Първанов изпълзя на припек

Бившият президент Първанов потече от всички медии. Интервюта в телевизии, в радиа, агенции, обединени около основен въпрос – ще прави ли нов ляв политически проект. Очевидна пиар-кампания.

И той дава надежди – щял да прави мрежа от дискусионни клубове, щял да се обединява с Таня Дончева, искал ново ръководство на БСП. Хем нов ляв проект, хем вътре в БСП, ако може той да я оглави.

Ако ще има нов ляв проект, голямо нещастие ще е това да е на Първанов. Той със сигурност ще обере овациите на хардлайнерите в БСП и на поклонниците на Русия извън БСП.

На практика в България хората с леви убеждения преобладават, за тях всички успели и богати са мошеници, фирмаджии и олигарси. Например много от протестиращите и окупиращите са леви, които обаче се мислят за десни, защото са против комунистите. И действително има нужда от нова лява формация. Но за тях лявото е срамно и те се наричат десни.

А такива като Първанов са готови да направят нова левица, ако не им се отвори парашутът да оглавят БСП.
Любопитното е, че Бойко Борисов, лидер на уж дясна партия, веднага похвали Първанов, нарече го „много по-сериозен, много по-тежък противник” (в сравнение със Станишев), каза, че с него „ винаги може да се говори по важни теми и той ще погледне държавнически”.

Старата любов между двамата ръжда не хваща. Техният фен, журналистът Тошо Тошев описва в своята книга „Лъжата” сцена, в която Първанов и Борисов си разменят репликите „винаги съм те харесвал” и „винаги съм те обичал”.

При сегашната изолация на ГЕРБ, в която Борисов сам се вкара с агресивната си политика, той има нужда спешно от партньор, ако иска да дойде на власт. И е очевидно, че за него най-добрият вариант е БСП начело с Първанов, вместо неясният Реформаторски блок, с когото поради множеството от лидери, трудно ще се разбере.

А самият блок се държи съвсем обещаващо за бъдеща коалиция с ГЕРБ, не отрича такава възможност. Подакващи политолози развиват тезата за по-добро ново издание на Борисов и „саниран” ГЕРБ, в коалиция с реформаторите. Но Борисов не хвали тях, а Първанов.

Каквото има да става, ще става. Но, при всичката неприязън към БСП и Станишев, за България е по-добре нейният лидер да е шеф на европейските социалисти и да си говори по телефона с Мартин Шулц и Свобода, вместо с Путин.

Когато преди няколко години Първанов се похвали пред Путин, по време на посещението му у нас да подпише енергийните проекти, че България постигна „Голям шлем”, руският „Комерсант” написа по същия повод статия със заглавие „Голям член за България” (виж тук).

Та зад Първанов винаги се крие един „Голям член”. Който на Борисов тайно и не дотам тайно му се харесва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.