Химическа атака в Сирия – може да е късно за експертите

Ройтерс

Колкото по-дълго инспекторите на ООН за химическите оръжия чакат в луксозния си хотел в Дамаск разрешение да отидат до мястото на вероятно най-тежката химическа атака от четвърт век, толкова по-малко вероятно е да успеят да стигнат до дъното на нещата.

Отравянето на стотици беше извършено само три дни, след като екипът от експерти по химическите оръжия на ООН пристигна в Сирия. Но ограниченият им мандат означава, че засега не им е било позволено да посетят обекта, който се намира недалеч с кола от мястото, където са отседнали.

„Избиват ни с отровен газ, докато те си пият кафето и си седят в хотелите“, казва Бара Абделрахман, активист в едно от предградията на Дамаск, където според бунтовниците правителствените ракети са доставили отровния газ, убил стотици преди зазоряване в сряда.

Сирийското правителство отрича да стои зад масовите убийства, най-смъртоносния инцидент в продължилата две години и половина гражданска война и най-тежката явна химическа атака, откакто Саддам Хюсеин обгази хиляди иракски кюрди през 1988 г.

ООН вече поиска от правителството на Башар Асад достъп до мястото, а генералният секретар Бан Ки-мун заяви, че трябва да се пристъпи към разследване „без отлагане“.

Бивши експерти от оръжейни разследвания казват, че всеки час е от значение.

„Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лесно е за всеки, който го е използвал, да се опита да го прикрие“, казва Димитриос Перикос, ръководил екипа на ООН за оръжейни инспекции в Ирак в началото на 21 век.

„Колкото повече прикривате, толкова повече време отнема след това да се открие. Така че времето определено не е нещо, което можете да пренебрегнете, не искате да го правите бавно“, подчерта Перикос пред Ройтерс.

Смайващо ефективна

Експертите по химически оръжия нямат особени съмнения, че е имало излагане на някакъв вид отровен газ, който е убил стотиците жертви, макар че какви точно химикали са били използвани не може да се определи, само като се гледат снимки.

„Очевидно нещо е убило много хора“, казва Дан Кашета, бивш офицер по защитата от химически оръжия на армията на САЩ и експерт от Министерството на вътрешната сигурност, който в момента работи като частен консултант. „Няма да знаем, докато някой не вземе проба“.

Стивън Джонсън, бивш офицер от британската армия, специализирал в химическата, биологична и ядрена война, а в момента гостуващ лектор по съдебна медицина в университета Кранфилд, заяви, че освен това атаката е „смайващо ефективна, ако е химическа атака, което сочи, че са били използвани повече от една или две ракети“.

Да се попречи на инспекторите на ООН да стигнат до мястото няма да спре страните от Запада да се снабдят със собствени доказателства и да направят собствените си заключения, както в предишните случаи, когато определиха, че силите на Асад са използвали малки количества зарин.

По-рано Франция, Великобритания и САЩ се снабдиха с образци от почва, човешки тъкани и други доказателства, които според тях сочат, че Асад е отговорен за нападенията.

Но ако екипът на ООН не успее да събере собствени доказателства, може да е сложно да се изгради международно дипломатическо дело. Доказването кой е бил отговорен, така че да няма основателно съмнение, може да изисква доказателства като балистични анализи, които да покажат откъде са дошли ракетите.

Инцидентът показва ограничеността на мандата на екипа на ООН, ръководен от шведския учен Оке Селстрьом, данните за които не бяха съобщени публично.

Придвижванията на 20-членния екип са ограничени до местата, договорени предварително с правителството на Асад. Екипът има право да разследва само 3 предполагаеми случая на химическа атака. За поне един от които правителството твърди, че химикалите са били използвани от бунтовниците, а другите два не се съобщават.

Западните дипломати казват, че са се надявали, че щом пристигне на място, екипът ще може да разшири мандата си.

„Ръцете им вероятно ще са вързани по отношение на това, къде могат да отидат, защото някой има контрол над територията“, казва Ханс Бликс, ръководил екип оръжейни инспектори в Ирак. „Допускам, че на място ще бъдат повдигнати възражения, че сигурността на инспекторите не може да бъде гарантирана във въпросния район“.

В сряда бунтовниците казаха, че ще осигурят защита на инспекторите на мястото на атаките.

Ролф Екеус, шведски дипломат, работил със Селстрьом в Ирак, заяви, че Селстрьом има експертните умения да определи какво се е случило, ако му се даде достъп.

„Селстрьом е изключително добре запознат с всички тези възможности, това е специалността му“, заяви той пред Ройтерс.

Франция оглави международните призиви за използване на сила, ако се докаже, че правителството стои зад нападенията. Бунтовниците и активистите на опозицията заявиха, че дипломатическите спорове за мандата на инспекторите дават прикритие на страните, които нямат волята да действат.

Преди година, президентът на САЩ Барак Обама обяви, че използването на химически оръжия би било „червена линия“, преминаването на която ще предизвика сериозна международна реакция. Преди 3 месеца той заключи, че Сирия е преминала линията с използването на зарин и заяви, че Вашингтон ще отговори, като осигури военна помощ за бунтовниците. Американските доставки обаче още не са пристигнали.

„Всички сме много разочаровани от това, което се случи и от липсата на действия“, заяви вчера пред Ройтерс Касим Саадедин, командир и говорител на Върховното военно командване на бунтовниците.

„Както винаги, има много приказки и възмущение, но за хората, които страдат на място, е трудно да приемат това сериозно. След цялото това време, тези изявления за нас са празни думи.“

Още по темата: Допуснати ли са наистина експертите

Експертите по химически оръжия на ООН ще посетят местата, където е извършена предполагаемата атака с токсичен газ край Дамаск, за да започнат от утре разследване, обяви световната организация, цитирана от Ройтерс. В днешното съобщение на офиса на генералния секретар Бан Ки-мун се посочва, че Сирия е обещала да спазва примирие в покрайнините на Дамаск на фона на започващите дейности на екипа на ООН за откриване на факти. Сирия днес даде съгласието си инспекторите на ООН да разследват „незабавно“ твърденията за използване на химическо оръжие край Дамаск, съобщи сирийското външно министерство в декларация, излъчена по държавната телевизия и цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Сирия даде съгласието си инспекторите на ООН да посетят незабавно местата в покрайнините на Дамаск, където е извършена предполагаемата химическа атака, се посочва в изявление на сирийското външно министерство, излъчено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс и Франс прес. „Днес в Дамаск при посещението на върховния представител на ООН за разоръжаването Анджела Кейн бе постигнато споразумение между сирийското правителство и ООН да бъде позволено на екипа на ООН, ръководен от професор Оке Селстрьом, да разследва твърденията за употреба на химически оръжия в провинция Дамаск“, посочи министерството. Това споразумение „влиза в сила незабавно“, уточни ведомството, цитирано от АФП.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.