Русия ще похарчи десетки милиарди за защита от кибератаки

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) създава единна система за свръзка. Тайните служби в страната се готвят за потенциални кибератаки от чужбина и градят защита срещу изтичания на тайни, от каквито пострадаха силовите структури в САЩ, пише руският вестник „Комерсант“.

Според вестника президентът Владимир Путин е одобрил идеята на ФСС да се изгради интегрирана комуникационна система за нуждите на отбраната, сигурността и охраната на правния ред в страната.

Безпрецедентният по мащаб проект навярно ще бъде възложен на Центъра за информационни технологии и системи в органите на изпълнителната власт. Той обаче „може да струва десетки милиарди долари, а специалната мрежа на Пентагона примерно не го предпази от сериозни течове“, предупреждава изданието.

Традиционните подходи в тази сфера не гарантират защита срещу „кибернетични въздействия, вредоносни програми (…), атаки на кибертерористи и други кибернетични престъпления“, признал източник на всекидневника в руското правителство.

„Комерсант“ напомня, че по нареждане на президента Путин ФСС разработи законопроект, предвиждащ защита от кибератаки срещу информационните ресурси на Русия и засилващ наказанията за хакерски действия.

Вестникът обаче цитира източник, близък до руския Съвет за сигурност, според който голяма част от интернет трафика „дори“ между Кремъл и сградата на президентската администрация фактически минава през територията на САЩ – мнозина служители предпочитали да използват чуждестранни сайтове за електронна поща като gmail.com.

Американската специална комуникационна мрежа SIPRNET е най-голямата в света и гарантираше добра защита срещу атаки отвън, но не и срещу изтичания „отвътре“. Какъвто бе случаят с аналитика Брадли Манинг, „източил“ 600 000 файла от тази мрежа за портала Уикилийкс, напомня „Комерсант“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.