Колко живота има президентът Мубарак?

Последното обръщение на Хосни Мубарак. Снимка: от тв екрана

Новините от Египет отдавна напомнят сводки от фронта – протестите не стихват и всеки ден се лее кръв. Бившият президент Хосни Мубарак бе освободен, а Морси, човек от ръководството на „Мюсюлмански братя“, напротив, бе арестуван. Защо всъщност пуснаха Мубарак? Ще може ли той да се върне в голямата политика или поне да умиротвори страната?

Как бе арестуван и как – освободен

Хосни Мубарак управляваше спокойно Египет трийсет години наред. Сравняваха го с фараоните и той си мислеше, че всичко ще трае вечно. Нещата обаче се развиха по – различно. На 25 януари 2011 г. в Египет започнаха масови протести. Протестиращите искаха реформи и оставка на президента. На 31 януари държавният глава смени правителството, но демонстрантите настояваха да се оттегли самият Мубарак и на 11 февруари той все пак го направи. Но вече се бяха влошили и социалната ситуация, и положението в икономиката; съсипана бе системата за национална сигурност. Малко след оттеглянето си Мубарак бе обвинен в корупция, незаконно забогатяване и косвено участие в разстрела на демонстранти от силовите структури. На 2 юни м. г. го осъдиха на доживотен затвор, защото уж бил замесен в гибелта на участници в митинг по време на януарското въстание от 2011 г. По-висша съдебна инстанция обаче отмени присъдата. През април т. г. египетски съд реши да освободи Мубарак като обвиняем в смъртта на демонстрантите, но не го пусна заради другите дела срещу него. Бившият египетски лидер и синовете му Аля и Гамал предстоеше да бъдат съдени по няколко дела, включително за корупция.

През юни магистрати в Кайро решиха Хосни Мубарак да бъде освободен, след като бе оправдан по едно от делата за незаконно забогатяване. И на 21 август бе постановено бившият президент да излезе на свобода, тъй като паднаха няколко обвинения наведнъж – съдът не откри основания да го държи в затвора и занапред. При все това 85- годишният Мубарак ще бъде принуден да присъства на нови изслушвания като предполагаемо замесен в смъртта на участници в протеста от 2011 г.

След Мубарак – военни сблъсъци и хаос

След оттеглянето на Мубарак за президент на Египет бе избран Мохамед Морси от ръководството на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“ (забранено от предишния режим). Морси остана в президентското кресло едва една година. През юли в Египет се изостриха протестите срещу президента ислямист и в крайна сметка той бе свален от военните, а днес е под стража. За „временен президент“ бе назначен председателят на Конституционния съд. Египет обаче не се стабилизира и след свалянето на Морси. От юли насам привърженици и противници на „Мюсюлмански братя“ не спират протестите из градските улици. Ислямистите разпънаха палаткови лагери на два площада в столицата – „Ан Нахда“ и „Рабия ел Адауия“; на 14 август обаче египетското МВР започна да ги разтуря. Полицаите доста бързо се справиха с малкия лагер на пл. „Ан Нахда“, но акцията срещу лагера край джамията прерасна в сблъсъци, взели стотици жертви. Последваха мащабни схватки между ислямисти, техни привърженици и силите за сигурност в големи египетски градове. С указ на новия президент в страната бе въведено извънредно положение.

Може ли Мубарак да се върне като спасител на Египет?

Дали Мубарак би могъл триумфално да се върне в голямата египетска политика? Допреди дни това бе съвсем немислимо. Но след като бившият президент излезе на свобода, мнозина експерти решително дават положителен отговор. Напоследък из улиците на Кайро всеки ден загиват стотици. Целият свят разбра, че новите власти в Египет няма да се разберат с „Мюсюлмански братя“. И вече стои крайно остро въпросът кой може днес да изведе Египет от дълбоката политическо-икономическа криза, пагубна за една от водещите държави в региона и прерастваща в гражданска война. Днес никой не разглежда като миротворец, дори хипотетично, сваления Морси. В изострената си конфронтация със силовите структури „Мюсюлмански братя“ нагледно демонстрираха готовност само за едно – да залеят страната с кръв. Същевременно експертите все по-често обсъждат възможността на египетския политически Олимп да изгрее нова звезда – млад офицер, способен да поведе египтяните. Така впрочем се случи навремето, когато Мубарак стана президент.

Естествено той вече е на 85 и няма как да го наречем млад миротворец. Ако се позамислим обаче, днес май само Мубарак наистина може да върне мира на хората в Египет – поне донякъде. Той всъщност фактически е легитимен държавен глава, защото бе свален с преврат. А след последната касапница в Кайро, в която загинаха множество невинни, дори и върлите противници на Мубарак ще гласуват с две ръце, за да го върнат на власт. Защото въпреки всичко хората помнят, че по негово време са имали мир, работа, спокойствие и милиарди доходи от туризъм. А щом бе свален, всичко отлетя като облак дим. При това експерти отбелязват, че военните подкрепят Мубарак и до днес. С освобождаването на политика всъщност бяха признати заслугите му. „Мубарак е герой на Египет, изиграл е огромна роля във военните действия от 1973 г. И военните му дължат признателност“, коментира Виктор Сергеев, професор по политология в Московския държавен институт за международни отношения.

„Военните със сигурност подкрепят Хосни Мубарак. Мнозина очакваха след свалянето му нещата много да се подобрят, но това не се случи. Напротив, видяхме силно влошаване отвсякъде. Икономиката се разпадна, социалната обстановка е много по-зле отпреди. На този фон епохата на Мубарак изглежда като светло минало. И военните са решили да освободят бившия президент, за да сложи ред в страната“, смята Сергеев.

Никаква политика за Мубарак

Други обаче са на противното мнение. Експертът на Руския съвет по международните въпроси Георгий Мирски например нарече бившия египетски лидер политик на вчерашния ден. „Мнозина може да кажат: защо сме правили революция тогава, щом трябва да се връщаме назад? Затова според мен освобождаването на бившия президент от затвора изобщо няма да се отрази на събитията в Египет“, заяви Мирски. Подкрепя го и Леонид Исаев, друг експерт на неправителствената организация. „Мисля, че Мубарак вече няма да участва в политиката – просто защото е на 85 и е болен“, каза той.

Трябва обаче да отбележим още нещо. Ако солидната възраст попречи на Мубарак да развива сериозна политическа дейност, може да го стори синът му Гамал – днес на 49 години, той имаше собствени политически амбиции преди „Aрабската пролет“. „При все това имиджът на цялото семейство Мубарак бе оцапан твърде силно и ще му е трудно да се меси в политиката“, посочи Исаев. Е, бъдещето ще покаже.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.