Бо Силай, китайският комунизъм и жаждата за разкош

Правда.ру

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Агенция Синхуа съобщи новина, очаквана в Китай вече над една година. Високопоставеният политик Бо Силай, обвинен в получаване на подкупи, корупция и злоупотреба с власт, бе изправен на съд. Делото срещу бившия секретар на ККП в град Чунцин бе образувано по инициатива на самата компартия.

* * *

Процесът на политика, изпаднал в немилост, започна на 22 август в град Цзинан. Според местните медии в залата присъстват петима роднини на Бо, 19 журналисти и още 84 души. Очаква се заседанията да траят два дни и присъдата да бъде постановена в началото на септември.

В очакване на процеса наблюдателите си задаваха главно два въпроса: дали да го разглеждат като пример за борба с корупцията в Китай и каква ще е съдбата на политическите фракции, настоявали Бо да бъде освободен. Смята се, че в Китай политическата и съдебната власт са неразделни една от друга, тъй че за председателя на КНР Си Цзинпин процесът е поредна възможност да демонстрира пред света върховенството на закона, стоящ над постове и заслуги.

Как схващат в Китай върховенството на закона

Китайското правителство и повечето обикновени хора виждат в закона един от вариантите за систематизиране на правните норми. Следвайки възможно най-добре китайските традиции за върховенство на властта, самият Бо Силай също често нехаеше за правната защита на свои политически опоненти – при все че мнозина в страната го смятат за „велик“ и до днес.

Вестникът на компартията „Женмин жибао“ провъзгласи, че Китай е социалистическа страна, в която управлява законът, без обаче да погазва достойнството и авторитета на гражданите. Разривът между китайските юридически норми и правните традиции води до предположението за смяна в посоката на мислене в полза на върховенството на закона.

Тактиката да се настоява за прилагане на нормативни процедури бе популярна до момента само сред обвиняемите – но тези времена явно отминават. Основната част от обвинителния процес срещу Бо Силай, включително действията на съдебните органи, бе внимателно проучвана от широката публика. Според мнозина политолози присъдата е произнесена предварително, а правният спектакъл обслужва политическите интереси на властовия елит.

Умишленото протакане на съдебните процедури също бе повод за съмнения дали процесът е справедлив. Очаква се официален Пекин да го използва, за да сплаши привържениците на Бо Силай: вече е ясно, че Бо не стои над закона – ами останалите?

Обвинението срещу Бо целеше да потвърди способността на Си Цзинпин да действа като държавен лидер. Сгромолясването на Бо Силай разтревожи някои среди – не на последно място заради подозренията в корупция срещу мнозина висши ръководители, макар засега да няма дела срещу тях.

Левите партийни лидери изпитват носталгия по първите дни от комунистическото управление, когато „да служиш на народа“ бе всъщност начин да забогатееш. След като през 2007 г. бе назначен за градски партиен лидер в Чунцин, харизматичният Бо – син на вицепремиер, пое курс към икономически растеж, фактически неотличим от заповедите на Мао.

Мнозина китайци смятат, че Бо е сторил много добри неща за Китай и е пратен на съд като човек, изтласкан от политическата игра, а не защото е бил корумпиран чиновник. В опит да се отърве с по-мека присъда и да потуши скандала в партията Бо Силай склони да се признае за виновен по две от трите повдигнати обвинения – в корупция и вземане на подкупи. Политикът отрича да е злоупотребявал с властта си, съответно получава възможност да се маскира като жертва на политически интриги.

Съдбата на Бо е била решена предварително?

Бо Силай е обвинен в получаване на подкупи за 20 милиона юана (3,3 милиона щатски долара), в кражба на 5 млн. юана държавни средства и злоупотреба с власт. През 2011 г., докато беше партиен лидер в мегаполиса Чунцин, в хотелската си стая там бе открит трупът на британския бизнесмен Нийл Хейуд; следствието установи, че е отровен.

Основните заподозрени бяха Гу Кайлай – съпругата на Бо, и бившият полицейски началник Ван Лицзюн. Китайските власти забраниха на процеса да присъстват чуждестранни медии; в залата бяха допуснати само двама британски дипломати и китайският адвокат, представлявал семейството на Хейуд. Гу получи условна смъртна присъда, която може да бъде заменена с доживотен затвор.

Сега жената на Бо Силай е ключов свидетел по делото срещу мъжа си. Близки на семейството твърдят, че Бо заплашил да се разведе с нея, ако тя дойде в съда или даде писмени показания. Неговите братя и сестри са на различни мнения как да участват в процеса и дали да поддържат тесни връзки с компрометираното семейство. Роднините му се опитаха да наемат неколцина юристи за защитници, но съдът одобри само двама.

Наред с Бо Силай през последните години бяха обвинени в корупция още неколцина високопоставени функционери от управляващата партия. Сред осъдените вече партийни босове са бившият министър на железниците Лю Чжъцзюн и Цай Бин – бивш политкомисар на Гуанджоу, признат за виновен, след като следствието откри, че семейството му притежава над 20 къщи.

Както посочва „Ню Йорк таймс“, китайската съдебна система се контролира от комунистическата партия, тъй че съдбата на Бо е предрешена. При всяко положение – независимо дали е виновен, напълно е възможно чиновникът и други подобни длъжностни лица да са възприемани като заплаха за авторитета на ръководството и преследвани в рамките на вътрешнопартийната борба за власт.

Борба с корупцията или борба за власт?

Днешният лидер на Китай Си Цзинпин се опитва да осъществи редица важни икономически реформи, включително реформа на банковия сектор, да пусне частни играчи на финансовия пазар, да промени лихвения процент, да повиши конкуренцията в ключовите промишлени отрасли, където сега доминират държавни гиганти.

Рискът е там, че привърженици на Бо може да забавят преобразованията, съдействащи за укрепване на частния бизнес и развитие на пазарните сили. Левите гледат с дълбоко подозрение на частното предприемачество и смятат, че тъкмо то е предизвикало неравенството в доходите, от което страда в момента Китай.

Председателят Си няма особен опит от задкулисни действия в политическите фракции, сътрудничество с мощните лобистки групи и военните кръгове – а Бо Силай има привърженици и симпатизанти и в партията, и в правителството, и сред военните. Но макар Си Цзинпин още да не е утвърдил напълно политическия си авторитет, в китайската компартия, подбираща нови членове според лоялността на всекиго и умението да следва инструкции „отгоре“, едва ли ще избухне открита война.

Според някои политолози Си Цзинпин е по-силен от предшественика си Ху Цзинтао, управлявал страната десет години, оставайки в сянката на Цзян Цзъмин. В течение на четвърт век Си отговаряше за селата и районите, околиите, окръзите и градовете на Китай; негова е заслугата три динамично развиващи се региона (Фуцзиан, Чжъцзян и Шанхай) да стигнат икономическото равнище на европейските страни.

За разлика от своите колеги Си Цзинпин е имал трудно детство, израсъл е на село и се представя като „обикновен човек“. Той направи посещения в 47 държави и призова Китай да намали дистанцията между сегашното си положение и онова, към което трябва да се насочи. Свалянето на Бо Силай показва, че Си Цзинпин може би ще положи усилия да тласне Китайската комунистическа партия в пътя на реформите, а не назад – към маоисткия популизъм.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.