Синдромът на Ирак витае над сирийската криза

Европейският съюз е разделен по въпроса за Сирия, а НАТО е извън играта, обобщава френският „Монд“ нагласите сред съюзниците на САЩ на Стария континент.

Външните министри от ЕС не предвиждат дискусии за сирийската криза преди насрочената си отдавна неформална среща в литовската столица Вилнюс на 6 септември. „Какво биха могли да сторят преди това, освен пак да констатират своите разногласия?“ – коментира дипломат, цитиран в материала. Върховната представителка Катрин Аштън засега само поддържа „постоянни контакти“ с властите на страните членки, но само Дания ясно подкрепя американско-френско-британската идея за военна намеса, напомня вестникът.

Тази пасивност изнервя някои евродепутати, посочва „Монд“ и цитира лидера на либералите в Европарламента Ги Верхофстад, заявил пред външнополитическата комисия, че е „необходима“ военна реакция, но „колкото може по-единодушна“. „Формулировка, отразяваща добре трудността на задачата“, коментира изданието. Срещата на европейските посланици в НАТО в сряда е минала според вестника без никакви разногласия – „на този етап се изключва всяка директна намеса на Атлантическия съюз“.

След войната в Ирак от 2003 г., френско-британската интервенция в Либия от 2011 г. и тази на Франция в Мали през януари 2013 г. „Европа изглежда наистина е просто неспособна – за пореден път, да прояви поне малко сплотеност, обсъждайки някакъв военен вариант“, заключава „Монд“.

Западът очаква доклада на инспекторите от ООН, а междувременно държавните лидери, подложени на силен натиск от различни посоки, настояват за политическо решение. Така подхранват съмненията дали са наистина решени да нанесат военни удари срещу режима на Башар Асад, пише френският „Фигаро“.

Засилва се обаче „стратегическият натиск“ срещу самата Сирия, отбелязва всекидневникът, описвайки разполагането на западни войски и бойна техника в региона. Русия също ще изпрати там кораби „в близките дни“, добавя той.

Тези приготовления предизвикаха нова реакция от страна на Башар Асад, посочва вестникът и цитира негови думи пред делегация от Йемен: „Със своя народ, който дава отпор, и доблестната си войска Сирия е решена да изкорени тероризма, подкрепян от Израел и западните страни“.

Над сирийската криза витае иракският синдром, изтъква „Фигаро“ в друг материал по повод „неизличимите следи“ от изявлението на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл през 2003 г., че режимът на Саддам Хюсеин притежавал оръжия за масово унищожаване. В цял свят бе подкопано доверието към думите на администрацията и разузнаванията на САЩ, забелязва изданието.

„От 10 години вече САЩ са изгубили необходимото доверие, за да могат да налагат мнението си със своя авторитет и репутация“, коментира известният американски политолог Антъни Кордсман. Според него светът иска да види доказателства и Щатите „трябва да покажат, че няма да повторят грешките от 2003 г.“

„Сянката на Ирак“ подхранва освен това теориите за конспирации и „антиамериканските нападки в мюсюлманския свят, изригващи при всяка криза“. „Тя поддържа лошото настроение на руснаците, но и тяхната недобросъвестност, защото от началото на кризата Москва обвинява бездоказателствено сирийската опозиция“, а сега смята, че тя е виновна за химическата атака край Дамаск, пише всекидневникът.

След „зрелищното ускоряване“ на военните приготовления западните сили „натискат спирачката“ – „отчасти в стремеж да успокоят руската мечка, изправила се на задни лапи, за да възпрепятства евентуална военна акция срещу сирийския режим. Наистина, Обама и европейските му съюзници имат нужда от сътрудничеството на Кремъл по други теми от международната политика, по-специално за ядрената програма на Иран“, добавя „Фигаро“.

Единственото, което възпира Барак Обама от окончателно решение за военна операция в Сирия, е неяснотата как ще приключи тя. Вашингтон явно се бои след свалянето на Асад властта в Дамаск да не бъде поета от сили, свързани с Ал Каида, пише руският армейски вестник „Красная звезда“.

За американците е трудно също да прогнозират действията на Техеран, а и на самия Дамаск, ако режимът на Асад сметне, че е притиснат до стената. Накрая, Белият дом е принуден да взема предвид реакцията на хората в САЩ, напомня вестникът „горчивия опит, натрупан след агресията в Ирак и други операции на САЩ с неясни цели, довели до гибелта на хиляди американци“.

Междувременно Пентагонът приключи подготовката за удар срещу Сирия. На турското летище Инджирлик кацна самолетът Е-4В, използван от американското военно ръководство за въздушен команден пункт. Вероятно това означава, че американските военачалници, натоварени с операция срещу Сирия, вече са пристигнали на мястото на бъдещите събития. А Сирия смята да се отбранява с всички средства, допълва „Красная звезда“ и цитира посланика на Дамаск в Москва Рияд Хадад: „Те искат да воюват и ние ще воюваме, няма да се предадем“.

„Барак Обама бърза да накаже Сирия. Дамаск ще отвърне на Запада с живи щитове и хиляди камикадзета“, пише в заглавие „Независимая газета“.

„Юристи с прискърбие отбелязват, че президентът на САЩ от изтъкнат защитник на международното право се превръща в световен жандарм“, се казва в материала.

