социалдемократическата партия на Австрия Алфред Гузенбауер за съветник на първия вицепремиер в сръбското правителство Александър Вучич би могло да допринесе за подобряване на ситуацията в ключови области като икономиката и европейската интеграция, но остава въпросът в каква степен неговите съвети биха били в линия с курса, който водят управляващите партии, оценяват за вестник „Данас“ Барбара Колм, председателка на виенския Институт Хайек и директорка на Центъра за австрийска икономика, и Любодраг Савич, професор от Икономическия факултет в Белград.

Според думите на Барбара Колм, Гузенбауер, който е доктор на политическите науки, е ръководил социалистическо-консервативното правителство на Австрия преди дълговата криза да застигне Европа и е трудно да се предвиди каква полза би имала Сърбия от неговото ангажиране.

По времето, когато Гузенбауер бе канцлер, австрийските социалисти и консерватори се застъпваха за широко правителство, пестеливо харчене на парите и голяма роля на Брюксел! Съмнявам се, че орязването на разходите и мерките за икономии са в неговия дневен ред. Все пак, тъй като господин Гузенбауер сега е успешен бизнесмен, може би е преминал на страната на капиталистите, казва събеседничката на „Данас“.

Коментирайки възможността Доминик Строс-Кан, бивш директор на МВФ, да стане съветник в реконструираното правителство, австрийската икономистка посочва, че ако той отново започне да се застъпва за твърда монетарна политика, може да бъде и добър съветник, но това, което видяхме през изминалите месеци показва, че Европейската централна банка, която прави тройка с Международния валутен фонд и Европейската комисия от международни кредитори, е „напуснала пътя на стабилността и печати пари“.

Барбара Колм също смята, че въз основа на факта, че бъдещият министър на финансите на Сърбия Лазар Кръстич е получил диплома от университета Йейл, би трябвало да се заключи, че той е научил международните гледни точки.

Любодраг Савич казва за „Данас“, че Сърбия може да има голяма полза от Гузенбауер, който много добре познава и нашите икономически и политически условия, и ситуацията на Запад.

Става дума за човек, който има многобройни контакти с влиятелни хора, което е от изключително значение. Все пак, остава въпросът как Гузенбауер ще успее да убеди партиите, които съставляват правителството на Сърбия, да приложат неговите идеи, тъй като съществува възможност те да бъдат в противоречие с целите на някои от управляващите партии. Значи, трябва да се намери начин неговите съвети да се вместят в актуалния контекст, смята нашият събеседник.

Според мнението на Савич, съществува опасност някои от експертите от чужбина да се хванат за главата, когато се окажат в сръбската политическа въртележка, поради което е най-важно какво ще бъде становището на местните официални лица.

Имахме и в миналото мъдри хора, които дойдоха от чужбина като специалисти, но те за жалост бързо бяха изразходвани. Между другото Драгослав Аврамович бе смятан за спасител, а бързо стана нежелан, казва събеседник на „Данас“.

Любодраг Савич оценява, че би било лошо, ако Сърбия се осланяше само на съветите на чужденци, които са работили при други обстоятелства. Необходимо е в техните екипи да бъдат включени и местни специалисти, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.