Грешка ли ще бъде интервенцията в Сирия

Френският президент Франсоа Оланд изрази готовността на Франция да защитава цивилните, но евентуална интервенция в Сирия поражда дълбоко разделение във френската политическа класа, пише в. „Фигаро“. Не са малко партиите, сред които Национален фронт и Ляв фронт, които са убедени, че Сирия ще се превърне в блато, в което ще затънат френските войски, посочва изданието. Дали в юридически план е възможна намесата на международната общност в Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не даде мандат в тази насока, пита вестникът.

Съществува алтернатива и тя датира от 2005 година. Тогава Общото събрание на ООН прие документ, който призовава международната общност да се намеси във вътрешните дела на дадена страна, ако тя не изпълнява задълженията си да защитава населението си от престъпления срещу човечеството, примерно използване на химически оръжия. В тази юридическа рамка няма нужда от мандат на Съвета. На дипломатически жаргон гореспоменатата алтернатива се „Отговорност за защита“.

Върху разделението сред френските политици относно войната във Сирия се спира и френският в. „Монд“. Мнозина са тези, които във Франция вече говорят за огромна грешка, за рисковано начинание или за сляпо следване на САЩ, подчертава всекидневникът.

Американска медия вече прогнозира, че от четвъртък се очертават три дни на удари по Сирия. Но САЩ опровергаха това съобщение с аргумента, че Барак Обама все още прави оценка на ситуацията. Твърди се, че утре САЩ ще разпространят доклад за използваните в Сирия химически оръжия, в който ще се подчертае отговорността на режима в Дамаск, пише в. „Кориере дела сера“. Италия чрез гласа на премиера Енрико Лета обяви, че няма да предостави базите си за интервенцията, ако няма мандат на ООН, припомня изданието.

САЩ обаче както изглежда разчитат на Турция, където в базата Инджирлик е била забелязана специалната версия на американския самолет Джъбмо E4B. На авиационен жаргон тази машина е известна като самолета за края на света. В света от него има само четири броя и той е проектиран и оборудван така, че да се използва при евентуален ядрени конфликт в големи мащаби. При спешни случаи машината може да превозва най-висшите американски държавници, които от борда й да контролират и командват каквито и да е операции. Една от четирите машини летя именно след атентатите от 11 септември 2001 г., припомня вестникът.

В коментарна статия изданието се спира и върху твърдата риторика на държавния секретар на САЩ Джон Кери, опитващ се да убеди сънародниците си в необходимостта от интервенция в Сирия, след като там за над 2 години бяха убити над 100 000 души. Кери трябваше да насочи вниманието върху ужасите на конфликта, върху съдбата на сирийските деца, защото американците все още далеч не са убедени, че е необходимо да се намесват в Дамаск, посочва вестникът. За разлика от Ирак този път САЩ не трябваше да полагат усилия, за да сформират коалиция за евентуална интервенция. Тя се създаде спонтанно и в нея са някои предани съюзници на Вашингтон, като например Великобритания, както и други заинтересовани страни, като Турция и Саудитска Арабия, подчертава италианският вестник.

Докато САЩ и Великобритания подготвят планове за намеса в Сирия, бивши британски висши военни предупреждават за непредвидими последици, посочва британският в. „Гардиън“ . Сред тях е и бившият началник на генералния щаб на британските въоръжени сили лорд Данат. Изданието посвещава няколко анализа на конфликта. Атака по Сирия само ще доведе до разпространение на конфликта и до още повече убийства, се твърди в първия от тях. Предстои британските депутати да вземат решение относно Сирия, но над тях тегне призракът на британската интервенция в Ирак, предупреждава втори анализ. В трета статия се съобщава, че сирийският елит е започнал да напуска страната през границата с Ливан редом с обикновените бежанци. Четвърта статия посочва, че най-сигурна индикация за предстоящ удар по Сирия ще е отпътуването на инспекторите на ООН, които са на мисия там.

Великобритания очевидно няма да изчака Съвета за сигурност на ООН по сирийския въпрос, посочва британският в. „Индипендънт“. Изданието предупреждава в друга статия, че ако САЩ започнат военна операция на страната на противниците на Асад, те де факто ще застанат на страната на Ал Каида, тъй като срещу режима на Асад се сражава Фронтът ан Нусра, който е съюзник на терористичната мрежа. Можем да се обзаложим, че ударите на САЩ по сирийски цели няма да бъдат насочени срещу Фронта, посочва вестникът.

