Свастики в Китен – да вярвам ли на очите си?

Да използваш за курортно забавление и шеги свастиката е меко казано абсурдно.

Попаднах за малко в центъра на Китен. Местните хора чистеха, миеха и лъскаха малките си сергийки, дюкянчета и хотелчета с една мисъл – колко повече левчета и евро да извадят от джоба дошлите за морето и слънцето гости.

И както се разхождах, видях нещо чудовищно – сигурно не само за моите очи, а аз съм видял доста глупости на този свят. На витрината на едно ретро фотоателие стояха снимки на хора, позиращи с пречупения хитлеристки кръст на ръкавите. Витрината рекламираше нечий малък бизнес – този на местния фотограф, облякъл в кичозни исторически костюми своите курортни модели. Там имаше невръстни момчета в пиратски костюми, момичета в кринолини от XIV век и представете си . мъже и младежи в гестаповски униформи със свастиката на ръкава. И разбира се, с вдигната нагоре десница за нацистки поздрав!

Всичко изглеждаше ужасно нелепо – през 21 век свастиката пак грееше пред очите ми, макар и като кичозен атрибут в някакво малко магазинче, повече приличащо на стрелбище от старите провинциални панаири.

Дали пречупеният кръст на идиота мракобесник със смешните мустачки, е подразнил само мен? И колко милиона мъртъвци биха се обърнали в гроба си, ако видеха това, което видях аз в прашното черноморско градче през лятото на 2013 година. В моята родина – уж демократична България, заклеймила фашизма още преди повече от 70 години?!!

Не мога да си представя какво мислят за нас и България руските и немските туристи (особено чувствително по темата за фашизма), които се разхождат по улиците на Китен?!

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.