Хотели според ислямските изисквания примамват мюсюлмани

Алтернативните ваканции в хотелите „халал“ (съобразени с изискванията на исляма, бел.ред.) в Турция привличат вниманието по-скоро на турците отколкото на арабските туристи, споделят представители на бранша.

Местните туристи съставят огромна част от посетителите, предпочитащи алтернативните ваканции, казва Йомер Солмаз, генерален директор на „Севал тур“, в интервю по телефона за „Хюриет дейли нюз“. На второ място сред туристите, които избират за почивка този вид хотели, са турците, които живеят в чужбина. Мюсюлманите от европейски държави и Русия също се интересуват от алтернативния вид почивки, въпреки че като цяло делът им сред посетителите в Турция е относително нисък.

Хотелите предлагат на посетителите си отделни басейни и плажове за жени и за мъже, храна халал и само безалкохолни напитки. Солмаз казва, че хората, които искат да почиват заедно със семействата си в среда без алкохол, предпочитат хотелите, гостоприемни към мюсюлманите, където, както добавя Солмаз, жените изглежда се чувстват „по-удобно“. „Забрадените жени могат да носят бански, докато плуват в отделните басейни или в морето на женските плажове. Освен това има жени без забрадки, които предпочитат тези хотели, за да не бъдат безпокоени от някои мъже“, допълва той.

Представител на „Йорюнге туризъм“ казва пред „Хюриет дейли нюз“, че арабските туристи обикновено предпочитат нормалните хотели в южните турски окръзи през лятото. „Това е така, защото те и без друго живеят в консервативни държави. Когато дойдат в Турция, търсят нещо различно“.

Хотелите работят при почти пълен капацитет през летните месеци, с изключение на рамазана, когато заетостта спада на около 50 процента. „Хората, които предпочитат алтенативните почивки обикновено са набожни. Не могат да плуват, докато са в пост. Затова и заетостта в хотелите спада по време на рамазана“, обяснява Солмаз. Някои хотели осветяват плажовете нощно време през свещения месец, за да могат клиентите им да поплуват след приключването на дневния пост.

Алтернативните почивки процъфтяват под управлението на Партията на справедливостта и развитието през последното десетилетие, споделят от бранша. В момента има едва около 30 хотела халал в Турция, но изглежда броят им ще нарасне. Гостоприемните за мюсюлманите хотели са разположени преди всичко в южния егейски и черноморския региони, а във вътрешността на страната има спа хотели с термални извори.

„Хотелите с термални извори са насочени към здравословния туризъм. Не предлагат алкохол от съображения, отнасящи се до здравето, и от известно време са станали част от алтернативния туризъм,“ казва Сечим Айдън, председател на Асоциацията на туристическите компании в Анадола. Той допълва, че някои места в черноморския регион са започнали да предлагат алтернативен туризъм.

„Алтернативните ваканции са съобразени с ислямските тенденции,“ казва Айдън. „Рамките на печалбата на тези хотели и нивото на заетост на легловата база са по-високи отколкото в другите хотели. Докато тази доходност продължи, инвестициите в сектора ще продължат под управлението на сегашното правителство“, казва той.

Цените на човек за нощувка варират между 25 и 220 евро в хотелите за алтернативен туризъм.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.