Сценарии за евентуална военна операция на САЩ и техни съюзници в Сирия

След безпрецедентно острите изявления на западни лидери военният удар срещу Сирия става практически неизбежен, пише руският в. „Комерсант“, чиито експерти предлагат три предполагаеми варианта за развитие на събитията.

Най-вероятно е според повечето аналитици Западът да нанесе „ограничени донякъде символични удари“ – за един-два дни крилати ракети от американски кораби и подводници да поразят ключови обекти в Сирия: министерства, военни бази, летища и др. Операцията обаче няма да има „логически завършек“ – Вашингтон само ще изпрати на Дамаск сигнал: използвате ли пак химически оръжия, ще има нови акции за възмездие. Барак Обама не желае да затъва в нова голяма война в Близкия изток, мотивират се подкрепящите тази версия.

Вторият сценарий, прокарван според вестника от европейски съюзници на Вашингтон, Турция и монархиите в Залива, предвижда по-продължителна въздушна война и интензивни бомбардировки. Изданието прави аналогия с либийската операция, но уточнява, че САЩ едва ли пак ще играят спомагателна роля – Башар Асад притежава несравнимо по-мощна противовъздушна отбрана от тази на Кадафи, тъй че французите, британците и турците трудно биха я преодолели самостоятелно.

Този сценарий фактически ще въвлече Запада в сирийската гражданска война на страната на опозицията и крайна цел ще бъде свалянето на Асад – може би с негласното участие на специални сили от регионални противници на Асад като Катар и Турция.

Според третия сценарий тъкмо подобни страни ще излязат на преден план след интензивни обстрели от страна на САЩ, които ще се оттеглят после в сянката и ще изпълняват главно спомагателна роля. Тогава в акцията ще участва най-активно Турция, разполагаща с най-мощната армия в региона, а западните сили ще поемат „по-скоро символични“ функции.

Основните усилия на САЩ напоследък целят сформирането на международна коалиция, но операцията изглежда няма да е обща за цялата НАТО, пише изданието. Според негов високопоставен източник във водеща натовска държава САЩ, Великобритания и Франция активно агитират другите членки, но „доста много страни не подкрепят“ евентуален удар срещу Сирия, „смятайки за преждевременни изводите на Вашингтон за химическа атака“, извършена от режима.

Вчера впрочем се разбра, че НАТО организира спешна среща за Сирия в най-скоро време, припомня „Комерсант“. Според източници в правителството на САЩ, цитирани от американската телевизия Ен Би Си, ударите по Сирия ще започнат в четвъртък, ще траят три дни и ще бъдат прецизни, посочва „Утро“. Бомбардировките ще целят да предотвратят повторно използване на химически оръжия от Дамаск. Списък на мишените е предоставила сирийската опозиция, уточнява мрежовото издание.

Според военни аналитици войната със Сирия няма да е просто малка разходка за САЩ и съюзниците им, както стана в Либия, отбелязва „Независимая газета“, като изтъква добре развитата ПВО на режима, използваща съветски и руски прехващачи. Американските крилати ракети естествено може да действат, без да навлизат в зоните, защитени от сирийската ПВО, но има възможност с техните удари да не бъдат постигнати желаните цели, предупреждава той.

Руските кораби от Средиземноморската оперативна ескадра нямат намерение да воюват нито с американците, нито с англичаните. Никой не им е давал заповед за това и едва ли ще го стори. Сирия не е съюзник на Русия, обвързан с двустранен договор за военна взаимопомощ. Русия обаче ще успее да защити своите национални интереси в Сирия, също и персонала на плаващата кораборемонтна работилница в сирийското пристанище Тартус, уверява „Независимая газета“.

Изключено е САЩ да стоварят сухопътни сили в Сирия, както в Ирак и в Афганистан, твърди пред „Новие известия“ ориенталистът Георги Мирски, като се позовава на общественото мнение в САЩ. „Либийският сценарий“ с въздушни удари от самолети според него също е слабо вероятен поради мощната ПВО на Дамаск и сигурните загуби за авиацията на Запада. „Убеден съм, че няма да откриете в Америка, Англия и Франция нито един човек, който би склонил да прати синовете си на смърт, за да бъде свален някакъв си арабски диктатор“, казва експертът.

