Сирийската опозиция между бунтовници и терористи

Ройтерс

Подкрепяната от Запада политическа опозиция в Сирия планира да създаде ядро на национална армия, за да въведе ред в разнородните бунтовнически сили, които се сражават срещу президента Башар ал Асад, и за да парират силата на свързаните с Ал Каида бунтовнически бригади.

Поредните усилия да се обединят бунтовниците съвпадат с ожесточените дебати във Вашингтон и други западни столици дали и как да се увеличи подкрепата за противниците на Асад след предполагаемата химическа атака в сряда. Хаосът сред опозиционните сили и растящата роля на Ал Каида са препятствия за всякаква интервенция.

Плановете за армия са все още обвити в тайна, но по-рано този месец, преди химическото нападение, започнаха да се появяват подробности. Тя има благословията на покровителя на бунтовниците Саудитска Арабия, която пое ролята на основния регионален поддръжник на враговете на Асад по-рано тази година.

„Много е сериозно. Това ще е истинска армия. Бъдещето на Сирия зависи от този ход“, казал пред Роътерс висш член на коалицията на сирийската опозиция, която се надява да създаде такива сили.

Тласъкът зад новите сили идва от Саудитска Арабия и западни страни, които разтревожени от увеличаването на радикалните ислямисти в контролирани от бунтовниците райони, застанаха зад коалицията с надеждата, че това ще способства за обуздаване на могъществото им.

„Щом въведем организация на бойното поле, тогава всичко ще стане организирано“, казва той. „Това ще е армията на новата Сирия. Искаме да интегрираме редиците й и да обединим източниците на финансиране и оръжия“, казва членът на коалицията.

Саудитска Арабия надделя над Катар, налагайки се като основната чужда сила, подкрепяща сирийските бунтовници отчасти за да парира влиянието на подкрепяните от Катар ислямски екстремисти. Рияд предложи 100 милиона долара като първоначално финансиране за новите сили, чиято численост се планира да е между 6000 и 10 000 души, казват бунтовници.

Източници в коалицията заявиха, че целта е да се създаде ядро от няколко хиляди добре обучени бойци, които ще станат основа на по-голямата национална армия, щом Асад бъде свален, за да се избегне военен вакуум и анархия.

Повече от две години на въстание, превърнало се в гражданска война, направиха Сирия магнит за джихадисти от целия свят, което разпали страхове, че чуждата военна помощ може да попадне в ръцете на враждебно настроени към Запада бойци. Това само засили позициите на ислямистките бригади, чиито регионални поддръжници, много от които са частни дарители от Залива, станаха още по-благоразположени да оказват подкрепа.

В последните седмици свързани с Ал Каида групировки атакуваха няколко алауитски села в крайбрежната провинция Латакия – бастиона на Асад. Те също така превзеха стратегическо летище в провинция Алепо, което не се удаде на сирийските бунтовници месеци наред. Бойци от групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ и Фронтът „Ан Нусра“ – и двете признават властта на лидера на Ал Каида Айман аз Зауахири – сега управляват много контролирани от бунтовниците градове.

Властта на Върховния военен съвет (ВВС) – поредния орган на опозицията, който силите от Запада и Залива подкрепиха като умерено единно командване на бунтовниците – все повече се оспорва от радикални ислямисти и чужди джихадисти. Наскоро иракски ислямист уби един от висшите му командири.

ВВС поиска мъжът на име Абу Айман ал Ираки да бъде арестуван, но той остава на свобода, играейки важна роля в бунтовническите кампании.

Ислямистите са против

Бунтовнически командири, с които Ройтерс се свърза в провинциите Алепо, Идлиб, Ракка, Хомс и Дамаск изразиха опасения, че новата армия ще задълбочи разделението сред въстаниците и ще доведе до нови вътрешни борби. Коментарите на ислямисти подчертават тези страхове.

„Истинската цел зад тази армия е, че те искат да се сражават срещу ислямистите“, каза командир на силна ислямистка бригада в провинция Идлиб. „Това е игра с отворен край. Те няма да го обявят никога, но това е целта в дългосрочен план … Със сигурност няма да се присъединим. Не само ние, но и много други“.

