Обама започва блиц-лобиране за подкрепа за удар по Сирия

„Обама започва блиц-лобиране за подкрепа за удар по Сирия“, е заглавието на в. „Ню Йорк таймс“.  Лобирането се разпростря от Капитолийския хълм, където администрацията проведе първото си поверително заседание за Сирия за всички конгресмени, до Кайро, където държавният секретар Джон Кери разговаря с арабски дипломати по телефона в опит за набиране на международна подкрепа за твърд отговор на атаката с химическо оръжие на 21 август в предградията на Дамаск, пише вестникът.

В изявление на Арабската лига се казва, че сирийското правителство носи „пълната отговорност“ за тази атака и се иска от САЩ и международната общност „да предприемат необходимите мерки срещу извършителите на това престъпление“.

Задоволство за американските официални лица носи фактът, че в изявлението не се споменава изрично Съветът за сигурност на ООН, нито се казва, че военни действия може да се предприемат само с негово одобрение. В документа обаче не се съдържа пряк призив за западни военни действия срещу Сирия, отбелязва изданието.

След като заключи „с висока степен на убеденост“, че сирийското правителство е извършило смъртоносно химическо нападение в околностите на Дамаск на 21 август, администрацията на Обама няма избор освен да реагира на това пресичане на „червената линия“, която президентът определи преди година, пише „Ню Йорк таймс“ в авторска статия на бившия служител на администрацията на Обама Вали Наср.

За запазване на авторитета на САЩ и своя собствен, президентът Обама трябва да направи това бързо и решително. Той също така трябва да обясни на американците и на света какво е заложено в Сирия и какво ще е водачеството на САЩ при слагане край на тази криза, пише вестникът.

Обама разбираемо разглежда всякаква намеса в Сирия като хлъзгав наклон към скъпоструваща война, която американците не искат и няма да подкрепят. Дори след употребата на химически оръжия от президента Башар Асад, администрацията му реагира бавно и след много колебания реши да накаже Асад – но само с бърза операция, която няма да окаже пряко отражение върху изхода от гражданската война и само, както спомена Обама в събота, ако Конгресът даде съгласието си.

Светът няма да възприеме това като предпазливост, а като двоумене, което ще подсили впечатлението, че САЩ се крият зад икономическите си проблеми и, преследвани от призраците на Ирак, вече не са склонни да водят света. Това ще одързости противниците на Америка и ще отчая приятелите й. Америка може скоро да се озове сама в противопоставянето на Иран или Северна Корея, или при съпротивата на натиска на Китай и Русия, които използваха правото си на вето в Съвета за сигурност, за да блокират разрешение на ООН за намеса в Сирия.

Американците с право са уморени от войни, но урокът в Сирия е, че бягството от глобалните ни отговорности само ще създаде по-големи проблеми, които в крайна сметка ще повишат както цената, така и вероятността от американска намеса, пише Вали Наср в „Ню Йорк таймс“.

„Обама има правото да удари Сирия и без подкрепата на Конгреса, каза Кери“, е заглавието на в. „Гардиън“.

САЩ имат доказателства, че нервнопаралитичният газ зарин е бил използван в химически атаки в околностите на Дамаск миналия месец и може да пристъпят към военни удари срещу режима на Башар Асад дори без подкрепата на Конгреса, заяви държавният секретар Джон Кери.

Ден след като Барак Обама обеща всякаква намеса в Сирия да бъде гласувана и в Сената, и в Камарата на представителите, Кери заяви, че администрацията е убедена, че ще спечели искане от рода на това, което британският премиер Дейвид Камерън загуби миналата седмица. „Не обмисляме вариант, при който Конгресът гласува „не“, заяви Кери, но подчерта, че президентът има правото да предприеме действия „независимо какво ще направи Конгресът“.

Кери заяви, че доказателствата на САЩ за употреба на нервнопаралитичен газ не са дошли от ООН. Той не даде повече подробности за източника на пробите, нито къде ли кога са били взети, отбелязва вестникът.

Кери заяви, че администрацията на Обама определено предпочита да спечели гласуване в Конгреса, което може да стане още следващата седмица след края на лятната почивка на 9 септември. Той посочи, че може да разбере оплакванията от президентско превишаване на правомощията ако Обама не се беше обърнал към Конгреса и че подкрепата му ще даде повече тежест на всякакви военни действия. „Ние сме по-силни като нация, когато действаме заедно“, каза той, но добави: „Америка възнамерява да действа.“

Вчера Великобритания окончателно отхвърли всякакво участие във военни удари срещу Сирия, дори ако се състоят още химически атаки, отбелязва „Гардиън“.

„Хванат в капан“ е впечатлението на френската преса за президента на Франция Франсоа Оланд след като Барак Обама обяви, че първо ще се допита до Конгреса за удари срещу Сирия, а британският парламент гласува против военна намеса на Великобритания.

„Подобно на Барак Обама, Франсоа Оланд е хванат във водовъртеж от неконтролируеми елементи. Оланд е в капан във вътрешнополитическо отношение и доста изолиран на външнополитическия фронт“, пише десният в. „Фигаро“.

„Оланд се затруднява да оправдае войната. Макар и при монархическата конституция на Петата република президентът да има пълни правомощия да воюва, може ли днес той да е единственият държавен глава, който ще използва сила без гласуване от народните представители, без дори обръщение към нацията?“, пита левият в. „Либерасион“.

„Капанът щракна за западните лидери, които избързаха да изразят волята си да накажат Дамаск, за който се твърди, че е използвал смъртоносни химически вещества“, пише католическото издание „Кроа“.

„Как избирането на войната или мира може да е дело на един-единствен човек в 21-и век? Позицията на Франсоа Оланд е неудържима – той е решен да заеме позиция против волята на огромното мнозинство от французите и да мине без съгласието на народните представители“, пише комунистическият в. „Юманите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.