Готов ли е Западът да премине Рубикона заради Сирия? (обновена)

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Ще бъде ли нощното небе над Дамаск скоро осветено от взривове на американски крилати ракети, удрящи правителствени сгради и военни бази, както периодично се случваше в Багдад между 1991 и 2003 г.? Тогава огнени стълбове внезапно се издигаха от двата бряга на река Тигър, а светлините от трасиращите куршуми на противовъздушните батареи се издигаха бавно и безрезултатно в небето.

Изстрелването на крилати ракети „Томахок“ от четири американски ескадрени миноносеца от Средиземно море по цели в Сирия са сред действията, за които САЩ, Великобритания и Франция сочат като най-вероятна форма на реакция на твърденията за химическа атака над цивилни в Дамаск от сирийската армия.

Сред вероятните цели ще са поделенията и базите, откъдето САЩ смятат, че са били изстреляни ракети с отровен газ. Същото важи за сирийските летища и вероятно за базите на елитни поделения, които често се сражават с бунтовниците.

Ако наистина се стигне до тези удари, с Великобритания и Франция в поддържаща роля, президентът Барак Обама ще се постарае да са достатъчно сериозни, за да не са само перване по ръката, но не и толкова опустошителни, че да се възприемат като знак, че САЩ стават участник във войната.

Този баланс няма да е лесен за постигане: неефективни въздушни удари, които сирийското правителство може да отмине с махване на ръка, ще са по-скоро демонстрация на слабост, отколкото на сила.

Но ракетни и евентуално самолетни удари ще означават, че САЩ прекосяват един Рубикон и се ангажират повече от всякога срещу президента Башар Асад и в подкрепа на въоръжената опозиция.

Това може да означава, че ако има ракетни удари, те ще са ограничени във времето, но ще са по-тежки и разрушителни от очакваното. Не е обаче вероятно да има въздушна кампания, която по времетраене да е сравнима с тази в Косово през 1999 г. или в Либия през 2011 г. – и двете бяха дадени от НАТО като примери за успешни военни намеси.

Политическата ситуация днес е различна. Сирийското правителство е по-костелив орех от Муамар Кадафи и нестабилната му държава. То има силни регионални съюзници в лицето на Иран и Хизбула, за които битката за Сирия е борба за собственото им оцеляване. Сирия е и пробен казус за Русия, която до момента твърдо подкрепя Асад и се опитва да си възвърне част от международното влияние от периода преди разпадането на Съветския съюз преди 20 години.

Въоръжаването на бунтовниците в Сирия е другата рецепта за наказване на сирийското правителство. Това вече се случва – 400 тона оръжия, главно ръчни противотанкови оръжия и боеприпаси, платени от Саудитска Арабия, пристигат в Северна Сирия от Турция.

Смята се, че противотанковите оръжия от Саудитска Арабия са били от решаващо значение при превземането на хеликоптерната база в Манаг северно от Алепо на 6 август. Най-ефикасна в битката е била свързаната с Ал Каида групировка Ислямистка държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която започна финалната атака със самоубийствен атентат, извършен от саудитец.

Този успех подчертава друг проблем, пред който се изправят нарасналите западни или саудитски оръжейни доставки: на когото и да се дават първоначално, тези оръжия вероятно ще се озоват в ръцете на ИДИЛ или на джихадисткия Фронт Ан Нусра.

Сирийската армия държи под здрав контрол по-голямата част от Дамаск и пътищата, водещи на север към Хомс и на запад към крайбрежния Тартус. На всеки няколко километра по главните пътища има контролно-пропускателни пунктове, на които грижливо се проверяват документите.

Много от държаните от бунтовници зони като селата между Хомс и Хама са до голяма степен пусти, защото са били подложени на тежък артилерийски и въздушен обстрел. Същото важи за много от държаните от бунтовници квартали на Дамаск, които са отцепени, страдат от недостиг на храна, а много от сградите им са в развалини.

По същия начин места като Баба Амр и Кусеир, които преди бяха бунтовнически крепости, сега са градове-призраци, докато сунитските села при Хула са изолирани.
Това, което пречи на сирийската армия да завземе много бунтовнически райони, не е въоръжената съпротива, а недостигът на жива сила, нежеланието за понасяне на жертви сред обучените войници и неспособността да се задържат превзетите райони в дългосрочен план.

Ако сирийските генерали наистина са използвали химически оръжия в сряда, липсата на човешки ресурс може да обясни защо са постъпили така.

Още по темата: Според САЩ властите безспорно са употребили химическо оръжие

Безспорно е, че в Сирия е употребено химическо оръжие, както и че почти няма съмнение, че това е дело на властите, обяви Белият дом. Говорителят Джей Карни заяви, че президентът Барак Обама преценява какъв да бъде подходящият отговор на това, но все още не е взето решение и няма срок, в който това да стане. „Почти нямаме съмнение, че е виновен сирийският режим“, каза Карни и добави, че употребата е в нарушение на международните норми.