Източник в Алепо, близък до Фронта „Ан Нусра“ каза: „С всеки изминал ден, тези, които живеят навън, се превръщат в маши на Запада … Страх ги е от исляма и гледат на него като на враг. За съжаление някои сирийци се хващат в този капан“.

Подкрепяни от Запада бунтовници казват, че новата структура може да се моделира на основата на подкрепяните от САЩ милиции, известни като „Съвети за пробуждане“, които изтласкаха Ал Каида от иракската провинция Анбар преди шест години.

Лидерът на една от умерените ислямистки бригади, която действа в някои части на страната, заяви, че подкрепя предложението, но не каза дали неговите бойци ще се присъединят.

Лидерите на по-радикални групировки смятат това за подкрепян от Запада заговор срещу тях. „Те подкопават делото на всички ни. Искат да го захвърлят в кофата за боклук, сякаш никога не го е имало“, каза висш командир в провинция Хомс.

Политически източници от опозицията внимаваха да не представят новата армия като предизвикателство за ислямистите, но висш представител заяви, че тя ще ги приеме само ако напуснат бригадите си.

„Това ще е армия като всяка друга армия по света. Когато се присъединиш към нея, оставяш възгледите си настрана. Ислямисти могат да се присъединяват като отделни личности, а не като ислямисти“.

Новата структура не е съюз от бригади, както бе при предишни опити да се обединят бунтовническите групи; от отделните бойци ще се очаква да напуснат формированията си, за да се запишат.

Според командира от Хомс това показва, че истинските намерения са да се разформироват ислямистките подразделения“. „Тази работа е много подозрителна“, каза той.

Много сирийци отначало приветстваха ислямистите, защото въдворяваха ред в хаоса в контролираните от бунтовници територии, но растящото негодувание от пуританската им роля може да спечели симпатиите на народа от всяка нова сила, която оспори властта им.

Активисти в северните провинции под контрола на бунтовниците, където ислямистите са най-силни, казват, че тези, които критикуват ислямистите, са заплашвани или затваряни. „Ние се противопоставихме на Асад, когато той беше силен, а сега в родната ни Сирия ни тормозят радикали, които дори не са сирийци“, каза активист в Алепо, пожелал анонимност.

Вследствие на притока на пари и оръжия в страната се зароди прослойка от военни командири, включително ислямисти, станали силни благодарение на оръжейни сделки и контрабанда на петрол. Активисти на север се оплакват от високи равнища на кражби, тормоз и бандитизъм. „С тази армия коалицията ще разполага с военна сила на място – такава, която ще е съставена от най-добрите сирийски бойци“, каза сирийски бунтовнически командир на силна бригада, която има бойци в цяла Сирия.

Лидерът на коалицията Ахмед Джарба „иска да удари с железен юмрук“, каза той, допълвайки, че подкрепяният от Саудитска Арабия опозиционен водач желае всички оръжия, влизащи в Сирия, да са под надзора на коалицията му.

Свързани с Ал Каида бойци обаче контролират много гранични пунктове на север, което им дава силно влияние над това, което влиза в страната и кой ще го получи.

Предложените нови сили също така трябва да преодолеят същия скептицизъм, който много бойци питаят към ВВС.

Бунтовнически командир в североизточната провинция Ракка изрази широко споделяно мнение, отричайки този орган като неефективен и проводник на чуждо влияние. „Те нямат присъствие на място. Оставиха ни сами. Когато се нуждаем от тях, ги няма, а после идват и ни питат: откъде си набавяте финансирането? Е, със сигурност не е от вас.

„Те само прокарват чужд дневен ред. Не знаят какво става вътре; техните хора им казват, че ислямистите са враговете, трябва да се биете срещу тях, за да получите финансиране, затова те идват при нас и казват: Да, хайде да се бием срещу ислямистите“.

Опозиционни източници казаха, че създаването на армията ще бъде обявено на неуточнена още дата в Дераа, южната провинция, която е люлката на въстанието от 2011 г. и където присъствието на джихадисти е все още относително слабо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.