Навални – отстранен или на втори тур за кмет на Москва?

Полицията арестува опозиционера Алексей Навални след митинга на Пушкинския площад. Снимка: ридус

Какви са шансовете на опозиционера Алексей Навални, обвинен в незаконна агитация, да отпадне от надпреварата за кметския пост в Москва? Според експерти Навални ще остане кандидат в изборите на 8 септември, при все че щабът му се е подготвил и за друг сценарий, отбелязва „Независимая газета“.

Вчера Московският градски съд отхвърли молбата на опозиционера да анулира кандидатурата на досегашния кмет Сергей Собянин, непредставил според Навални необходимото писмено одобрение на руския президент. Отказа и да призове самия Владимир Путин, както искаше защитата на ищеца. Въпросът за регистрацията на самия Навални ще бъде решен днес от Московската градска избирателна комисия.

„Вторият тур стана неизбежен, и то ВНЕЗАПНО“, писа Навални в Туитър. Това обаче не е сигурно – според поручвания на щаба му 53,9 на сто от избирателите се канят да гласуват за неговия съперник Собянин, а за самия Навални – 24,5 процента. А вчера Собянин заяви, че е готов за втори тур, уточнява изданието.

Сед жалба за нарушения от кандидата за кмет на Москва Николай Левичев, представляващ партията „Справедлива Русия“, обискираха печатницата, подготвяща агитационни материали за Навални и за кандидата комунист Иван Мелников. Експерти обаче твърдят, че Навални няма да бъде изключен от надпреварата – това би било съвсем нелогично, пише „Независимая газета“.

„Много бих се учудил, ако властите вземат подобно решение“, коментира Николай Петров от Московския център „Карнеги“. Според него има друг сценарий, предвиждащ Навални веднага след изборите да бъде изпратен в затвора. Осъден през юли на 5 години затвор за присвояване на средства от държавно предприятие, опозиционерът бе пуснат на свобода срещу подписка, за да участва в московската кметска кампания наравно с другите кандидати.

Според политолога Алексей Мухин, ако Навални все пак бъде заличен от списъка с кандидатите, щабът му предвижда „моментално да мине към активна фаза на протести и да играе за провал на изборите, които да бъдат признати за нелегитимни“.

В момента е „много трудно“ да се докажат нарушения от страна на Навални, за да бъде отстранен от изборите – например че е изразходвал незаконно над 5 на сто от изборния си фонд, посочва пред „Комерсант“ Елвира Ермакова от МГИК.

Например кандидатът либералдемократ Михаил Дегтярьов се оплакал пред инстанциите, че Навални укрива данни за свой бизнес в Черна гора. Щабът на самия опозиционер заявил в отговор, че въпросната фирма била регистрирана без негово знание.

Данъчната администрация на Черна гора потвърди с имейл, че през 2007 г. в страната наистина е регистрирана фирма със собственик Алексей Навални, пише „Росийская газета“, като се позовава на агенция Прайм-ТАСС. Според Леонид Волков, оглавяващ щаба на Навални, записът в регистрите на черногорските данъчни е дело на хакери.

Руският съд трябва да вземе решение дали да отстрани Навални от кметските избори не по-късно от 2 септември. Председателят на МГИК Валентин Горбунов обаче каза пред РИА Новости, че на кандидатите не е забранено да притежават бизнес в чужбина, а само недвижими имоти и банкови сметки. А Навални декларира, че няма сметки, няма книжа, нито недвижими имоти.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.