„Мюсюлманските братя“ в Египет се връщат към методите на нелегалната съпротива

Франс прес

Като избягват ползването на телефон и интернет, сменят често местоположението си и се сливат с тълпата, активистите на движението „Мюсюлмански братя“ в Египет, опитни в нелегалността, си възвръщат някогашната ловкост да реагират на репресиите, които се стоварват върху тях.

Откакто армията разпръсна с кърваво насилие ислямистките демонстранти, които лагеруваха в продължение на повече от месец на два площада в Кайро, повече от 1000 души бяха убити – предимно привърженици на сваления от армията президент Мохамед Морси – а повече от 2000 от членовете на „Мюсюлманските братя“, братството, от което той произхожда, бяха арестувани.

„Върнахме се към преките контакти, след като забранихме използването на телефон и интернет, които позволяват да бъдем локализирани“, обяснява за АФП Айша, активистка от района на Александрия в северната част на Египет, която се представя с фалшиво име от съображения за сигурност.

Тя разказва, че нейният баща, член на „Мюсюлманските братя“, е излязъл в нелегалност от страх да не бъде арестуван.

„По-зле е отколкото при Мубарак“, твърди тя, като има предвид бившият президент Хосни Мубарак, който „царува“ в Египет в продължение на повече от 30 години, преди да бъде свален от власт в началото на 2011 г. след народен бунт. „Понеже освен насилието на полицията, сега има и враждебност от страна на хората. Много хора не искат дори да имат повече за съседи Мюсюлмански братя, но за щастие има и такива, които ни симпатизират“, казва Айша.

„Никой от нашите ръководители не прекарва повече от две поредни нощи на едно и също място“, заявява друг ислямистки активист в град Танта, на юг от Кайро, който твърди, че се казва Ахмед.

Вълната на репресии заля и ръководството на братството с ареста на 20 август на неговия върховен водач, Мохамед Бадия. Няколко дни по-рано бяха задържани неговите заместници и редица високопоставени ръководни кадри.

Братството побърза да излъчи за временно изпълняващ длъжността върховен лидер Махмуд Езат, който има репутация на хардлайнер, но досега никога не се е появявал публично.

Според служители на службите за сигурност, броят на арестите на членове на „Мюсюлманските братя“ „надвишава 2000“ за последните 12 дни, но адвокат Исмаил Уишахи, близък до братството, твърди, че е преброил „повече от 8000 активисти зад решетките“.

Освен това десетки партийни офиси на движението в страната бяха разграбени от враждебно настроени египтяни. Армията свали от власт и арестува Морси на 3 юли и отправи призив за подкрепа към милионите египтяни, протестирали три дни по-рано с искане първият демократично избран президент на Египет да си отиде. От този момент временното правителство и медиите твърдят почти единодушно по отношение на „Мюсюлманските братя“, че „Египет води война срещу терористите“.

Докато братството можеше да мобилизира в цялата страна стотици хиляди демонстранти преди кървавия щурм на армията на 14 август, техните протести станаха спорадични откакто се превърнаха в мишена за пушките на военните и полицаите.

Освен че заповедите вече се предават само от уста на уста, братството не може вече и да наема, заради обявеното извънредно положение, автобусите, които докарваха хиляди негови поддръжници в големите градове, най-вече в Кайро.

Но някои експерти не отписват толкова бързо „Мюсюлманските братя“, движение на 85 години, което поддържа мистерията около себе си. „Вярно е, че братството е дестабилизирано, но то продължава да контролира своите финанси, а по-голямата част от неговите активисти са на свобода“, твърди Ашраф аш Шариф, професор по политически науки в Американския университет в Кайро, за когото способността за съществуване в нелегалност би могла да даде нов тласък на движението в дългосрочен план.

„Бидейки затворена и тайна организация, братството е способно да удържи на вълната репресии и да се реорганизира бързо“, смята Хайтам Абу Халил, бивш негов член.

Активист от Порт Саид, в северната част на страната, твърди, че неговото движение продължава да се мобилизира, въпреки че е загубило своите партийни офиси. „Ние действаме отново в пряк контакт с населението и нямаме нужда от канцеларии, за да го правим“, обяснява той.

Движението „Мюсюлмански братя“ е било преследвано и забранено по времето на президента Гамал Абдел Насър, но толерирано от неговите приемници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.