Преди това същата позиция изрази и държавният секретар Джон Кери. В специално изявление той също употреби думата „безспорно“ и посочи, че през последните дни целият президентски екип по въпросите на националната сигурност анализира ситуацията и подготвя съответна реакция.

„Видяното в Сирия миналата седмица би трябвало да шокира съвестта на света. Това е против всякакви разбирания за морал. Нека го заявя пределно ясно: Безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайна хора с химическо оръжие е морална гадост. По всички стандарти това е неоправдано и въпреки оправданията и увъртанията на някои, че това било изфабрикувано, това е безспорно.“
Турция иска намеса

Турският външен министър Ахмет Давутоглу е изложил позицията на Анкара във връзка със Сирия в интервю за анализатора от в.“Миллиет“ Фикрет Биля. Запазване на мълчание от страна на международната общност на фона на случващото се в Сирия ще нанесе удар върху ролята й на възпиращ фактор, е посочил Давутоглу и е подчертал, че тези, които извършват престъпления срещу човечеството и военни престъпления задължително трябва да бъдат наказани. Той е изтъкнал, че режимът на Башар ал Асад използва методи, надхвърлящи дори анхуманните действия и масови избивания по време на войната в Босна. Турският външен министър е посочил, че Асад сипе бомби върху собствения си народ и извършва операции със смъртоносен газ срещу цивилни.

Според Давутоглу международната общност не трябва да стои повече като наблюдател на тези престъпления срещу човечеството и и да ги оставя без санкция. Той подчертава, че Турция винаги е давала приоритет на това да действа заедно с международната общност и в съответствие с решения на ООН. Давутоглу е посочил, че Турция ще види резултата от проверката на инспекторите на ООН в района на използване на химическо оръжие в Сирия.

След тази инспекция Съветът за сигурност на ООН трябва да вземе решение за санкции, е посочил турският външен министър. Той е добавил, че ако Съветът за сигурност не вземе такова решение, тогава на дневен ред ще дойдат други варианти, които се обсъждат и сега. Отсега 36-37 държави обсъждат тези варианти, е казал Давутоглу. Ако в рамките на този процес се създаде коалиция срещу Сирия, Турция ще участва в тази коалиция, е заявил турският външен министър. Той е посочил, че Турция е на първо място сред страните най-силно засегнати от събитията в Сирия, като е изтъкнал, че притокът на сирийски бежанци към Турция продължава.

Вестник „Сабах“ посочва, че Турция ще участва в срещата днес в Аман на ръководители на генерални щабове и висши военни от 9 страни, посветена на Сирия, но няма да е представена от началника на турския генерален щаб ген.Недждет Йозел. Анкара може да бъде представена от командващия сухопътните сили ген.Хулуси Акар или от заместник-началника на генералния щаб ген.Яшар Гюлер. Освен Турция в срещата, на която ще бъдат обсъдени и събитията в Египет, ще участват САЩ, Катар, Саудитска Арабия, Франция, Великобритания, Германия, Канада, Италия, пише изданието.

Вестник „Хюриет дейли нюз“ съобщава, че като част от международните дипломатически контакти във връзка със Сирия, Истанбул ще бъде домакин утре на среща на ниво политически директори на ядрото от групата Приятели на Сирия, включващо Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йордания, Египет, Турция, Великобритания, Германия, Франция, Италия и САЩ.

Вестник „Заман“, в.“Радикал“ и в.“Хюриет дейли нюз“ цитират информация на агенция Ройтерс, позоваваща се на източници от сирийската опозиция, в която се твърди, че 400 тона оръжие е било изпратено в Сирия през Турция, за да се подсили боеспособността на бунтовниците срещу правителствените сили след предполагаемата атака с химическо оръжие в сряда срещу предградия на Дамаск, контролирани от бунтовницте. Според източника финансираната от страни от Залива оръжейна доставка е преминала границата при турския окръг Хатай през последните 24 часа. Той е уточнил, че 20 камиона са преминали от Турция и оръжието се разпределят по складове за няколко бригади в северната част на страната.

Високопоставени турски дипломати категорично са опровергали пред в.“Хюриет дейли нюз“ и пред в.“Заман“ информацията за оръжейни доставки за Сирия през Турция. Това твърдение е абсолютно невярно, какъвто бе случаят и с подобни информации, разпространявани преди това, е посочил пред в.“Хюриет дейли нюз“ турски дипломат, пожежелал анонимност.Той е припомнил предишни изявления на Анкара, че Турция не участва в предполагаеми оръжейни доставки за сирийските бунтовници. Високопоставен служител на турското външно министрество е изтъкнал пред в.“Заман“, че Анкара предоставя само хуманитарна и логистична помощ за Сирия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.