Прецизни ракетни удари срещу Сирия от американски самолетоносачи обаче са нещо твърде вероятно – те биха унищожили множество сирийски военни обекти без нито една човешка жертва от САЩ и съюзниците им. Но това няма да донесе победа на опозицията. Башар Асад естествено ще изгуби част от своите оръжия, но Русия ще му достави, колкото потрябват, а Иран може дори да изпрати свои войски – уж доброволци. В крайна сметка акцията няма да предизвика обрат в гражданската война. Американците няма да постигнат целта си, прогнозира политологът пред „Новие известия“.

Евентуална ограничена операция на Вашингтон в Сирия

Американските разузнавателни служби са подслушали телефонни разговори на „изпаднал в паника“ служител на сирийското министерство на отбраната с началника на подразделението за химически оръжия след нападението с отровен газ миналата сряда, съобщава сп. „Форин полиси“.

„Часове след ужасяващата химическа атака в източната част на Дамаск, чиновник от министерството на отбраната проведе панически телефонни разговори с началника на подразделението за химически оръжия, настоявайки за отговор във връзка с удара с невротоксичен газ, който уби над 1000 души“, посочва изданието. „Тези разговори бяха подслушани от американските разузнавателни служби“, добавя „Форин полиси“. „Това е главната причина, поради която американски официални представители сега казват, че са сигурни, че тези нападения са дело на режима на Башар Асад и поради която американската армия се готви да атакува режима в близките дни“.

Според експерти, цитирани от в. „Ню Йорк таймс“, режимът в Дамаск не може да се скрие, ако действително е използвал химическо оръжие, защото доказателствата траят години. Така например четири години след като иракски самолети са бомбардирали кюрдско село в Северен Ирак, доказателствата за това нападение с газ зарин все още са били налични.

Вестникът анализира и в какво ще се изразява така наречената ограничена операция на Вашингтон в Сирия. Операцията ще попречи на Башар Асад да използва химически оръжия срещу народа си, но целта й няма да бъде да го свали от власт или да го принуди да седне на масата на преговорите. В атаките ще се използват крилати ракети „Томахоук“, които ще бъдат изстрелвани от американски ескадрени миноносци в източната част на Средиземно море.

Те няма обаче да бъдат насочени срещу местата за складиране на химическо оръжие, защото може да се стигне до екологична катастрофа, а обектите да бъдат де факто отворени за плячкосване от бунтовниците. Ударите по-скоро ще бъдат насочени срещу военните части, които извършват химически удари, върху щабове, които контролират тези удари и върху ракетите и артилерията, участвали в атаките с химическо оръжие.

Разделението на множество религиозни и етнически общности в Сирия прави конфликта изключително сложен, предупреждава в. „Вашингтон пост“. В случай на война в подобна разделена страна, хората търсят убежище в религиозната си идентичност и антагонизмите процъфтяват, посочва вестникът.

В друга статия изданието пише, че се очаква утре в доклада си за химическата атака край Дамаск, американското разузнаване да даде отговор на един въпрос – защо Асад ще прави подобно нещо, когато е сигурен, че ще последва международен отговор. Точно този въпрос зададе вече Русия, която твърди, че бунтовниците стоят зад атаката. Но има вариант Асад да е станал по-дързък, след като е видял, че международната общност не реагира на предишните химически атаки в Сирия. Може и силите на Асад погрешка да са сложили токсичен газ в такива високи концентрации или погрешка да са атакували толкова гъстонаселен район, посочва в. „Вашингтон пост“.

Още по темата: Военни сценарии за Сирия плашат инвеститорите

И. Зафолия, в. Нафтемборики

Евентуална предстояща военна активност срещу сирийското правителство от западните сили изплаши инвеститорите на междунродните борсови пазари, като предизвика големи загуби и покачи знвачително цената на петрола и златото.

Нарастването на геополитическия риск предизвика сътресения на борсите, но и съживи натиска около нововъзникващите пазари, които за сетен път понесоха изтичане на капитали в акции и валута. Турската лира и индийската рупия паднаха до рекордни нива спрямо долара.

Пазарите в Азия и Близкия изток се оказаха в свободно падане, а борсата във Филипините отчете понижения на индексите, стигащи до 4 процента. Общият индекс на борсата в Тайланд спадна до над 20 на сто, а загуби отчете и борсата в Джакарта.

Дубайската борса регистрира спад от 7 на сто и отчете най-големите загуби от ноември 2008 година насам.

