Саудитска връзка: принц води кампания за война

Принц Бандар бин Султан, който като посланик на Саудитска Арабия във Вашингтон упражняваше влияние върху не по-малко от петима различни американски президенти, не е в столицата от осем години, но отново излиза на сцената като водеща фигура в борбата на Америка и нейните съюзници да наклонят баланса на бойното поле срещу режима в Сирия.

Миналата година принц Бандар беше назначен от чичо си – саудитския крал – за началник на саудитската Генерална разузнавателна служба. Според информации той от месеци се е съсредоточил изключително върху събирането на международна подкрепа, включително оръжия и обучение, за сирийските бунтовнически фракции в стремежа в крайна сметка да бъде свален от власт президентът Башар ал Асад.

Това е дългосрочна саудитска цел, която през последните няколко дни става част от по-непосредствената криза във връзка с предполагаемото използване на химически оръжия от Дамаск, което според Рияд трябва да срещне суров отговор. Това послание се отправя към президента Барак Обама от настоящия саудитски посланик във Вашингтон Адел ал Джубеир, който е протеже на Бандар.

Именно разузнавателната служба на принц Бандар първа подаде сигнал за тревога към западните съюзници за предполагаемото използване на газ зарин от сирийския режим през февруари.

Макар че, както се съобщава, едно пътуване до Кремъл по-рано този месец в опит да бъде убеден президентът Владимир Путин да оттегли подкрепата си за президента Асад е завършило с неуспех, принц Бандар автоматично има по-голямо влияние в западните столици не на последно място заради изградените от него приятелства по време на службата му във Вашингтон. Пътуванията му напоследък, които рядко се разгласяват, го отвеждат в Лондон и Париж за срещи с висши служители.

Като посланик принц Бандар остави отпечатък, който все още не е напълно изчезнал. Той беше един от най-гласовитите застъпници за нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 година. През 80-те години на 20 век принц Бандар беше замесен в скандала „Иран-контри“ в Никарагуа.

Оказваният от месеци натиск върху Белия дом и Конгреса по въпроса за Сирия бавно дава резултат. Предполага се, че от миналата година ЦРУ работи пряко с принц Бандар за обучаване на бунтовници в база в Йордания близо до сирийската граница.

Саудитците са „незаменими партньори по отношение на Сирия“ и имат значително влияние върху американското мислене, каза за в. „Уолстрийт джърнъл“ в неделя висш американски служител. „Никой не иска да прави сам каквото и да е“, добави той.

Още по темата: Турската армия в Сирия!

Керим Балджъ
в. Тудейс заман

Използването на химически оръжия срещу цивилни от сирийския режим принуди западните страни да подготвят военен отговор. Това накара и Турция с право да обяви, че ще се присъедини към международен алианс, който ще удари определени цели в Сирия. Турция е участвала в операции на НАТО по целия свят, но всеки път предпочиташе да не е включена в оперативните екипи, избирайки да участва в операции за укрепване на мира и в работи, свързани с реконструкция. Този път Турция иска да участва в сраженията. Това означава повече от предоставяне на военни бази на съюзническите сили. Турция планира да участва в истински сражения, да бомбардира сирийски цели и да причини разрушения. Психологическият ефект от подобно начинание все още не е бил обсъждан сред обществото.

Гневът към сирийския режим е толкова голям, че досега не е правена истинска обществена дискусия относно нивото, на което ще бъде турското участие в антисирийската коалиция. Всъщност, досега не е направена истинска ариергардна подготовка за операцията. Израелците вече започнаха да опаковат хранителни продукти за продължителна война, а турците се държат така сякаш са „с имунитет“ към химически оръжия.

Дали това е заради самоувереността, която заслепява турските лидери и интелектуалци за опасността от евентуални цивилни жертви на турска територия? Сирийският външен министър твърди, че операцията ще има постоянно влияние върху турското национално единство и политика. Защо тогава досега не е оповестен конкретен проект за предотвратяване на загуби?

Едното обяснение е свързано с прекомерния оптимизъм на турското правителство за продължителността на операцията. Много хора в Анкара смятат, че съюзническата операция ще унищожи способностите на Сирия за ответен удар още в първите минути на операцията и режимът ще трябва отчаяно да гледа разрушението на летищата и големи военни обекти. Трябва да напомним на Анкара за първоначалния оптимизъм за падането на режима на Башар ал Асад преди три години!

Всъщност евентуално нападение с химическо оръжие от сирийска страна срещу Турция или Израел ще се равнява на самоубийствено нападение, но кой може да каже, че сирийският режим взима рационални решения? Къде е благоразумието при атакуването на предградия на Дамаск с химическо оръжие? В очите на режима животът на турците не е по-ценен от живота на представителите на сирийската опозиция.

Единственото смислено нещо, което турското правителство направи, за да намали напрежението сред хората, бе да заяви, че операцията няма да започне поне още две седмици. Тази мярка сама по себе си бе проблемна, тъй като създава извинение за очевидната липса на подготовка на правителството и армията.

Операцията срещу сирийския режим не е операция за изтребване. Никой не очаква, че съюзническите сили ще навлязат на сирийска територия и ще арестуват Асад. Нито пък операцията ще продължи толкова дълго, че да предостави времето и логистиката на сирийската опозиция, за да свърши тази работа сама. Дори след тази операция Турция ще трябва да говори с режима на Асад като част от дипломатическите усилия, за да бъде прекратена гражданската война в Сирия и за реконструкцията на страната. Начинът, по който се води войната, изисква определено ниво на самоконтрол, за да не бъдат разрушени всички мостове между страните. И в крайна сметка войните се водят за постигане на мир.

Искаме да вярваме, че турското правителство запазва „обходния“ си дипломатически канал с режима на Асад, но няма оповестен план, който да гарантира, че предстоящата операция няма да превърне Турция в постоянен враг на Сирия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.