Направих се на свùня

Румен Белчев

Лятото е време за лесни свалки, лесни рими, лесни глупости.

С какво според вас може да се римува думата „смокиня“? Никога няма да се сетите – със „свùня“. За тези, които не следят културния живот – песента, чийто припев „Направих се на свùня“ току-що почти цитирахме, според „24 ЧАСА“ била хитът на това лято – „В интернет вече са качени много клипове на малки деца, изпълняващи парчето, има и бебета, поклащащи се забавно в ритъма на нашумялата песен“…

Да не връзваме кусур на певците – всеки си вади хляба с каквото и както може. Да не връзваме  кусур и на родителите, умиляващи се от това, че детето им пее: „Аз съм българско животно, дали ще е удобно неска да те бодна“ – днешното средно поколение израсна в изключително интелектуалната медийна среда на новата българска преса.

Летните жеги размекват хората, правят ги невнимателни, несъсредоточени, дехидратацията води до лошо оросяване на малките сиви клетки, така уважавани от Еркюл Поаро, и родната разследваща журналистика изведнъж изненадващо стигна до неочаквани разкрития! „И богатите правят секс, макар на тях да са им достъпни и други развлечения и наслади от живота“ – твърди „ТРУД“.

Какви наслади? Елементарно – мерят си ги яхтите!

За съжаление размекването на малките сиви клетки започва да се наблюдава и при хора, които би трябвало да приемаме като отговорни – на въпрос от какъв зор е назначил да отговаря за опазването на горите човек, през чието кметство в защитена територия е издигнат курортен комплекс, земеделският министър, проф. Греков, отговаря за „ПРЕСА“: „Аз животно не мога да заколя за половин ден, искате да махам хора за толкова време“… Да хванеш пиле и да гнявиш и колиш половин ден – това си е садизъм! Спят ли природозащитниците!

Леко размекване е получил и енергийният министър Стойнев, заявил пред „24 ЧАСА“, че с ветото си лошият ни президент „не желае българската майка да получи обезщетение за детето си“… А „Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години не се увеличава, парите за деца с увреждания няма да се увеличат…“

Седмица по-късно, при дебатите в парламента, се оказа, че от милиардния заем, предвиден в оспорваната актуализация на бюджета, за социални разходи са предвидени 40 милиона. Останалите 960 – 24 пъти повече – заминават в друга посока.

А „24 ЧАСА“ нанася неочакван удар върху организираната престъпност с тезата: „Печатането на левове – губеща дейност“!  Чудим се защо напоследък не сме чували за разкрита нелегална печатница на столевки – то какво било! Да не би нелегалните печатари да са преминали към отпечатване на вестници?

Очевидно зацапването на вестникарска хартия с буквички е по-доходно и по-престижно. След голямата авария с електричеството в София „ПРЕСА“ излезе с карта, на която бяха отбелязани засегнатите райони. Наблюдателни читатели веднага забелязаха, че в името на квартала „Овча Купел“ втората дума е сбъркана така, че само втората ù буква да е вярна.

Какво точно беше написано – не ни се ще да споменаваме. Меко казано, тая комбинация от букви я бяхме виждали досега само изписана от извратеняци по стените на гаровите кенефи. Ден след гафа зам. главният на коректния вестник, г-н Николай Стоянов, разясни, че „За наша гордост въпреки техническата грешка прякорът беше изписан граматически правилно, което означава, че дори когато колективът спи, той не забравя българския език“…

Очевидно зам-главният го е забравил – в текста под картата има правописна грешка, заради която бият през пръстите още във втори клас – отбелязани са зоните „засегнати от срив във електрическото захранване”.

Коментарът на коректния вестник завършва с нещо като сарказъм към възмутените – „За тяхно успокоение сме длъжни да заявим: добре сме, не ни мислете“. За сведение на възмутените – вие тях не ги мислете, те наистина сигурно са добре. По-добре помислете за себе си, за това, което четете, и това, което пробутвате на децата си!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.