Случайна (?) смърт на случаен приятел или още нещо за проф. Евгени Николов

Проф. Евгени Николов. Снимка: БАН

Атанас Атанасов от ДСБ каза открито, че смъртта на експерта по делото за подслушване срещу Цветанов е съмнителна и има фрапиращи случаи на разчистване на свидетели в последните години.
Експертът е проф. Евгени Николов, главен секретар и зам.-председател на БАН, за кратко и и. д. негов шеф.
Евгени Николов е единственият експерт, който е заявил при следствието, че автомобилът за подслушване „Крайслер” действително може да подслушва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това. Уникално следствие се води – от МВР твърдят, че с този автомобил не може да се подслушва. Ами за какво са дали милиони от бюджета да купуват тия цецомобили, както ги нарекоха? За разходки из София? Милите те. И сега експерти трябва да доказват може ли, не може ли да се подслушва с крайслерите-цецомобили. А експертите като проф. Николов не са много – става дума за експерти, които да са безспорни пред съда. Иначе у нас компютърни спецове много.

Тир в насрещното

Така или иначе, на 11 юли проф. Евгени Николов пътува със съпругата си и двойка американци, които са им сватове, из Кресненското дефиле. Срещу него в насрещното влиза тир и се удрят челно. Първоначално американецът на задната седалка бил най-пострадалият и умира в болницата. Николов е бил в по-добро състояние, живял е 8 дни и също починал в болница.
Форумите са пълни с коментари. Дали професорът е убит или е инцидент?
Има нещо съмнително в реакциите на дежурните клакьори на ГЕРБ в интернет. Те са изпълнили форумите с писания, че това са конспирации, които разпространяват „комунетата”. И нападат ДСБ, че обслужвали „комунистите”. Само тук-там из форумите някои припомнят, че много неудобни за Борисов и Цветанов хора взеха да умират и дават примери с Мишо Бирата и съпругата му.
Ако хвърли едно око човек например в „Дневник” и vesti.bg, клакьорите на ГЕРБ доста по-настървено от обикновено „дават отпор” на вражеската пропаганда. Сякаш някой им е наредил да са по-настъпателни.

Черният Отмъстител и наследството от соца

Животът така се подрежда, че трябва да умре някой, за да се сетиш за него.
С Евгени Николов станахме приятели навремето, но аз така и не разбрах, че е бил екперт по това дело. И научих, че е загинал в катастрофа със закъснение, като взе да се пише за забавянето на делото.

Преди 20 и нещо години Евгени беше само научен сътрудник, шеф на Лабораторията по компютърна вирусология при БАН. Тогава още нямаше интернет като сега, но имаше компютърни вируси, които съсипват информацията в компютрите. И нямаше като сега десетки антивирусни програми, автоматично чистещи и пазещи компютъра ти. Точно Евгени и неговата лаборатория разработваха такива програми, тяхната беше една от най-добрите, но нямаше световна популярност.
Тогава по света се разнесе славата на най-страшният автор на компютърни вируси Dark Avenger – Черният Отмъстител, който е българин. Компютърните издания раздухваха славата му.
В онзи момент – около 1990-1992 г. в България още имаше куп компютърни специалисти, които бяха като наследство от социализма, от бързо западащата IT-слава на България. Те постепенно се разбягаха по света. Но политиката на т. нар. народна власт и идеите за високи технологии, които разни експерти пуснаха на правешкия хитрец Живков, доведе до там, че България беше пълна с компютърни спецове, и те създадоха компютри – първото подобие на „Епъл” в света, а после и модификация на IBM, влязоха в масово производство и заляха целия соц лагер, никоя друга източноевропейска страна не можа да произведе такива компютри (виж повече тук).
В БАН направиха и суперкомпютър, аналог на големите IBM, който дори не беше копие на американския, а оригинална разработка. И поради това от Израел командироваха в България учени да работят с тези от БАН по суперкомпютъра. След години един учен от Финландия, който работил с наши хора от БАН им казал – „Ние от една фабрика за галоши (б. а. – до 1989 година “Нокия” е била фабрика за гумени изделия) направихме световна телекомуникационна компания, а вие, които имахте далеч по-развита база, толкова не можахте да намерите 2-3 ниши, за да останете на световния пазар.“

