Източната българска граница. Добро пожаловать

Снимка: Кафене.нет

Едно време, много отдавна, се казваше, че на изток България граничи с Балкантурист. Сега граничи директно с Русия, преплетена с продуктите на разпада на някогашния туристически монополист и Онова, Чието Име Не Бива Да Се Произнася.

Едночасова разходка из някой от комплексите и крайморските градчета е напълно достатъчна. Не ти говорят български. Влизаш в магазин и те поздравяват на руски. Отговаряш на български и продавачите трудно различават собствения си език. В комплексите няма с кого да го упражняват.

Всичко възможно за презастрояването, отцепените и охранявани много по-строго от резиденция Евксиноград територии, в чиито градини е опасно дори да надзърташ, алеите със сергии с розови ушанки, пластмасови калашници,  вездесъщата чалга, смесена с руски поп и неумиращи шлагери на Кобзон, към които е добавен дух на откровена вулгарност, са описвани неведнъж.

Това едва ли ще се промени скоро. Ще се промени, ако се промени публиката, а засега такава вероятност няма. Здраво оградените и по-добре пазени от Евксиноград резиденции не са български, а собствеността си е собственост и конституцията на РБ я гарантира.

Вече сме писали, става дума за около 300 хил. собственици, а имотите са близо 10% от недвижимите имоти, изградени през последните 20 години. По миналогодишни данни. Тазгодишните вероятно ще се още по-внушителни.

Собствениците са със съответния манталитет и възможности за влияние. Върху местния чиновник, който да си затвори очите пред напълно незаконната строга охрана или някоя тръбва с отпадни води, местните власти, които удобно да пренасочат средства за развитие на инфраструктура, включително и европейски. И т.н. нагоре по пътя, който води надолу.

Нещата са добили характера на трайна съсипия. И експлоатация на територия и население. В  комплексите има таван на заплатите на обслужващия персонал, независимо за какъв собственик се работи. И този таван никак не е висок.Очевиден картел, за който някак не се говори. Не се  разследва. Няма да се правят и опити.

Цялостният облик на онова нещо, което е общоприето да се нарича български туризъм, си е направо страшен. Показваме малка, но представителна извадка.

Добро пожаловать.

От Кафене.нет

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.