Да затворим хипермаркета в събота и неделя – какво поражда тази простотия?

Националистическите призиви в икономиката идват най-вече от „Атака” и Сидеров, който иска да изгони големите чужди компании. Сега обаче Спас Панчев, оражневият земеделец от Коалиция за България, заедно с други депутати от БСП предлагат закон за търговските вериги, според който хипермаркетите не трябва да работят събота-неделя, за да се подкрепят малките квартални магазини, дребния и средния бизнес.

Сигурно и на вносителите на такъв закон им е ясно, че това предложение няма да мине и е само пропаганда, с каквато „Атака” печели привържениците си.

Точно в събота и неделя, когато едно домакинство има възможност да отдели време да пазарува в хипермаркети – по-евтино и в по-големи количества, за да зареди за седмицата, точно тогава някакви умници предлагат да ги лишат от тая възможност. Представят ли си от Коалиция за България какво ще им се случи, ако внесат в пленарна зала такова предложение за гласуване?

Естественият ред на пазаруване е точно обратен – през седмицата хората пазаруват набързо и надребно в малките квартални магазина, а в почивни дни зареждат с повече стоки от хипермаркети.

Впорем, пазарът вече сравнително добре е разпределил и като големина и като територия магазините в големите и малките градове. Хипермаркети по периферията, супермаркети навътре в кварталите, малки магазини на всяко кьоше. И кой ще остане от тях трябва да определя пазарът, а не някой си Спас Панчев и популисти-националисти. Това са идиотски мерки, които напомнят ранния китайски комунизъм.

В тоя ред на мисли дребните магазини за хранителни стоки в гаражи, с каквито са пълни градовете, трябва да фалират – такава търговия не може да покрие стандарти за хигиена, качество и т. н. Те обаче още се крепят, с мизерни приходи. И спаспанчевци искат да им ударят едно рамо, да ги подкрепят и развият. Това е подкрепа за битпазарната икономика на сергии и павилиони. Не на модерна икономика.

А ако има нещо, което трябва да подкрепи държавата, е производство, а не търговия.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.