И всички тези хора останаха без работа. И някои от по-младите от тях започнаха да се забавляват и да се подиграват на целия свят, като фабрикуваха компютърни вируси. Черният отмъстител придоби световна слава, макар и анонимен. Някои подозираха, че това е бившият шеф на Лабораторията по компютърна вирусология, който беше заминал да работи по чужбина. Евгени Николов беше новият шеф, който с неколцина души в тази лаборатория разработваше антивирусни програми, сътрудничеше си с други лаборатории по света.
Едно американско компютърно списание беше направило интервю с Черния Отмъстител по мейла. Дълго, подробно авторката му разпитваше незнайния нашенец, който се правеше на велик и отегчен от световната глупост.
Тогава писах за това във в. „1000 дни”, където работех, преведохме част от интервюто и разнесохме славата на Отмъстителя и у нас, сред по-масовата публика. Тогава се запознах с Евгени Николов. Срещахме се няколко пъти, опитах да направя и аз интервю с Черния Отмъстител със съдействието на Евгени, по начини, които той ми подсказа. Нищо не стана, Отмъстителят се уплаши, че ще го разкрият кой е.

Евгени избра да …не замине в чужбина

Но с Евгени започнахме да се виждаме често. По един или друг повод го интервюирах или цитирах като експерт в „Труд”, „24 часа” и др. През 90-те компютърните вируси и пробивите в сигурността бяха често явление, тогава мнозина бяха неподготвени.
Евгени разказваше със смях за опита си с банките – похарчили десетки хиляди за компютри, а не дали няколкостотин лева за един професионален антивирусен пакет, нямат поддръжка. И в резултат – банката блокирана за половин-един ден, транзакции спрени, висят непплатени нареждания. Тогава имаше много банки, Сульо и Пульо си направиха банки. И звънят в Лабораторията по компютърна вирусология като в спешна помощ и Евгени обикаля като доктор да им оправя бакиите. Научиха се и всички си подсигуриха системи за защита. Но колко гафове, докато стане. В интерес на истината, като ми разказваше куриозни случаи, Евгени никога не каза едно име на банка. Спазваше твърдо професионална тайна и етика.
Същевременно се смееше, че и от централното управление на БАН го викат по спешност – секретарката на председателя звъни – „Евгени, вирус, компютърът не работи”. Вдига се той горе от институтите и отива в центъра до парламента, и вижда, че е изваден кабелът на принтера и затова не работи… На чистачката детето пипало кабелите, както се оказва… Но доктор Николов от компютърната бърза помощ идва лично да оправи нещата.
В началато на 90-те Евгени още караше стара лада, веднъж ходихме заедно да си купуваме зимни гуми втора употреба… Това беше стандартът на научен сътрудник от БАН и на млад журналист.
После Евгени започна да обикаля по разни семинари и конференции за компютърна сигурност по света, започна да си сътрудничи с големи спецове в тази област. И със сигурност можеше да напусне БАН и да си намери работа където и да е, високоплатена. Не го направи, той си знаеше защо. Не е единствен, благодарение на такива у нас все още се поддържа някакво интелектуално равнище в обществото. Затова загубата на такива хора е голяма.


Истината винаги излиза наяве

Какво ще стане сега с делото срещу Цветанов? Истината, рано или късно, ще излезе наяве. Евгени е бил безспорен експерт, чиято експертиза съдът ще приеме без колебания. Съдът трудно приема каква да е експертиза, експертът трябва да е безспорен, да няма поводи да искат нова и нова. Сега ще търсят друг, ще се проточи делото във времето. Но истината няма как да се скрие.
Чисто технически, онзи подслушвач, приближен на Борисов, който изтри хард диска на крайслера, нищо фатално не е направил. Всеки компютърен спец знае, че информацията може да се възстанови. Няма нужда да се ходи по чужбина – има една малка фирма, на един от някогашните компютърни корифеи на БАН по време на соца, която само с това се занимава – спасява повредени и изтрити дискове. Дали ще се сетят да я потърсят, дали не, но ще се оправят. И не е само дискът – следствието намери тефтерчета с телефони на подслушвани, самите подслушвачи ще се разприказват в съда, за да си облекчат положението. И няма да премълчат за Цветанов. А това няма да е единственото дело срещу него. Ако го осъдят по едно, може да мине с условна присъда. Но ако го осъдят по две дела, ще трябва да влезе в затвора. Съвсем реалистично е.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.