Какво губи Гърция от удар в Сирия

Икономиката на Гърция може да попадне под удари от евентуална военна интервенция в Сирия. Тенденцията се очертава, след като цената на петрола скочи на международните пазари.

Суровият петрол поскъпна до 117 долара за барел, а анализатори предричат, че цената на черното злато ще достигне 150 долара, ако има нападение над Дамаск.

Ралито в международните цени на петрола ще има непосредствени последствия и върху ръста на енергийните разходи, които вече се окачествяват като прекомерно високи от производителите в Гърция.

В зависимост от продължителността на кризата, последиците може да се разраснат и да обхванат всички стоки и услуги и това да се отрази негативно и на спада на инфлацията, тъй като Гърция остава енергийно зависима от петрола.

По-тежки се очаква да бъдат загубите за земеделието и транспорта. Безпокойство цари и сред компаниите, занимаващи се с морски превози. Загуби са възможни и за гръцкия експорт към трети страни.

Финансовото министерство в Атина е разтревожено от поскъпването на петрола и от курса на еврото. Този ръст на цените на петрола досега винаги е бил естествено следствие от интервенция на страни от НАТО в арабския свят.

Всички предишни интервенции в Ирак, Либия, даже в Афганистан, са носили множество загуби на една зависима от петрола икономика, каквато е гръцката.

Освен върху доходите на домакинствата, една интервенция в Сирия ще даде отражение и върху съставянето на бюджета за 2014 г., което се очаква да стартира в следващите дни.

Другото безпокойство на икономическия екип в Атина е свързано с курса на долара спрямо еврото, тъй като сътресенията се очертава да засегнат и гръцкия износ.

Тревога е обзела и гръцките фермери, тъй като енергийните суровини са сред основните за тяхната продукция. За периода 2008-2012 г. енергията е съставлявала 20 на сто от производствените разходи на земеделците след фуражите, които са били 35 на сто.

Поскъпването на петрола заради размириците в Сирия ще бъде още един доста голям проблем за селскостопанския отрасъл на Гърция, който вече е в безизходица, смята представител на земеделските кооперативи в страната.

Заетите в хранителната промишленост също следят отблизо развоя на събитията в Сирия. Техни представители са обезпокоени и признават, че сътресенията в цените на петрола на международните пазари ще продължат да оказват въздействие върху производствените им разходи.

Превозвачи пък се опасяват, че евентуална интервенция в Сирия ще има непредсказуеми последици за техния бранш, като предупреждават, че поскъпването на горивата ще доведе до пховишаване на транспортните разходи, а впоследствие това ще натовари и крайните потребители.

Местни туроператори смятат, че като цяло круизните превози в Източното Средиземноморие ще бъдат сред първите жертви на евентуална продължителна военна намеса на западните сили в Сирия.

За Гърция, където туристическият сезон е към своя край, се преценява, че щетите ще са по-малки в сравнение с останалите страни от региона. Те обаче бият тревога, че ако военната интервенция се проточи, това ще има негативни последствия за туризма във всички страни от района.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.