Израелско-турските отношения стигнаха дъното

Асошиейтед прес

След кратко затопляне тази пролет, отношенията между Израел и Турция отново стигнаха дъното, според представители на двете страни и то точно в момент, в който двамата бивши съюзници се подготвят за евентуални американски военни действия в съседна Сирия.

Разривът в някогашните тесни военни връзки може да бъде критичен, ако международната общност, оглавявана от САЩ, реши да атакува Сирия в отговор на предполагаемото използване на химически оръжия от режима миналата седмица. Американски удар може да предизвика наказателен отговор от страна на Сирия срещу двамата й съседи, които са и близки съюзници на САЩ.

Но официални представители в двете страни потвърждават, че политическите и военните контакти между Турция и Израел сега са ограничени. Те казват, че разговорите за помирение, целящи да подобрят дипломатическите връзки, са били прекратени тихомълком и военните връзки, едно време в центъра на съюза, са по-слаби от когато и да е било. Това потресаващото състояние на нещата излезе на яве миналата седмица, когато ислямистката турска партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Израел стои зад неотдавнашния военен преврат в Египет. Тази позиция бързо беше осъдена от Израел и от САЩ.

„Взаимните настроения са толкова негативни по висшите етажи на властта в Турция и Израел, че нещата вече изобщо не могат да бъдат определени като сътрудничество“, казва Алон Лиел, бивш главен директор в министерството на външните работи, който беше и посланик на Израел в Турция през 80-те години.

Израел и Турция, разположени на противоположните страни на Сирия, дълго време се радваха на оживена търговия, туризъм и военно сътрудничество. Само допреди няколко години Турция беше опекун на непреките разговори за мир между Израел и Сирия. Но отношенията започнаха да се влошават след като Ердоган стана премиер през 2003 г. Ислямисткият турски лидер постепенно се дистанцира от еврейската държава, докато затвърждаваше позициите си в мюсюлманския свят.

Връзките понесоха сериозен удар по време на израелската военна офанзива в ивицата Газа през втората половина на 2008 г. и прераснаха направо във враждебност след израелския военноморски щурм срещу флотилията за ивицата Газа, при който бяха убити 8 турци и един турско-американски гражданин през 2010 г. По време на един позорен инцидент израелският заместник-министър на външните работи нарочно сложи турския посланик в Израел да седне на по-нисък стол на официална среща, за да унижи госта си.

Президентът на САЩ Барак Обама, който посети Израел през март, убеди израелския премиер Бенямин Нетаняху да се обади на Ердоган и да му се извини за смъртта на турските граждани при щурма срещу флотилията. Извинението, което беше ключово турско искане, се очакваше да проправи пътя към помирението и компенсацията на семействата на убитите активисти от флотилията.

Нетаняху, който преди това отхвърли призивите да се извини, посочи сирийската гражданска война като причина за своя обрат. По-специално Нетаняху акцентира, че запасите на Сирия от химическо оръжие са заплаха за двете страни.

Но почти шест месеца по-късно разговорите бяха прекратени, казват двете страни. Израелски представител, запознат с преговорите, заяви дори че разговорите са „се изпарили“.

Официалният представител заяви, че препъни камъкът е не въпросът за компенсациите, а продължаващите турски искания Израел да стигне отвъд извинението си и да поеме по-голяма отговорност за кръвопролитието. Представителят пожела да запази анонимност, защото няма правото да дискутира въпроса с журналисти.

Израелски специалисти по отбраната обрисуват сходна картина. Те казват, че докато Израел е спазил условията на предходните договори за продажба на оръжия с турците, след инцидента с флотилията не е бил сключван никакъв значим договор. Тясното сътрудничество и съвместните военни учения от миналото вече ги няма.

Израел дори анулира една сделка с Турция, планираната продажба на над 100 милиона модерни апарата за следене на въздушния трафик през 2011 г., с мотива, че тази технология може да бъде споделена с вражески страни, казват официалните представители. Те също пожелаха да запазят анонимност, защото обсъждат поверителни информации, свързани с политиката по сигурността.

Високопоставени турски дипломати потвърдиха, че от май не е имало срещи на четири очи с цел помирение. Един представител заяви, че срещите са в застой и посочи, че е малко вероятно да бъдат съживени скоро. Втори представител заяви, че някои от разговорите на по-ниско ниво продължават.

Представители казват, че преговарящите са се съгласили относно условията на компенсацията и са достигнали точката, в която политическите лидери е трябвало да изгладят оставащите разногласия, но разговорите са били прекъснати преди няколко месеца.

Думите на Едроган от миналата седмица, с които той обвини Израел, че е подкрепил свалянето на египетския президент Мохамед Морси, създадоха ново голямо препятствие, казват турските представители. Едроган заяви в реч по националната телевизия, че има доказателства, че Израел стои зад преврата през юли, който свали от власт ислямисткия египетски президент.

Коментарите на Ердоган бяха осъдени от Египет и от САЩ и накараха висшият израелски политик Авигдор Либерман да сравни турския лидер с нацисткия пропагандист Йозеф Гьобелс.

Подновената враждебност на Едроган спрямо Израел дойде в момент, в който той е изправен пред теста на няколко избори през идните две години, които ще определят способността му да остане на власт. Докато Турция и Израел споделят много стратегически интереси, в това число и Сирия, то отношенията с Израел са чувствителен вътрешнополитически въпрос.

Сонер Чагаптай, директор на програмата за изследване на Турция към Вашингтонския институт за близкоизточна политика, заяви, че неотдавнашните думи на Ердоган действително са сложили край на разговорите за известно време. „Прозорецът на бързото помирение може би е затворен“, каза той.

Американски удар по Сирия може да принуди двете държави да се стремят към по-тясно сътрудничество. Двете страни могат потенциално да се окажат мишени на наказателните удари на отчаяния сирийски режим. За Турция вероятността от удари е особено голяма, защото стотици хиляди сирийски бежанци вече се намират в тази страна.

Високопоставени израелски представители водят консултации в последните дни, за да обсъдят и анализират ситуацията във връзка със Сирия. Докато представителите казват, че израелската армия не е взела никакви специални предпазни мерки или разгръщания, Нетаняху, след като се консултира тайно с водещите си съветници във вторник, заяви, че Израел ще отговори със сила, ако Сирия се опита да навреди на страната му. Но засега никакви контакти или размяна на разузнавателни данни с Турция не е имало чрез американски посредници, казват израелски представители.

Лиел, бившият израелски дипломат, заяви, че развоят на ситуацията може да обедини отново двете страни. Свалянето от власт на Асад например или дори Западното налагане на зона, забранена за полети в Сирия може да пришпори сътрудничеството. Напредъкът на неотдавна подновените израелски преговори с палестинците за мир, или подновеният натиск и ангажимент на Белия дом могат също да помогнат.

Лиел казва, че нито едно от тези неща засега не изглежда непосредствено. „Може би американците могат да сътрудничат с Турция и с Израел поотделно“, казва той. Засега поне нещата не са стигнали до там, че да се налага директно сътрудничество.

БТА


Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.