Португалия в криза – сладък живот за европейските пенсионери

Франс прес

Затънала в криза, Португалия предизвиква интереса на все повече търсещи сладък живот европейски пенсионери, привлечени от щедрите данъчни отстъпки и чувствително намаляващите цени на недвижимите имоти.

„Поради липсата на слънце много възрастни англичани, германци и скандинавци живеят вече в Португалия, най-вече в Алгарве (на юг), а френските посетители се увеличават значително“, разказва Карлуш Виняш Перейра, председател на Френско-португалската търговско-промишлена камара.

За да привлече още повече кандидати за преселване, португалското правителство намали данъчното бреме: от началото на 2013 г. всички европейски пенсионери, работили в частния сектор, които се установят за първи път в страната, са освободени от данъци върху пенсиите, получавани в собствената родина.

„Мерките за икономии, които кабинетът прилага, за да удовлетвори изискванията на тройката (международни) кредитори, допринесоха за спада на вътрешното потребление, откъдето дойде идеята да бъдат извикани хора отвън, за да бъде задвижена отново машината“, отбелязва Виняш Перейра.

Тези данъчни стимули, предоставяни на чужденците, нямаше как да не доведат до скърцане със зъби в една страна, която обяви война на данъчните измами и повиши сериозно данъците за собствените си граждани, за да събере пари в държавната хазна. За Ервин Мор, вицепрезидент на асоциацията на чуждестранните собственици в Португалия, който преди 19 години е избрал да живее в Портимау, Алгарве, за да „избяга от снега в Германия“, страната е красива и се превръща уверено във „Флорида на Европа“, дори в „данъчен рай за новите пенсионери“.

„Двойка германски пенсионери, установили се в Португалия, харчат лесно между 1500 и 2000 евро на месец, което компенсира безспорно евентуалните пропуснати ползи за португалската хазна“, коментира Мор. „Без пенсионерите, икономиката на Алгарве би рухнала“, твърди той.

В края на 2011 г. Националният статистически институт отчете 735 000 празни жилища в Португалия. „За разлика от Испания, в Португалия нямаше строителен балон и няма градове фантоми“, обръща внимание Виняш Перейра.

Свръхзадлъжнели, мнозина португалци гледат как техните къщи биват конфискувани от банките, които вече влизат в ролята на агенти по недвижими имоти и предлагат много изгодни условия за отпускане на кредити на чуждестранните купувачи. „В Алгарве можете да вземете кредит от 120 000 евро при 1,5% лихва за двустаен апартамент на 100 метра от плажа и после да го дадете отново под наем, за да си възстановите разходите“, уверява Иву Агущиню, брокер от агенцията за недвижими имоти Formula Prime, сред чиито клиенти има много пенсионери. Цените на недвижимите имоти в Португалия се понижиха с около

30% през последните три години. В столицата Лисабон обаче „цените няма да падат повече, сега е моментът да се купува“, съветва Пашкал Гонсалвеш от агенцията за недвижими имоти Maison au Portugal, който съзира признаци, предвещаващи съживяване на пазара.

Тази брокерска къща между другото предлага на щастливите купувачи „20 часа курсове по португалски език безплатно в института Camoes, за да счупят бариерите и да се интегрират по-добре“.

Френски магистрат на 65-годишна възраст и по-голямата му сестра, също държавен служител, търсят къща в Алгарве: „Климатът е добър, животът – по-евтин, а и ние имаме по-голямо доверие в Португалия, отколкото в Мароко или Тунис, предпочитаме

Революцията на карамфилите пред Арабската пролет“. Те обаче няма да могат да се възползват от данъчните предимства, запазени само за пенсионери от частния сектор, при определени условия.

Освен това Бертолд Гранди, директор по правните въпроси на Германско-португалската търговско-промишлена камара, предупреждава кандидатите за убежище: „Данъчен рай да, но при условие че са проверени добре съответните споразумения за двойното данъчно облагане“, за да „бъдат избегнати неприятни изненади“ в родната страна.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.