В Китай се учат на „цивилизован туризъм“

ДПА

Живописният град Лицзян в Югозападен Китай се пръска по шевовете от туристи и продавачи на сувенири, където до преди 20 години земеделци от националността наси продаваха стоките си.

Някога търговски център по Пътя на чая и конете през провинция Юнан до Мианма и Индия, включеният в списъка на ЮНЕСКО Лицзян е по-краен пример за това как туристическият бум е преобразил любимите дестинации на десетки милиони богати китайци, търсещи бягство от по-големите градове.

Нощем шумни туристи на групи понякога лъкатушат между баровете, осветени с неонови светлини и вибриращи от басовете – сцени, които не са непознати в Ибиса и Пукет.

Правителството на Лицзян постави табели, призоваващи посетителите да се държат като „цивилизовани туристи“, присъединявайки се към националната кампания, която получи нов тласък през май, след като онлайн снимки показаха името на 14-годишно китайско момче, надраскано върху 3500-годишна релефна резба в храма в Луксор, Египет.

„Не успяхме да осигурим добри грижи и образование“, заяви останалият в анонимност баща на Дин Цзинхао, след като коментатори в интернет започнаха мащабно търсене по интернет на автора на графитите в Луксор.

Случаи като станалия в Луксор привлякоха силно вниманието на световните медии заради огромното увеличение на пътуванията в чужбина на китайски туристи, отбелязва У Биху, експерт по туризма в Пекинския университет.

„През последните години все повече хора пътуват в чужбина, така че поведението им е изложено на показ от чуждестранните медии“, допълва У. „Особено по този случай с резбата в Египет, има толкова много критики в интернет“.

Широко разпространените критики са отражение на „хорското съзнание за опазване на историческите реликви“ и показват, че поведението на туристите вече се подобрява каза У пред ДПА.

Някои от проблемите, за които се съобщава, отразяват културните различия и са изключително разпространени при пътешествията до Европа, заяви Ван Чжъвей, генерален мениджър на шанхайския клон на държавната Китайска служба по младежки туризъм.

„Например, клякане на земята и вдигане на голям шум обществено място“, посочва Ван. „Западняците нямат такива навици“, допълва той. „Правене на боклук и говорене на висок тон са двата най-лоши навика, а също и пререждането на опашки“, уточнява мениджърът.

Повечето китайци пътуват на групи, особено при екскурзии в чужбина, отчасти заради визовите ограничения в много държави за отделни пътуващи от Китай.

На фона на скока в китайския туризъм към Европа, Югоизточна Азия и други райони, през май вицепремиерът Ван Ян призова хората да възпитат „здрави и цивилизовани“ маниери и да представят Китай в добра светлина. На някои места като Париж огромният брой туристи създава главоболие на някои местни.

И макар останалият свят да се впечатлява от мащабите на китайския туристически бум в чужбина, той е нищо в сравнение с експоненциалния растеж на вътрешния туризъм (растеж, който може да бъде определен като пълната противоположност на естествения: при него в началните моменти растежът е минимален, после изведнъж се забързва, преминавайки към почти вертикална крива на растежа – бел. пр.).

Миналата година китайското население от 1,34 милиарда души е направило 83 милиона пътувания по света и 3 милиарда вътре в страната, сочи статистика на правителството.

По време дебатите за Луксор държавни медии съобщиха за подобни случаи в Китай. През февруари китайски турист гравира името си на казан в Забранения град, световно известния бивш императорски дворец в Пекин.

Критиците на вътрешния туризъм често обвиняват посетителите, местните власти, предприемачите и туроператорите за липсата на културна чувствителност в по-малко развитите, отдалечени райони на Китай, традиционно населявани от тибетци, уйгури, монголци и други малцинства.

„Като цяло хората от по-богати места пътуват до по-бедни места“, коментира У. „И тогава има сблъсък между „по-висока култура“ и „по-ниска култура““, казва той.

„При сблъсъка някои уважават местните традиции и култура, някои могат да бъдат по-егоцентрични и груби“, допълва У. „Това е проблем сред всички хора, не само китайците“. Държавните медии изтъкват и случаи на пиянства, грубост, сексуален тормоз и други прояви на лошо поведение на чужденци в Китай.

След обществения дебат за графитите в Луксор правителството издаде кодекс за туристи като част от нов туристически закон, който ще влезе в сила от октомври. „Всеки гражданин е задължен да бъде цивилизован турист“, се посочва в документа, който призовава туристите да не нанасят щети или да се катерят върху културни реликви и да правят снимки, само ако това е позволено от местните традиции и правила.

Китайските туристи трябва да „спазват обществения ред и да зачитат социалната етика“, да пазят чиста околната среда, да уважават човешките права и да търсят „подходящо забавление“, се допълва е текста, който очевидно се обявява против хазарта и сексуалните забавления, предпочитани от много китайски туристи.

У Биху отбелязва че туристическите агенции също трябва да играят роля и да „обучават клиентите си“ как да се държат у дома, и в чужбина. Той обаче твърди, че това е невъзможно. „Думите на екскурзоводите са безполезни“, коментира експертът. „Те са си платили, така че клиентите са наши богове“, заключва той.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.