В прослава на България

Иван Кулеков. Илюстрация: e-vestnik

Нормално е простакът да е нашият идол, глупакът – нашият човек, музиката на безумието – нашата музика. Щом още като деца започваме да мразим тези, които мислят. Така мисли Иван Кулеков.

Последната капка преля чашата – Кубрат Пулев ще се бори за световната титла по бокс за професионалисти. Ще прощавате, обаче тук нещо не е наред. Това е против всяка логика. Откъде накъде? България не е Америка. Тук никога не е имало професионален бокс. В колко хиляди клуба се тренира този спорт, колко милиона момчета се готвят да станат световни шампиони? Какви условия за развитие има у нас един боксьор?

Българин в един списък с Мохамед Али, Майк Тайсън, Владимир Кличко? Това просто не е нормално. Нормално е човек с физиката на Кобрата да пребива непослушни наркодилъри. Да чупи кости. Да си има свой бизнес за мокри поръчки.

Полицията не само, че ще го охранява, но и ще му дава заплата като агент под прикритие. Прокурори и съдии ще бъдат първите му приятели. А ако случайно може и да говори, пред такъв тип се откриват големи възможности да служи на „ползу роду“ я като кмет, я като депутат, я като министър-председател.

Не е нормално Веселин Топалов да е световен шампион по шахмат. Неговото име да стои до Алехин, Ботвиник и Каспаров. България не е Русия. Шахът е за хора, които първо мислят, после действат. Ние сме обратните. Ние още като деца започваме да мразим тези, които мислят.

Мислещите у нас са самотници. Те са първите, които изхвърляме от компаниите си. Безработни. Маргинали. Смотянаци. Пфу! Стига им това, че им разрешаваме да мърдат пешките на пейката в парка, докато чакат пенсията и смъртта. Ама и това им е много.

След Тринидад, Тобаго и Тонга

Нормално е в едно общество на немислещи именно немислещите да избират и да бъдат избирани. Те да създават законите и да ръководят държавата ни. В техни ръце да са всички власти. Да обезсмислят всичко, до което се докоснат – икономика, армия, култура, медии, църква. Нормално е простакът да е нашият идол, глупакът – нашият човек, музиката на безумието – нашата музика.

Не е нормално български ученици да са сред първите на всички математически олимпиади. България не е Финландия, където 14,5 на сто от учениците са отличници. У нас те са 2,8 на сто. Една трета от учениците не ходят на училище. 41 на сто са неграмотни. Ние сме първи по неграмотност в Европа. В света сме на 53-то място. След Тринидад, Тобаго и Тонга.

Нормално е необразованите да работят като крадци. Да се женят на 13-годишна възраст. Децата им да останат необразовани. Да работят като крадци. Да се женят на 12. Нормално е България да е на последно място в Европа по разходи за образование – 4,0 процента (Естония – 16,9). Вицепремиер да нарича учените от Академията на науките синодални старци. Да се дава звание Доктор хонорис кауза за епохален принос в простащината.

Изкуството – последна грижа

Не е нормално картина на Светлин Русев да се продаде на търг в „Сотбис“ за 26 644 долара. Живеещият у нас художник да е член на Есенния салон в Париж, на салона „Ника-Кай“ в Токио, на Академията на изкуствата в Русия, да е член-кореспондент на „Кюнстлерхаус“ във Виена, на академията Медичи и Фламандската кралска академия. За българската държава изкуството не е дори последна грижа.

В Художествената гимназия няма пари за глина. През последния четвърт век Националната художествена галерия не е закупила нито една картина, нито една пластика. Ако за изкуството времето на Тодор Живков беше застойно, то след него е мъртво.

Нормално е министър на културата да заявява пред журналисти: „Това ви е нацията на 1300 г., да ви е*а циганската нация“. Нормално е художниците да стават бояджии. Или нощни пазачи. Да карат таксита. Или да продават кръвта си. Или да емигрират. Да се ровят в кофите за боклук. Или да се самоубиват с алкохол.

Не е нормално пиесите на Христо Бойчев да са играни в 45 държави, Александрина Пендачанска да пее в най-престижните оперни театри в света, Димитър Гочев да е режисьор на годината в Германия, български учени да работят с Големия адронен колайдер в ЦЕРН, без никаква обществена потребност в България да се пише и издава високохудожествена проза и поезия, някой да се опитва нещо да произвежда, някой все още да мечтае…

А ние все още да искаме да станем нормална държава.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.