Гръцки поглед към „Скопие 2014“ – 47 паметника за един уикенд

Строителството в центъра на Скопие. Снимка: топнюз

Гръцкият вестник „Катимерини“ направи репортаж от Скопие с поглед към новия облик на македонската столица, придаден от проекта „Скопие 2014“.

Вестникът отбелязва, че планът е част от стратегията на правителството да се повдигне „македонското съзнание“, която не е ограничена само за Скопие, а се прокарва в цялата държава чрез многобройните знаци по автомагистралата, които подчертават, че карате по „Александър Македонски“. В репортажа се изразява учудване от големия брой скулптури и се посочва, че техният брой е скочил с 47 само за една вечер след първия кръг на местните избори.

„Някои говорят за проект за „масова хипноза“, други за „националистическа лудост“, а някои за „срамно и смешно“. Посетителите в многобройните кафенета на централния площад „Македония“ се наслаждават на кафето в една гора от скулптури, а разхождащите се по брега на Вардар може да пътуват с римски галери“, пише вестникът, като добавя, че в центъра на площада е скулптурата на Александър Велики, замаскирана под името „Воин на кон“, за да не се смята, че нарушава Временното споразумение с Гърция.

Паметникът на Александър Велики, според репортажа, гледа към цяла една друга армия паметници, а в текста не липсва и забележка за гвардията антични македонци, които разказват за славното минало. Както пише „Катимерини“, с този план за „антиквизация“ премиерът Никола Груевски е представил голям брой исторически личности като само македонски.

Планът за „антиквизация“ според „Катимерини“ прозира и в това, че летището носи името на античния пълководец, а вече е пуснал корени и другаде – все по-голям брой бебета получават имена Филип, Александър, Парменион, Касандър. Вестникът посочва, че сред скулптурите има и гръцки и български герои, сред които са споменати Гоце Делчев, Даме Груев, Кирил и Методий, Филип Втори и т.н.

„В очакване на резултатите от местните избори, страхувайки се, че ще бъде избран (както и стана) кандидатът на опозицията, който е против плана, правителството постави 47 паметника за един уикенд“, пише вестникът.

Журналистът от „Катимерини“ е удивен от решението във Вардар да бъдат пуснати галери. „Освен скулптурите и триумфалните арки, сега Груевски вкара в Скопие и кораби. Вардар може и да не е много дълбок, но това не пречи четири римски галери да бъдат вързани за брега му“, се казва в текста с обяснението как ще функционират и какво ще бъде приложението им.

„Катимерини“ отбелязва, че реакциите срещу насилствената промяна на архитектурната естетика на града идват главно от познавачите, интелектуалците и космополитния елит. Вестникът се позовава на изказвания на професора по архитектура Мирослав Гърчев, но и на режисьора Слободан Унковски.

Народът, според репортажа, е разединен по въпроса за проекта и големите средства, които се харчат за него. „Мнозина се оплакват от цената. Правителството казва, че са похарчили 200 милиона евро, но опозицията твърди, че цената е повече от 400 милиона евро в период, когато бедността гнети народа.

Отговорът на Груевски е прост: онези, които се бунтуват, са на страната на Гърция и България, които искат да унищожат народа и държавата. И така се измъква“, заключава вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.