Сирия – руски медии пророкуват Трета световна война

Страните от НАТО се канят да свалят с оръжие сирийския президент Башар Асад, без да изчакат решение на Съвета за сигурност, на което са „плюли предварително“, пише „Комсомолская правда“. „Дали евентуалният удар на САЩ срещу Сирия ще предизвика трета световна война?“, пита в заглавие изданието.

Схващайки, че заради възраженията на Русия и Китай няма да получат разрешение от Съвета да се намесят във вътрешния конфликт на една суверенна държава, страните от НАТО една през друга заявяват, че ще започнат война и без санкция от ООН. Както се казва, маските са свалени, обобщава ситуацията руският вестник.

38 страни обсъждат възможността да сформират антисирийска коалиция, а междувременно Русия прикани Запада да се възпре от разпалване на нова война и да не повтаря „авантюрата отпреди десет години“ – нахлуването в Ирак под претекста, че Саддам Хюсеин притежавал оръжия за масово поразяване, посочва всекидневникът. „Нещата май не са стигали още тъй близо до сериозна намеса на САЩ“, коментира наблюдателят на „Комсомолская правда“ Исраел Шамир.

Според оптимистите в Пентагона „Русия ще се ограничи със сериозно предупреждение, ще изрази възмущение и толкова“, както станало в случаите с Ирак и Югославия. Те обаче твърде вероятно грешат. Времената вече са други. Залозите са твърде високи и Москва няма намерение да отстъпи. Ситуацията напомня 1962 г., конфронтацията Хрушчов-Кенеди, смята аналитикът. Той изразява опасения от нова ракетна криза и се пита кой пръв ще си изпусне нервите – Путин или Обама.

Експерти предупредиха, че до две денонощия Вашингтон може да обяви война на Дамаск, пише „Росийская газета“. Официозът подробно отразява вчерашната пресконференция на руския външен министър Сергей Лавров, приканил да се изчака докладът на инспекторите от ООН, разследващи предполагаемата употреба на химически оръжия в Сирия. Лидерите на Г-8 заявиха тази година в Лох Ърн, че всички подобни съобщения трябва да бъдат внимателно разследвани, а резултатите – изпратени в Съвета за сигурност, посочил Лавров.

Комисията на ООН започна работа на място цели пет дни след предполагаемата химическа атака. САЩ и съюзниците им изтъкват това сред основните аргументи, за да се приложи възможно по-скоро силов сценарий. Лавров обаче категорично отхвърля този довод наред с руски експерти, изтъква „Комерсант“.

„Предполагаемо използваните край Дамаск нервопаралитични вещества се употребяват главно като аерозоли. При все че се изпаряват, те може да бъдат открити на мястото на евентуална атака, също и в кръвта и косите на жертвите. Тук става въпрос за седмици и забавянето с няколко дни не е критично, за да се установи дали е използвано химическо оръжие или не“, пояснява за вестника московският специалист Андрей Баклицки. Но дори да бъдат открити следи от химически оръжия, ще е трудно да се установи източникът на атаката. „Въстаниците ще изтъкват, че само правителствените сили разполагат със запаси от нервнопаралитични вещества и средства за доставката им. Режимът пък ще обвинява „терористите“ в провокации“, прогнозира експертът.

„Независимая газета“ представя „хипотетичен сценарий“ на бъдеща военна операция в Сирия, предвиждащ „първият удар да бъде нанесен откъм морето, тъй като сирийската авиация е твърде мощна“.

Според цитирани в „Дейли телеграф“ британски правителствени източници обстрелът може да започне до седмица, посочва изданието, което помества предположения на различни медии какви кораби и самолети може да бъдат използвани в Сирия от САЩ, Великобритания и Франция.

В Конгреса на САЩ се чуват различни мнения дали Обама ще иска от законодателите разрешение за операция в Сирия. Сенаторите републиканци засилват натиска върху Белия дом с твърдението, че Вашингтон „остава твърде дълго в периферията“, отбелязва руският вестник.

Според бившия държавен секретар Колин Пауъл САЩ не бива да живеят с илюзията, че могат да предопределят изхода от конфликтите в Сирия и в Египет. „Можем да имаме готовност да подпомогнем хората, щом проблемите бъдат решени. Това обаче са вътрешни конфликти и страните в тези държави трябва сами да се разберат помежду си“, цитира негови думи „Независимая газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.