Кой се страхува най-много от конфликта в Сирия?

Руска редакция

Какво очакват в Близкия изток в случай на военен удар на западните страни срещу Дамаск? Повечето обсъждани в региона сценарии предвиждат дестабилизация и влошаване на ситуацията.

Махмуд ал Масри, собственик на магазин за резервни части в Бейрут, запазва външното си спокойствие. 65-годишният бизнесмен казва, че го вълнува само съдбата на мирните граждани. Според него ситуацията в региона в бъдеще ще се влошава, особено ако движението Хизбула реши да нанесе нови удари по Израел. „Надявам се, че нашата страна няма да пострада още повече“, казва Масри, като има предвид, че гражданската война в Сирия вече нанася ущърб на Ливан.

През август в ливанската столица Бейрут и в Триполи в северната част на страната избухнаха коли бомби, както в шиитските, така и в сунитските квартали. Загинаха над 50 души. След това навсякъде бяха разположени контролно-пропускателни пунктове за проверки на гражданите и автомобилите по пътищата. Има силни опасения от нови терористични атентати. Ливан преминава през най-тежката икономическа криза в новата си история и е принуден да решава проблема с десетките хиляди сирийски бежанци. Възможното изостряне на ситуацията в Сирия само ще усложни и без това нелекото положение на нейните съседи.

Хизбула е в състояние на повишена готовност

Шиитското движение Хизбула е близък съюзник на сегашните сирийски управляващи начело с президента Башар Асад. Военното крило на движението е приведено в състояние на повишена готовност. Какво ще направят членовете на Хизбула, ако Западът реши да нанесе удар по Сирия? Все още не е взето решение, смята ливанският политолог Касем Касир.

Възможни са различни варианти, по неговите думи, включително активна борба на Хизбула на страната на Асад и организиране на военни удари срещу Израел. Решаващ при избора на сценарий за поведението на радикалните ислямисти от Хизбула ще стане фактът дали западните страни все пак ще нанесат удар по Сирия и какъв ще бъде той, обяснява Касир. Това може да бъде кратка серия въздушни удари с местно значение или мащабна военна намеса, целяща свалянето на режима на Асад.

Йордания и Турция се страхуват от сирийските ракети

С не по-малка тревога гледат на развитието на ситуацията около Сирия в Йордания. Журналистката Тагрид ал Рашек от ежедневника „Ал Гад“, издаван в йорданската столица Аман, смята, че повечето йорданци подкрепят възможен военен удар срещу Сирия. Йорданците, по нейните думи, се надяват да спре насилието в съседната страна и бежанците да се върнат в родината си. „Но броят на поддръжниците ще спадне рязко, ако войната засегне други страни“, признава Рашек.

Най-голямата опасност за Йордания са ракетни удари от редовните сирийски войски. Ако властите в Аман дадат разрешение за разполагане на американски войници на своя територия, Сирия заплашва да извърши ракетни удари по определени цели в самата Йордания.

От ракетни удари от сирийска страна се страхува и Турция, още повече, че граничните турски райони вече са ставали обект на нападения. Мнозина още пазят свежи спомени за двойния терористичен атентат в граничния град Рейхан, където на 11 май 2013 г. вследствие на два взрива загинаха почти 50 души, а над 100 пострадаха. За тези взривове никой не пое отговорност, макар че в Турция е прието тя да се хвърля върху силите, подкрепящи Башар Асад.

Ирак: борба между сунитите и шиитите

Най-кървави последствия в случай на военна намеса на Запада в сирийския конфликт заплашват Ирак, където стотици жители през последните месеци станаха жертви на множество терористични атентати. Ако по някакви причини режимът в Дамаск бъде отслабен или свален, нестабилната ситуация в Ирак ще стане още по-непредсказуема и не е изключено в страната да се надигне вълна от насилие.

Премиерът Нури ал Малики, оглавяващ коалицията на шиитските политически сили, официално заявява, че Багдад е неутрален по отношение на случващото се в Сирия. Но много иракски шиити не биха искали отслабването или провала на режима на Асад – за разлика от иракските сунити, които се надяват позициите им да се засилят, ако събратята им по вяра в Сирия дойдат на власт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.