Негативна е и картината на борсите в Европа. Европейските акции отбелязаха най-големия спад за последните два месеца заради възникналия геополитически риск във връзка със Сирия.

На стоковите пазари цената на златото достигна най-високи нива от началото на юни. Унцията възлезе на 1 420 долара, а цената на петрола удари 114 долара за барел.

Тревогата от геополитическите процеси и последиците от тях проличаха и на борсата в Атина, която отчете спад от 4,08 на сто, като основният индекс вчера приключи на 881,35 пункта. Това бе петият най-голям спад на акциите в сравнение с предишните дни.

Повечето борсови агенти заявяват, че са изключително резервирани, като изтъкват необходимостта от ликвидност на пазара. На сегашния етап най-добрият избор е да се заеме изчаквателна позиция.

Възможна ескалация на напрежението в Сирия от евентуална военна интервенция на САЩ в страната действа задържащо на движението на акциите и със сигурност може да са каже, че затрудняват изпълнението на макроикономчическите цели, поставени и договорени от гръцкото правителство с международните кредитори, като осъществяването на първичен бюджетен излишък за тази година, реализацията на нови приватизационни сделки и привличането на повече туристи през следващите два месеца.

Навлизаме в неясна ситуация, за която всяка прогноза е най-малкото рискована, смята инвестиционният консултант Димитрис Дзанас. Сътресенията на нововъзникващите пазари с изтичането на капитали от тях ще продължи и според него това ще се отрази негативно и на борсовия пазар в Атина.

Има оптимистичен сценарий, който заради сложността на ситуацията се свежда до това, че е възможно да бъде наложен един договор PAX AMERIKANA, който би могъл да има благотворно въздействие за Гърция и по-специално за нейната икономика, като свиване на рецесията и по-бързо навлизане на икономиката към темпове на растеж и страната да се възползва от отредената й повишена геополитическа роля, тъй като ще бъде най-ценният съюзник на САЩ в региона.

Противно на този оптимистичен варинт обаче, сценариите за продължително напрежение в Сирия крият допълнителни рискове за региона и са в противовес със сегашните оценки за положителен ръст на брутния вътрешен продукт през 2014 г. Подобни процеси биха имали негативно отражение и върху борсата в Атина.

Ерджан Читлиоглу, ръководител на Центъра за стратегически проучвания към университета Бахчешехир, твърди, че терористични организации, които подкрепят сирийското правителство, като ливанската шиитска групировка Хизбула, може да извършат нападение срещу Турция, в случай че страната участва в международна коалиция, която ще се намеси в Сирия.

Има голяма вероятност Сирия да използва посредници (за нападения срещу Турция), ако Турция участва в коалиция срещу Сирия. Нападения, които наподобяват бомбените нападения в Рейханлъ и други широкомащабни атентати може да бъдат извършени в турските гранични градове, тъй като проникването в тези градове е по-лесно, отбеляза Читлиоглу, но посочи, че извършването на нападения с химическо оръжие от терористични организации е по-слабо вероятно.

Макар Читлиоглу да разглежда евентуално нападение с химическо оръжие като не особено вероятно, Турция е засилила мерките срещу възможни подобни нападения по границата със Сирия. След използването на химическо оръжие в Сирия Турция изпрати 400 специалисти по химия, биология, радиология и ядрени материали в турските южни окръзи Хатай, Килис и Шанлъурфа (като начин за спиране на всякакви нападения с химическо оръжие от Сирия). Според информация, получена от „Тудейс заман“, екипът е поставил необходимото техническо оборудване в тези окръзи и наблюдава ранените сирийци на граничния пункт Джилвегьозю, за да установи дали са били подложени на нападение с химическо оръжие.

След началото на сирийската гражданска война през 2011 година Турция поиска в страната да бъдат разположени ракетни комплекси Пейтриът от НАТО, за да бъде защитена най-дългата й граница със Сирия (910 километра). Страните членки на НАТО – САЩ, Германия, и Холандия, изпратиха общо шест ракетни системи Пейтриът, за да подсилят турската военновъздушна защита и да успокоят страховете й от възможно въздушно нападение с химическо оръжие от Сирия. В началото на 2012 г. в турския окръг Малатия (на около 200 километра от сирийската граница) влезе в експлоатация радиолокационна станция за ранно предупреждение за ракетно нападение, влизаща в системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.