Консултациите по британската проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН в близките дни ще продължат, заяви външният министър на кралството Уилям Хейг. Липсват обаче шансове Москва и Пекин да подкрепят милитаристичния проект. Тъй че историята от 2003 г., когато Тони Блеър и Джордж Буш младши изпратиха войски в Ирак, заобикаляйки Съвета, може да се повтори, предупреждава „Независимая газета“.

Според „Росийская газета“ обаче „участниците в коалицията срещу Асад (. . .) постепенно намаляват градуса на войнствената риторика“.

Във Великобритания ракетният удар срещу Сирия се разглежда само като „хуманитарна операция“, сякаш ракетите ще носят мирни товари за гражданското население. Барак Обама пък заяви в четвъртък, че евентуалният удар трябва да бъде достатъчно слаб, за да не наруши баланса на силите между въстаниците и войските на Асад.

Това „миролюбие“ на Вашингтон накара експертите да сметнат, че сирийските власти няма да отвръщат на въздушните удари. Няколкото десетки ракети, изстреляни срещу Сирия за сплашване, няма да променят разположението на силите във вътрешносирийския конфликт, нито ще увредят сериозно отбранителната способност на Дамаск.

По последни данни сирийската армия мести частите си, а държавните служби напускат столичните си офиси, които вероятно ще бъдат ударени, пише „Росийская газета“. „Всички участници в тази голяма геополитическа игра сякаш са договорили общ план за действия и сега го осъществяват на практика“, добавя руският официоз.

Още по темата: Дамаск се готви да посрещне въздушни удари

Франс прес

Засилени проверки по пътищата, затягане на мерките за сигурност, разместване на войсковите части – Дамаск постепенно се подготвя за сблъсък със сили на Запада, който го обвинява в атака с химическо оръжие.

Безпокойството е доловимо, но не толкова силно, колкото в сряда. Жителите на града – кой залепен за радиото, кой втренчен в телевизионния екран, не изглеждат вече толкова разтревожени.

„Сигурен бях, че до един ден ще ни ударят, но сега ми се струва, че ще стане по-късно – западняците май не са се разбрали докрай“, казва дърводелец от Маззе, заможен западен квартал на Дамаск.

В очакване на удар Рана изпитва „дълбоко безпокойство“. Решила е да напусне в четвъртък вечерта дома си в Кудсая северно от столицата и да се премести при родителите си в централния квартал Мазраа.

„Опасно е да стоим у нас. Ще идем с мъжа ми при нашите, докато не се избистрят нещата“, обяснява тя.

Къщата й се намира в планината Касиун, осеяна с военни бази и артилерийски позиции – оръдията често държат на прицел околността.

Айсар също си е събрал багажа и се кани в понеделник да заведе жената и децата си в Бейрут, където живеят под наем тъстът и тъщата.

Апартаментът му се намира досами комплекса на военновъздушните сили в квартал Абу Румане – почти със сигурност бъдеща мишена на западните сили.

Западът обвини армията, че на 21 август е извършила край Дамаск нападение с химически оръжия и е убила стотици хора. Западни държави заявиха, че са готови да атакуват обекти на режима, за да не предприеме пак нещо подобно.

Президентът Башар Асад увери в четвъртък на среща с йеменска делегация, че страната му ще се брани от всички атаки, и нарече сирийския народ „гарант на победата“.

В сирийската столица – крепостта на режима, обаче се усеща напрежение. Атмосферата е типична за мобилизация. Полицаите в патрулките са нащрек, за да се справят с всеки нарушител на реда. Из някои улици патрулират бойци от силите за сигурност.

Половината улици в Дамаск вече от месеци са затворени за коли; струпани чували с пясък пазят обществените сгради.

Аммар е чиновник и живее в Ктайфе, на 50 километра североизточно от столицата; в четвъртък е бил път над три часа до работното си място в Дамаск.

„Имаше ужасни тълпи, войниците бяха затегнали проверките и претърсваха всички коли. Имам чувството, че съм пътувал надалеч“, споделя той с уморен вид.

Трийсетгодишната Лана работи в голяма хуманитарна организация. Разказва, че мнозина нейни колеги са взели отпуск и „ще ходят на екскурзии в Европа“.

Сирийската армия се готви за най-лошото, в случай че Западът атакува, твърди представител на службите за сигурност.

„Като всички армии по света работим по най-лошия възможен сценарий. Вземаме мерки, за да предпазим страната от удара и да подготвим съответен отговор“, обяснява той.

В болниците дежурят повече стражи на реда от обичайното. Осмина агенти с бойни униформи например от четвъртък са на пост в голяма клиника, разположена в столично предградие.

Вече три дни войските се предислоцират – от Дамаск, а също така от Хомс и Хама (Централна Сирия), се евакуират десетки военни командни пунктове и щабове на бригади, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Според въстанически боец войниците са напуснали военния колеж в Хомс и са се преместили в университета на партията Баас заедно с танковете и бронираните коли.

Агенти на държавните служби за сигурност пък са се изнесли от своята централа, за да се настанят в сградата на Женския съюз – правителствена организация със седалище в западния квартал Иншаат. Военни части може да бъдат разположени и в някои училища.

Избухнал преди близо две и половина години, конфликтът в Сирия е взел според ООН над 100 000 жертви, прогонил е от домовете им два милиона бежанци и е довел до разселването на милиони други.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.